שתף קטע נבחר

 

בתאריך היעד לסגירה: שניים שוחררו מגואנטנמו

לפני שנה בדיוק הבטיח הנשיא אובמה כי מתקן המעצר הידוע לשמצה ייסגר עד ה-22 בינואר - תאריך שיחלוף מבלי שההבטחה תמומש. ודווקא ביום זה שוחררו ממעצר שני חשודים בטרור, שקיבלו אישור לשוב לארץ מוצאם - אלג'יריה

ארצות הברית שחררה שני חשודים בטרור שהוחזקו במתקן המעצר בגואנטנמו, והתירה להם לשוב לארץ מוצאם - אלג'יריה. כך נמסר הלילה (יום ו') ממשרד המשפטים האמריקני. השניים שוחררו בדיוק בתאריך בו התחייב נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, כי ייסגור את בית המעצר - הבטחה שמימושה יידחה בחודשים ארוכים.

 

חסן זמירי ועדיל אל ג'זאירי בן חמלילי, שניהם בני 26, נשלחו היום חזרה לאלג'יריה לאחר מעצר ארוך בגואנטנמו. "ארצות הברית

פעלת בשיתוף פעולה עם אלג'יריה כדי לוודא שהעברתם של השניים תיעשה תוך נקיטת אמצעי בטחון מתאימים", נמסר בהודעת משרד המשפטים. לאחר שחרורם, נותרו 196 עצירים נוספים במתקן המעצר, אותו מבקש נשיא ארצות הברית לסגור לאלתר.

 

השניים שוחררו בתקופה בה סופג הנשיא אובמה ביקורת חריפה על רקע החשש כי פעילי טרור שהיו עצורים בעבר ישובו לסורם לאחר שחרורם, ויהיו מעורבים בתכנון וביצוע פיגועים נגד גורמים מערביים. זאת, בין היתר בשל דיווחים על כך שכמה עצירים לשעבר במחנה עמדו מאחורי ניסיון הפיגוע במטוס שנחת בדטרויט בחג המולד.

 

הנשיא אובמה הודיע עם כניסתו לתפקיד כי מתקן הכליאה בגואנטנמו ייסגר ב-22 בינואר 2010 - בדיוק היום. עם זאת, נראה שהמתקן הידוע לשמצה ימשיך לפעול עד 2011. זאת, משום שלממשל דרושים עוד כמה חודשים על מנת לממש את תוכניתו לרכוש ולשפץ בית כלא במדינת אילינוי שאליו יועברו העצורים החשודים בטרור.

 

ממשל אובמה רואה בסגירת מחנה גואנטנמו מרכיב חיוני בהמשך הלחימה באל-קאעידה ובארגונים

המסונפים לו במסגרת החוק הבינלאומי. זאת, בניגוד לממשל הקודם שראה בהעברת עצירי טרור לאדמת ארה"ב משום סכנה לאוכלוסיה האמריקנית. גורמים בממשל הבהירו הערב כי לוושינגטון "אין כל כוונה לשחרר עצירים אמריקנים לתחומי ארה"ב".

 

לאורך שמונה השנים האחרונות הפך מחנה גואנטנמו לסמל למעצר אנשים בלא משפט, עינויים ועבירות על חוקים בינלאומיים. פינוי המחנה מתעכב בין היתר בשל הקושי להוכיח בחלק מהמקרים שהעצירים הם טרוריסטים. החוק האמריקני אוסר להעביר עצורים מגואנטנמו לאדמת ארה"ב, אלא אם כן ניתן לשפוט אותם. המפלגה הדמוקרטית פועלת בימים אלה לשינוי החקיקה בקונגרס. אחת הבעיות המרכזיות הן שהממשל אינו יודע מה לעשות עם חלק מהעצירים הנותרים ואינו יודע אם ניתן להעמידם לדין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עצירים בגואנטנמו
צילום: איי פי
מומלצים