שתף קטע נבחר

 

עוד לילה קפוא: תינוקות, קשישים והומלסים בסיכון

במד"א נערכים לטיפול בפגיעות קור - מספקים עצות כיצד להימנע מהיפותרמיה, וכיצד להתגבר עליה אם תפגע. רשויות הרווחה והעמותות נערכות לנסות ולספק מיטה חמה לכל דרי הרחוב, אבל לא כולם מעוניינים

במשך חמישה ימים בלבד לפני כשנתיים, בין 13 ל-17 בינואר 2008, מתו ברחבי הארץ חמישה בני אדם כתוצאה מהקור העז - חסר בית בחולון וקשישה בבאר-שבע, ילדה בדואית בת שמונה מהדרום, ועוד חסרת בית מבת-ים וחסר בית מראשל"צ. הטמפרטורות בלילות ירדו אז מתחת לאפס בהרים, וגם בתל-אביב לא היו רחוקות משם - רק מעט יותר קר מגל הקור הנוכחי, שהחל ביום א' וצפוי גם בלילות הקרובים. אולם הפעם, הרשויות נחושות למנוע מהדבר לחזור - והחלו להיערך לטיפול בשלוש קבוצות הסיכון העיקריות: קשישים, תינוקות וחסרי בית.

 

אצל תינוקות, ישנן שתי סיבות עיקריות לסיכון: מנגנון ויסות החום אינו מפותח דיו, ושטח פני הגוף גדול ביחס למשקל ולכן עלול להיגרם אובדן מהיר של חום. אצל קשישים, מגנון ויסות החום אינו פועל ביעילות כמו אצל צעירים. בנוסף, תחושת הקור שלהם פחותה והם עלולים לאבד את חום הגוף בלי לחוש בכך.

 ישנן תרופות כרוניות שקשישים נוטלים, שעלולות להגביר את סכנת איבוד החום. לצד אלה, סיבות נפוצות נוספות לפגיעה מקור הן תזונה ירודה או חיסכון לחסוך בהוצאות חימום - בעיות נפוצות בשכבות מצוקה, ובייחוד אצל חסרי בית.  

 

כיצד נזהה פגיעת קור? רמי מילר, פרמדיק ראשי במד"א, מסביר כי אצל תינוקות קשה לזהות בשלב הראשון פגיע ה כזו, משום שהם אינם מבטאים את עצמם. עם זאת, אצל תינוקות כמו גם אצל קשישים, ניתן, במקרה של פגיעת קור, לזהות צמרמורות, אפאתיה ותפקוד כללי ירוד. במקרה כזה חובה להעניק טיפול מיידי. "היפותרמיה ממושכת, ירידה של חום הגוף אל מתחת ל-35 מעלות, עלולה בסופו של דבר לגרום להפרעת בקצב הלב ולמוות", הוא מזהיר.

 

באגף הגריאטריה במשרד הבריאות, ממליצים לקשישים המתגוררים לבד לשמור על קשר ולדאוג לביקורים של בני משפחה, חברים, שכנים או מתנדבים לפחות פעם ביום. כמו כן, מומלץ להקפיד על לבוש בכמה שכבות, למניעת איבוד חום, ועל שתייה ומזון חמים.

 

לעומת זאת, בניגוד למיתוס, מבהיר מילר כי דבר אחד מאוד לא מומלץ לעשות: לשתות אלכוהול. "יש מי שנוהגים לשתות אלכוהול כדי להתחמם", הוא אומר, "אבל בעקבות שתיית אלכוהול, כלי הדם מתרחבים ויש דווקא איבוד מהיר יותר של חום הגוף".

 

לדברי מילר, במקרה של פגיעת קור, הפתרון המיידי הוא פשוט, וכולל חימום של החדר לטמפרטורה של 23-25 מעלות, שתיית משקאות חמים, תזונה מתאימה, ואפילו ביצוע פעילות גופנית בתוך הבית.

