שתף קטע נבחר

 

למרות הסיכון: סטודנטים באיראן בקשר עם ישראל

"שלום", כתב דובר התאחדות הסטודנטים האיראני הגולה, וביקש את המשך תמיכתם הדחופה במאבק, כדי "להעביר מסר לדיקטטורים שלא נעמוד בשקט נוכח טרור והוצאות להורג". אבל כל מי שמעביר את המסר הזה נמצא בסכנת חיים

בשקט בשקט זה קורה: ישראלים ואיראנים מתחברים, מתקרבים ומקווים לעתיד משותף ושונה. דרך סטודנטים מאירופה המשמשים כמתווכים, חלקם סטודנטים איראנים גולים, מנהלים סטודנטים ישראלים ואיראנים תכתובת ערה בינהם, ואפילו מתכננים הפגנות סימולטניות נגד משטר האייתוללות בטהרן.

 

"שלום", כתב לאחרונה דובר ארגון הסטודנטים האיראני, שהאין נסירי, להתאחדות הישראלית, ממקום מושבו בהולנד. "אני מודה לכם מאוד על התמיכה הפעילה". הוא הוסיף כי הצהרת התמיכה הבינלאומית של התאחדות הסטודנטים האירופית תורגמה לפרסית, "וזה מאוד אפקטיבי בקרב הסטודנטים האיראנים".

 

פניית הסטודנטית מאיראן לאירופה:

 

במכתבו שאל נסירי האם ישראל תהיה מוכנה לחבור למאבק חובק העולם בו חברות עיקריות גרמניה, דנמרק, בלגיה, שווייץ ואנגליה. "זה היה מסר חד וברור לכל הדיקטטורים שהסטודנטים לא יעמדו בשקט נוכח איומים,

 הוצאות להורג וטרור בעולם. תהיתי האם הסטודנטים בישראל יקחו בכך חלק?", כתב, וחתם את המכתב בעברית עם "להתראות".

 

בשבועות האחרונים נוצר הקשר בין התאחדות הסטודנטים בישראל וארגוני הסטודנטים הגולים מאיראן, בעקבות פנייה נואשת וקורעת לב של סטודנטית איראנית לאיחוד הסטודנטים האירופי, בו חברה התאחדות הסטודנטים הישראלית.

 

לאחר פרסום סרטון זה, שיגר איחוד הסטודנטים האירופי בקשה בהולה, להציל את הסטודנטים האיראניים אשר קיים חשש כבד לחייהם. כעת מנהלים הסטודנטים מישראל קשר על בסיס יומיומי עם האיראנים.

 

"יחסים איתם יכולים לשנות את ההיסטוריה"

לדברי לילך מאיר, ראש מחלקת קשרי חוץ בהתאחדות הסטודנטים, בין הצדדים נוצר קשר אישי. "הם מאוד זהירים, גם במיילים וגם בשיחות הטלפון איתנו. איש הקשר שלנו הוא סטודנט איראני שברח להולנד. אתמול הוא אמר שכל מייל וכל דבר שנשלח נבדק על ידי הממשלה ומעמיד את הסטודנטים בסכנה".

 

מאיר מדגישה ש"אנחנו רוצים להישאר איתם בקשר דווקא בגלל רגישות המצב בין ישראל לאיראן, וגם כי הסטודנטים האלה נלחמים למען ערכי העולם המערבי. סטודנטים שם נהרגים ומוצאים להורג רק כי הם מוחים למען ערכים של דמוקרטיה וחופש. אנחנו מאמינים שיחסים איתם יכולים להביא לשינוי פני ההיסטוריה".

 

האיראנים כתבו לישראלים בין היתר: "בשבעת החודשים האחרונים העולם עד לפגיעה בזכויות אדם המתבצעת על ידי הממשל האיראני, נגד סטודנטים ומפגינים למען החופש. בשבועיים האחרונים המצב הולך ומחמיר ואנשים רבים חיים בפחד - על כן נדרשת פעילות מיידית והתייחסות מיוחדת".

 

בעימותים האלימים בין כוחות הביטחון למפגיני האופוזיציה בחודש שעבר נהרגו לפחות שמונה מפגינים, בהם גם אחיינו של מנהיג האופוזיציה, מיר חוסיין מוסווי. מאות מפגינים נעצרו, רבים מהם סטודנטים, כמו גם עשרות בכירים במחנה הרפורמיסטי. המהומות היו החמורות ביותר מאז סערה איראן לאחר הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות בקיץ האחרון.

 

בדיווחים שהגיעו לאחר מכן סיפרו בין היתר אסירים על אונס ועינויים בכלא האיראני. הסטודנטים האיראנים הפצירו וכתבו עוד ש"הטענות הללו עלו בצורה דרמטית בשבועות האחרונים, מה שמוכיח שמצב זכויות האדם באיראן הגיע לנקודה השפלה ביותר. הזמן דוחק וקורבנות הממשל מתרבים לכן עלינו לפעול בדחיפות".

 

"מעודדים אותם להילחם למען החופש שלהם"

כחלק מהמאבק המשותף, באפריל אשתקד היה זה יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, בועז טופורובסקי, שנכנס לאולם  ועידת "דרבן 2" של האו"ם בז'נבה במהלך נאומו של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד. הוא סולק לאחר שקרא לעברו קריאות גנאי. בהמשך עקבו בהתאחדות אחרי נאומיו של אחמדיניג'אד, והפגינו מחאה מול הופעותיו.

 

היום אומר טופורבסקי "כחלק ממאבקנו נגד נשיא איראן ועמדותיו החשוכות ולצד פעילות המחאה שלנו נגדו בכל מקום בעולם,

 אנו פועלים במטרה ליצור קשר עם עמיתנו השפויים בכל מדינות העולם ובכלל זה גם איראן. אנחנו מעודדים את הסטודנטים האיראניים להילחם למען החופש שלהם".

 

בשיחת הטלפון האחרונה בין הצדדים, סוכם בין היתר על ההפגנה הבאה, שתתקיים במקביל בכמה מקומות בעולם ב-11 בפברואר. שהין הבהיר כי הסטודנטים הנמצאים בקשר עם ישראל נמצאים בסכנת חיים ממשית. מן הצד השני, אמרו לו הישראלים שלמרות זאת הם מאמינים שיש לשמור על הקשר למען הדמוקרטיה ולמען עתיד אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינה באיראן. "המצב מחמיר, הזמן דוחק"
צילום: AFP
מחאה ברחובות טהרן. "לפעול בדחיפות"
צילום: AP
טופורובסקי ראשון לציון
צילום: קובי קואנקס
מומלצים