"דר שפיגל": איראן תוכל לייצר פצצה עוד השנה
מפרטים חדשים שהודלפו לשבועון הגרמני מדו"ח סודי, עולה כי המאמצים האיראנים מתרכזים כעת בדרכים להקטין את פצצת הגרעין, כך שניתן יהיה להרכיבה על ראש קרב. עוד נחשפת הזרוע הסודית לטיפול בתוכנית הגרעין הצבאית והעומדים בראשה
איראן תוכל לייצר פצצת אטום ראשונה ובסיסית, שגודלה כגודל משאית, כבר השנה, ועיקר מאמציה מתרכזים כעת באופן שתוכל להקטין את ראש הקרב כדי להרכיבו על טיל בליסטי - כך עולה מפרטים שחושף השבועון הגרמני "דר שפיגל". בדיווח, המתבסס על דו"ח מודיעיני סודי שהועבר לסוכנות הבינלאמית לאנרגיה אטומית, נחשפים פרטים על מבנה תוכנית הגרעין הצבאית האיראנית, העומדים בראשה ועל השתלשלות העניינים בזירה המדינית בחודשים האחרונים.
לדברי השבועון, בתוכנית הגרעין האיראנית - הכפופה למשרד ההגנה - קיימת זרוע צבאית סודית שמטפלת בהיבט הצבאי ואחראית על מתקני הגרעין. בראש התוכנית עומדים: שר המדע, המחקר והטכנולוגיה כמרן דנשג'ו, והמדען הבכיר מוחסיין פחריזאדה, המשמש גם כקצין בכיר במשמרות המהפכה.
על-פי המידע, החקירה החלה לאחר שמחשב שנתפס באיראן לפני כמה שנים, הכיל מידע רגיש ביותר. המחשב הגיע לאמריקנים דרך סוכנות הביון הגרמנית ב-נ-ד (BND) ומשם הועבר לסוכנות הגרעין בווינה. גורמים רשמיים שעיינו במסמך הגיעו ממנו למסקנה כי הממשל בטהרן רציני בכוונותיו לפתח פצצה וכי הוא נמצא בשלב מתקדם.
מתקן הגרעיני באראק (צילום ארכיון: AP)
דנשג'ו, בן 52, הנחשב למקורבו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, אחראי במסגרת תפקידו גם על הוועדה האיראנית לאנרגיה אטומית. גורמי אופוזיציה מגדירים אותו כבעל עמדות נציות וכמי שלקח חלק בזיוף הבחירות בהן, "ניצח" אחמדינג'אד ביוני שעבר.
בביוגרפיה על חייו מצויין רק מעט על לימודי ההנדסה של דנשג'ו באוניברסיטת מנצ'סטר, ועל עבודתו במשך כמה שנים ב-"מרכז לטכנולוגיה אווירית" בטהרן. מומחים במערב סבורים כי מרכז זה הפך לשלוחה סודית בתוכנית הגרעין האיראנית. פחריזאדה, בן 48, הוא פרופסור מאוניברסיטת האימאם חוסיין בטהרן.
מהדו"ח עולה כי למרות שהוועדה לאנרגיה אטומית באיראן והמרכז לטכנולוגיה אווירית מתחרים בנושאים מסוימים, הם הסכימו לשיתופי פעולה בכל הקשור למחקר הגרעיני. הוועדה אחראית על העשרת האורניום, בעוד מרכז האווירונאוטיקה מפתח את ראשי הקרב בהתבסס על תוכנית השיהאב.
מומחים במערב סבורים, כאמור, שאיראן תוכל לייצר פצצת אטום "פרימיטיבית" ראשונה עוד השנה, וכי עיקר המאמצים כעת היא "לדחוס" את הפצצה לגודל שניתן יהיה להרכיב על טיל. הדו"ח מעריך כי תהליך הפיתוח של ראשי הקרב יסתיים בתוך שנתיים עד ארבע.
עוד טוען השבועון כי איראן ביצעה לפני כשש שנים ניסויים לא גרעיניים, בהם נבחנו מרעומים ומנגנוני נפץ עבור הפצצה העתידית. הבעיה הטכנולוגית העיקרית שבפניה נתקלו האיראנים היא מנגנון ההצתה ותגובת השרשרת שגורמת לפיצוץ האדיר. הניסויים התבצעו בפצצות דומות מאוד לפצצות אטום, בהן "הכל אמיתי" למעט גרעין הפצצה. תוצאות הניסויים היו ככל הנראה כל-כך מעודדות, שממשלת איראן קטלגה את הטכנולוגיה הזו "ברת-ישום".
ובתוך כך, האיץ בכיר במשרד הצרפתי לעניינים אירופים בארה"ב לסיים את גיבוש חבילת הסנקציות הבאה על איראן. לדברי הבכיר, פייר ללוש, הטלת הסנקציות על איראן היא צעד שלא ניתן להימנע ממנו. "אנו מקווים שהאירופים עובדים יחד בהכנת חבילת הסנקציות, כיוון שאנו סבורים שעלינו לסייע לתהליך לאור סירבה של איראן לכל פתרון שמונח על השולחן", אמר ללוש. "אנו מנהלים משא ומתן עם איראן מזה שש שנים, ועד-כה נדחו כל הצעותינו".