הממשלה אישרה: יוחמר העונש למסיעי מסתננים
הפעילות נגד מסיעי שוהים בלתי חוקיים - פלסטינים ואחרים - לא מוסדרת עדיין בחקיקה. השר לביטחון פנים יזם הצעת חוק שתקבע 3-5 שנות מאסר
הצעת החוק מבקשת להסדיר בחקיקה מה שנקבע כ"הוראת שעה" זמנית מ-1996. תוקפה הוארך פעם אחר פעם, והיא עומדת לפקוע בסוף חודש מארס. החוק המוצע קובע כעבירות את המעשים הבאים: העמדת מקום לינה או סיוע; העסקה על ידי מעביד או מתווך כח אדם. הסעת מי שאינו רשאי לעבוד בישראל - על ידי מעביד או מתווך כח אדם, בין בעצמו ובין על ידי עובדו או שליחו.
במשרד לביטחון פנים התמקדו בעיקר בסוגיית החדירה לישראל מהשטחים, והסבירו שתופעת הסיוע לשוהים הלא חוקיים השתכללה מאוד בשנים האחרונות, במיוחד בתחום ההסעה. החוק החדש יהיה תקף גם למסתננים לישראל מסיני. לדברי בכיר בלשכת השר, רשתות מאורגנות הובילו לקביעת ענישה מחמירה - שלוש עד חמש שנים בכלא. על פי ההסדר הקיים כיום העונש בגין הסעת תושב זר הינו שנתיים מאסר או קנס. לפי החוק המוצע, רשאי שוטר לאסור שימוש ברכב הסעות לתקופה של עד 30 יום, וליטול את רישיון נהיגה לאותו פרק זמן.
בהסבר להצעה נטען שהמסתננים מהווים "יעד אטרקטיבי" לגיוס והפעלה מצד גורמי טרור. רשתות ההברחה, נכתב, פועלות גם ממניעים כלכליים. "בעקבות ההתקדמות בהקמת גדר ההפרדה ועליית מחירי ההסעה הנובעת מעלייה במחיר הדלק, ניכרת מגמה של שהייה ארוכה יותר בישראל של פלסטינים ששהייתם אסורה".
רק 77 אלף מתוך 255 אלף - עובדים חוקיים
כדי להילחם ברשתות, מוצע לתקן גם סעיף בחוק הכניסה לישראל ולהוסיף לו עבירה נוספת שהעונש בגינה יעמוד על עד 5 שנות מאסר, למי שייתפס כמנהל או מארגן שירותי הסעה לזרים ששהייתם בארץ אסורה. עתה צפויה טיוטת הצעת החוק לעבור לכנסת, להליכי החקיקה המקובלים.
לפי הנתונים שהציג המשרד לביטחון פנים, שיעור העובדים הזרים מסך המועסקים במגזר העסקי עמד ב-2008 על 10.4%, בעוד ששיעור האבטלה באותה השנה היה 6.1%, "שיעור האבטלה גבוה במיוחד בקרב עובדים ישראלים לא-משכילים המתחרים על מקומות העבודה שבהם מועסקים זרים".
מנתונים שהוצגו לשרים עולה כי נכון לדצמבר 2009 ישנם כ-255 אלף עובדים זרים בשוק העבודה בישראל. מהם רק 77 אלף עובדים חוקיים המועסקים בסיעוד, חקלאות, בניין, מסעדנות ותעשייה.