"לא צפויה הרעה משמעותית במצב רוכשי הדירות"
על רקע פרסום מדד משכן לבחינת מצב רוכשי הדירות, המצביע על שפל של 5 שנים, טוען הכלכלן הראשי במיטב, כי למרות העליה הצפויה בריבית הפריים, המייקרת את המשכנתאות, הנתונים הכלכליים החיוביים במשק, עשויים למתן את המשך ההרעה במצב
מדד משכן לבחינת מצב רוכשי הדירות בישראל נמצא בשפל של 5 שנים, האם המגמה צפויה להמשיך? לדברי רון אייכל, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, צפויה התמתנות מסויימת בשנת 2010, בעקבות הנתונים החיוביים במשק: "הפעילות הכלכלית מביאה ירידה בשיעור האבטלה וזה מעודד. להערכתי הירידה תמשיך ב-2010. האינפלציה לא גבוהה ויש יציבות במחירים. לכן מהצד הזה, השוק לא אמור להיות קשה יותר ללוקחי המשכנתאות אולי אפילו טיפה יותר נוח" אומר אייכל.
מדד משכן למצב רוכשי הדירות, שעוקב אחר מצבם השוטף של רוכשי הדירות בישראל, ירד בחודש דצמבר ב-1.7 נקודות (ירידה של 1.2%) לרמה של 140.2, ושב לרמה של תחילת 2005.
ריבית הפריים - לא משהו קיצוני
עיקר ההרעה במצב הרוכשים נבע גם בחודש זה מהמשך העלייה במחירי הדירות. מדד מחירי הדירות על פי סקר מחירי דירות בבעלות של הלמ"ס, עלה ב-2.4%. מחירי הדירות בישראל עלו נומינלית ב-12 החודשים האחרונים בשיעור חד של 16.2% וריאלית ב-11.9%. ממחצית שנת 2007 עלו המחירים בישראל ב-35% נומינלית ו- 18% ריאלית.
אייכל מסביר כי בעקבות הריבית הנמוכה, רבים, בעיקר זוגות צעירים, ניצלו את המצב ורכשו דירות בהלוואות שכללו מרכיב מרכזי צמוד לפריים. "כנראה שבמהלך 2010 הריביות יעלו. אם היינו כבר בריבית של מחצית האחוז, בסוף 2010 הריבית יכולה גם להגיע ל-4%, אז זה אומר שיש כאן התייקרות של הריבית והרכישה הופכת לפחות כדאית". עם זאת, טוען אייכל, כי אם לא תהיה הפתעה בתחום האינפלציה, אז הריבית לא תעלה באופן קיצוני, כך שלא תהיה דרמטיות. "צפויה ירידה קלה בפעילות המשכנתאות אך לא למשהו קיצוני".
מדד משכן מורכב מארבעה פרמטרים אשר מתפרסמים בתדירות חודשית על ידי בנק ישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה : ריבית המשכנתאות, מחירי הדירות, השכר הממוצע במשק ושיעור האבטלה.
על פי נתוני מדד משכן, המתפרסם על ידי בנק הפועלים, הירידה במדד מיוחסת בעיקר להתייקרות מחירי הדירות. בנוסף, נתון השכר במשק (ממוצע נע של 6 חודשים) הראה ירידה נומינלית ותרם אף הוא לירידה במדד. מנגד, השיפור בנתוני התעסוקה ובריבית המשכנתאות מיתנו את הפגיעה ברוכשי הדירות. שיעור האבטלה במשק ירד על פי נתוני המגמה מ- 7.5% ל- 7.4%. הריבית הממוצעת על הלוואות לדיור ל-17-20 שנה (ריבית קבועה צמודת מדד) שמפרסם בנק ישראל, ירדה ב -0.16 נקודות אחוז מ-3.76% בחודש הקודם ל-3.60%, הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מאז החל בנק ישראל לפרסם נתון זה בשנת 1996. עליית מחירי הדירות מגדילה את סך ההחזר החודשי לנוטלי הלוואות לדיור אך הירידה בריבית ממתנת פגיעה זו.