 

במד"א תדרכו את כל הצוותים לקראת גל הקור, ציידו אותם בכמות גדולה יותר של שמיכות צמר מחממות, והנחו לדאוג לחימום של האמבולנס לפני פינוי של חולה או קשיש.

 

אלף דולר פרס, אם אף אחד לא ימות

במשרד הרווחה נערכים לקור, כמדי שנה, בשני מישורים: משפחות המצוקה, ודרי הרחוב. בכל לשכות הרווחה בודקים העובדים הסוציאליים, שנמצאים בקשר שוטף עם נזקקי העיר, מה מידת מוכנותם, ובמידת הצורך מספקים להם ציוד חימום, כמו תנורים, ביגוד חם ושמיכות.

 

אשר לחסרי הבית, כבכל תקופה של קור, עורכים עובדים סוציאליים סיורים בכל הערים, במקומות הידועים כמקומות שבהם מתרכזים דרי רחוב, ומנסים לשכנע אותם לעבור למקלטים שמפעיל משרד הרווחה במיוחד למטרות הללו. הם לא תמיד מסכימים, ובמקרי הסירוב, מחלקים להם העובדים "תיק חימום" מיוחד, שכולל מעיל, גרביים ושמיכה.

 

דרי רחוב צעירים, עד גיל 26, מטופלים על ידי עמותת על"ם. הפעילות מתרכזת בירושלים ובתל אביב, שם מתרכזים רובם. בין היתר מפעילה העמותה מרכזי יום לצעירים, שפתוחים שישה ימים בשבוע במשך רוב שעות היום. דרי רחוב צעירים מוזמנים להגיע אליהם כדי להתקלח, לקבל טיפול רפואי או תמיכה נפשית, וכן הכוונה לטיפול וגמילה מסמים. לדברי רלי קצב, האחראית על הנושא בעמותה, בחורף יש עלייה חדה במספר הפניות למרכזים, והצעירים שוהים בהם יותר שעות. אם הם מסכימים, פועלים בעמותה בשיתוף עם עיריות מקומיות ומוצאים עבורם סידורי לינה. ילדים מתחת לגיל 18 מועברים אוטומטית לטיפול שרותי הרווחה.

 

בלילות קרים במיוחד, מוסבים מרכזי יום, שלא מיועדים בדרך כלל ללינה, ומספקים גם הם מיטה חמה לצעירים נזקקים. ניידות וצוותים של מתנדבים מסיירים במקומות ידועים, בבתים נטושים וב"זולות" שצעירים מתאספים בהן, כדי לאתר צעירים שזקוקים לסיוע ומקום לינה בלילות הקרים, ובמידת הצורך מעבירים אותם לטיפול רפואי.

 בירושלים קיים מקום מיוחד שפועל כל השנה רק עבור בנות שאין להן מקום לישון, וגם שם מורגשת עלייה חדה בחודשי החורף.

 

ויש גם יוזמות מקומיות יותר: יו"ר עמותת שובע, גלעד חריש, מנהל גם פרויקט שנקרא "גגון". זוהי דירה הממוקמת בדרום תל-אביב, שאליה מגיעים מדי לילה כ-40 חסרי בית. בשיחה עם ynet סיפר כי בלילה החולף, בגלל הקור, הגיעו למקום יותר מ-50 דרי רחוב, כדי למצוא מיטה חמה ואוכל חם. עוד סיפר שיש בדירה צוות של שלושה הומלסים שבאופן קבוע יוצאים לפטרל בלילות, כדי לאתר הומלסים אחרים ששתו לשוכרה ועלולים להירדם ברחוב ולמות. חריש אף הכריז על פרס כספי עבורם: אלף דולר יקבלו השלושה, אם באזור ה"גגון" לא יימצא אף הומלס מת עד אפריל. 


פורסם לראשונה 25/01/2010 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בסיכון: תינוק
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בסיכון: קשיש
צילום: נמרוד גליקמן
בסיכון: חסר בית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים