בשל התוכנית: "זר שינוצל לא יוכל לחפש עבודה"
נ' ברחה מהקשיש אותו סעדה לאחר שהכריח אותה לקיים עמו יחסי מין. היא הסתובבה 4 ימים ברחובות בקור וברעב. בעקבות תוכנית הממשלה להפחית את מספר הזרים, לא תהיה לה דרך להשתקם. יו"ר הוועדה לעובדים זרים: החלטה פופוליסטית
הקשיש הכריח אותה לקיים עמו יחסי מין כל יום, לעתים מספר פעמים ביום. כשניסתה להתנגד איים עליה כי יגרש אותה מביתו ולא ישלם לה את שכרה. כך סיפרה נ', עובדת זרה ממולדובה, כשהובאה למשרד של עמותת "קו לעובד". אחרי שברחה מהמעסיק שלה והסתובבה 4 ימים ברחובות, כשהיא מותשת, סובלת מקור ומרעה, היא סיפרה שעבדה אצל הקשיש בחודשיים האחרונים מאז הגיעה לישראל.
על פי התוכנית להפחית את מספר העובדים הזרים שהציג אתמול (יום א') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עובדים זרים שמנוצלים על-ידי מעסיקיהם יהפכו בן רגע לשוהים בלתי חוקיים ללא שום יכולת לחפש עבודה חדשה בארץ.
סיגל רוזן, ממוקד הסיוע לעובדים זרים, אמרה ל-ynet כי "עובדים זרים יהיו מוכנים לעבוד כעת בתנאים מחפירים, כדי לא להפוך ללא חוקיים, מאחר שלא תהיה להם אפשרות לעבור".
למעשה, החלטת האוצר שוללת מעובדים שנוצלו על-ידי מעסיקיהם, לבקש חידוש מיידי של אשרת העבודה ומרחיקה אותם מהארץ. ש' עבדה במשך שש שנים אצל קשישה במרכז הארץ. לפני כשנה וחצי בנה של המעסיקה עבר לגור בסמוך לה. מאחר שהוא סובל ממחלת הסוכרת נאלצה לקום כל לילה בארבע לפנות בוקר, לצאת את ביתה, לסור לביתו של הבן ולסייע לו בהזרקת אינסולין. עבור עבודה זו, שכמובן אינה מוגדרת כחלק מתפקידה של עובדת סיעוד, קיבלה העובדת 50 שקלים נוספים ביום. מלבד זאת, היא נתבקשה לנקות מספר פעמים בשבוע את ביתו של הבן ולבשל עבורו.
העובדת, שמועסקת בבית המשפחה למעלה מארבע שנים, אינה יכולה לקום ולעזוב את בית המשפחה מאחר שהיא תהפוך, עם עזיבתה, לשוהה בלתי חוקית ויהיה עליה לעזוב את ישראל לאלתר. ב"קו לעובד" מציינים, כי הצעות משרד האוצר עומדות בניגוד מוחלט להחלטת בג"ץ משנת 2006 שקבע כי כבילת מהגר עבודה למעסיקו אינה חוקית וכי למעשה הכבילה היא מעין "עבדות מודרנית".
"התוכנית מנציחה את תופעת הדלת המסתובבת"
יושב ראש הוועדה לעובדים זרים בכנסת, ח"כ יעקב כץ (כצל'ה), חושב שמדובר בהחלטה פופוליסטית. לטענתו, אף גורם לא התייעץ איתו, למרות שהוועדה קיימה אין ספור דיונים בנושא. "הזדעזעתי כששמעתי על התוכנית. זה לא מספיק להגיד מה 'לא', צריך להגיד גם מה 'כן', זו תוכנית פופוליסטית". הוא הוסיף ואמר: "איזה ישראלי יעבוד בחום מספר שעות רב בחקלאות או בסיעוד? גם אני הייתי רוצה לראות יהודים סועדים את הוריהם הקשישים או עובדים בחקלאות, אך הם אינם מסוגלים".
עם זאת, בתוכנית שאושרה בממשלה יש גם דברים חיוביים ובארגוני סיוע קוראים למהר וליישם אותם. החלטות כגון הארכת התקופה לביטול היתרים למעסיקים שפגעו בעובדיהם;
חתימה על הסכמים בילטראליים עם המדינות מהן באים מהגרי עבודה; להפעיל את מאגר עובדי הסיעוד הבלתי מועסקים; ליישם את שיטת ההעסקה החדשה בחקלאות; להחמיר את הענישה על לשכות תיווך שפעלו בניגוד לחוק ולחייב אותן לשלם למהגרי עבודה שהביאו בשנה הראשונה, כל עוד לא הסדירו עבורם עבודה חדשה.
למרות זאת התוכנית אינה מתייחסת למספר האשרות שניתנות מדי שנה לעובדים זרים ובכך מנציחה את תופעת "הדלת המסתובבת. מהנתונים שפרסם מוקד סיוע לעובדים זרים בנובמבר, עולה כי שנת השיא של כל הזמנים במתן אשרות עד כה הייתה 2008, שבה ניתנו 118 אלף אשרות לזרים. אולם גם השיא הזה כבר נשבר: נכון לסוף ספטמבר, שלושה חודשים לפני תום שנת 2009, שבה הכריזה הממשלה על צמצום מספר האשרות, הוענקו כבר 120 אלף אשרות.