שתף קטע נבחר

ריח של אדמה, עושה טוב לנשמה

פעמיים בשבוע הם באים לעדור, לשתול, לדשן ולנקות, וחוזרים הביתה עם בוץ על המגפיים, לב מלא סיפוק, ולעיתים גם תוצאת חקלאית פרי עמלם

מספר פעמים בשבוע מגיעות כ‭30-‬ משפחות לגינה הקהילתית שאותה הן מטפחות במעוז אביב, שכונה תל-אביבית ותיקה ומבוססת. המשתתפים עודרים, שותלים, קוטפים - ומביאים הביתה תוצרת חקלאית פרי עמלם. אחת לחודש הם מקיימים ארוחה משותפת מהתוצרת העצמית.

 

"כאנשים שחיים בעיר, הגינה נותנת לנו הזדמנות לגעת באדמה, להתחבר למה שהיא יכולה לתת לנו ולחברים שעובדים איתנו‭,"‬ מספרת חדווה יערי, מגרעין הנשים תושבות השכונה שהקימו לפני כשנתיים את הגינה.‬ יערי מדגישה שהכל נעשה על פי אמות מידה אקולוגיות ואורגניות, ללא ריסוסים ושאר מזיקים.

 

המשתתפים בגינה הקהילתית משלמים סכום חודשי זעום, המשמש להדרכה מקצועית, לרכישת שתילים וזרעים, לכלי עבודה ולהשקיה. הם מגדלים צמחי תבלין, כמו נענע, לואיזה ומרווה, בקיץ - עגבניות, מלפפונים ופלפלים, ועכשיו, בחורף - עלים ירוקים כמו חסה, מנגולד, סלרי, ברוקולי ושאר ירקות.

 

החבורה ממעוז אביב היא חלק קטן מטרנד הגינות הקהילתיות הפושט בארץ ומחבר אנשים לטבע, לקהילה ולעצמם. הגינות הללו יוצרות ריאות ירוקות מסוג חדש ומעניקות לתושבים תוצרת חקלאית וסיפוק רב מהמלאכה. לקראת ט"ו בשבט יצאנו לבדוק איך קרה שהטרנד הירוק הצליח להיכנס חזק כל כך למרקם העירוני.

 

הכל התחיל בירושלים. לאחר שכמה גינות כאלו צצו בשכונות העיר, ראתה החברה להגנת הטבע כי טוב והחליטה להיכנס לנושא. היא הקימה את גרעין "דבש‭,"‬ המורכב ממתנדבי השירות הלאומי ושנת השירות, והכשירה אותם כמדריכים מקצועיים להקמת גינות קהילתיות. "היום פועלות כ‭40-‬ גינות רק בירושלים‭,"‬ מדווח אלאור לוי, רכז הנושא בחברה. "ברובן מצליחים התושבים להוציא מדי שבוע לפחות ארגז אחד של תוצרת חקלאית לשימוש עצמי‭."‬

 

הצרכים גדלו כל כך, עד שבירושלים הוקמה חממה מיוחדת בעין יעל (ליד קניון מלחה) המספקת שתילים וזרעים לגינות קהילתיות בכל הארץ. גם ארגון הג'וינט הבין את הפוטנציאל והחליט שהגינה היא כלי נהדר לשילוב קשישים ועולים חדשים בקהילה. התמיכה הפיננסית של הארגון, כחלק מסל קליטה, נתנה דחיפה נוספת. בדרום בתים, לדוגמה, מעובדת אחת הגינות המוצלחות בארץ על ידי יוצאי אתיופיה. בסך הכל פועלות כרגע כ‭150-‬ גינות אקולוגיות ברחבי הארץ.

 

אל תבלבלו בין הגינות האלו לבין חלקות חקלאיות להשכרה. נכון, גם אלו מתחילות להיכנס, אבל למרבה הצער רוב העיריות עוד לא הבינו איזה שירות נפלא הן יכולות לתת בכך לתושביהן, וכך גם לשמר שטחים פתוחים. בשלב זה מובילות את המערכה הירוקה הזו עיריות ראשון-לציון ותל-אביב.

 

הביטוי שחוזר ונשמע אצל החקלאים החדשים הוא "בריאות נפשית‭,"‬ מה שמקשר אותנו לטרנד ה"גינון הטיפולי‭,"‬ שמתחיל לתפוס תאוצה לצד תרפיה באמנות, במוזיקה או בבעלי חיים. "הטבע, הצמחייה והטיפול בהם התגלו כיעילים גם בתהליכי טיפול אישי או קבוצתי. בדרך זו גם המטופל עובר תהליך של צמיחה‭,"‬ מסבירה תמר בן נפתלי, מנהלת מכללה ומרכז טיפולי בשרון ומחברת הספר 'תרפיה בטבע‭.'‬ לדבריה, גינון טיפולי מתאים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, לשיקום נפגעי נפש ונוער עבריין וגם למבוגרים המחפשים תשובות למצוקות החיים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רואים פרי בעמלם. מטפחים גינה קהילתית
באדיבות גרעין דבש, החברה להגנת הטבע
מומלצים