"מחבל חג המולד" דיבר, עד שגילה שיש לו זכויות
ניסיון הפיגוע במטוס לדטרויט הוביל לביקורת חריפה על הנסיבות שאיפשרו למחבל ניגרי צעיר לעלות על טיסה עם חומר נפץ. לאחר ועדת החקירה והסקת המסקנות, עברה תשומת הלב לחקירת החשוד, שהתנהלותה מלאת כשלים
לאחר שניסה לפוצץ מטוס נוסעים בחג המולד, שוחח המחבל הניגרי עומר פארוק עבד אל-מוטלב במשך שעות ארוכות פקידי מכס אמריקנים, צוותים רפואיים וסוכני הבולשת הפדראלית (FBI). אך לפי עדויות שפרסמה הערב (א') סוכנות הידיעות AP, רק לאחר עשר שעות הקריאו לו החוקרים את זכויותיו, וגילו לו כי זכותו לשמור על שתיקה. עד רגע זה, הוא אמנם סיפק מידע מודיעיני מועיל, אך מרגע זה ואילך - הוא מימש את זכותו, ושתק.
אל-מוטלב (23) נעצר אחרי שניסה לפוצץ את טיסה 253 של חברת "דלתא" מאמסטרדם לדטרויט ב-25 בדצמבר. הוא נשא מטען חבלה בתחתוניו שלא התגלה בבדיקות הביטחוניות בנמל התעופה סכיפהול. חומר הנפץ שבו ניסה להשתמש לא התלקח כפי שקיווה, ונוסעים שהיו במטוס הצליחו להשתלט עליו ולהביא למעצרו. ניסיון הפיגוע של מוטלב הצית סערה ציבורית בארה"ב, לאור כישלון מערכת הביטחון האמריקנית לסכל את הפיגוע.
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, טען שמדובר ב"כשל מערכתי", אחרי שהתברר כי מוטלב היה ברשימת החשודים בטרור של בריטניה ושאביו של המחבל ניגש לשגרירות ארה"ב בניגריה והתריע מפני ההקצנה הדתית של בנו. הרשויות בארצות הברית תכננו לחקור את הצעיר הניגרי אחרי שיירד מטיסה 253 בחג המולד, אך מוטלב ניסה לפוצץ את המטוס עוד קודם לכן, במקרה שהוביל לביקורת חריפה על מנגנוני המודיעין והביטחון.
אך לא רק ניסיון הפיגוע עומד במרכז הסערה. גם התנהלות הרשויות בחקירת מוטלב עוררה דיון סוער, ופוליטיקאים רפובליקנים האשימו את ממשל אובמה בחוסר אחריות, משום שהוא לא הועבר לחקירה צבאית. הדיון הציבורי עוסק בדרך הנכונה לטפל בחשודים בטרור, וההתעקשות של הממשל הנוכחי להעבירם לחקירה אזרחית. בכירים במערכת המודיעין התרעמו על כך שמוטלב לא נחקר על-ידי חוקרי טרור, אלא על-ידי סוכני FBI מקומיים.
האם החקירה היתה חוקית?
גורמי מודיעין סיפרו לסוכנות הידיעות AP, כי מוטלב הפליל את עצמו עוד בדרך לבית החולים במישיגן, וסיפר על ניסיונו לרסק את המטוס. לרופא שפגש בבית החולים הוא סיפר כי ניסה לפוצץ את המטען, אך כשל - ואש התפשטה באזור חלציו ורגליו. בחדר מלא בסוכני FBI ומכס הוא דיבר על האימונים שעבר בתימן ועל ההנחיות שיקבל מאנשי אל-קאעידה במדינה. הראיון הראשון שערך ה-FBI עם החשוד נמשך 50 דקות, ועוד לפני כן החליטו הסוכנים שלא יעדכנו אותו בזכותו לשתוק.
אזהרת מירנדה - המבוססת על החלטת בית המשפט העליון בארה"ב ב-1966 - היא אחת מאבני היסוד של מערכת המשפט האמריקנית ומוכרת לציבור בעיקר מתוכניות טלוויזיה משטרתיות.
ייתכן שהחלטתם של סוכני ה-FBI היתה לא חוקית, אך הממשל יוכל לטעון בבית המשפט כי היה צורך לחקור את מוטלב במהירות, על מנת להפסיק איום מיידי על הציבור, כמו למשל מחבלים נוספים שנמצאים על מטוסים לארה"ב באותו הזמן.
החקירה הראשונית של מוטלב הסתיימה כאשר ניתנו לו תרופות להקלה על כאביו. החוקרים החליטו כי עליהם לחכות עד שהשפעת התרופות תפוג, והחקירה התחדשה רק כחמש שעות מאוחר יותר. בשלב זה, החליטו בבולשת הפדראלית לשלוח צוות חוקרים חדש, על-מנת להימנע מבעיות משפטיות. הכנסתו של "צוות נקי" נועדה להבטיח שדבריו של המחבל יהיו קבילים בבית המשפט, אם שופט יחליט למחוק את עדותו הראשונית. הבעיה היא, שאחרי מנוחה קלה, ניתוח קטן והקראת זכויותיו, הוא לא סיפק פרטים נוספים.