רגע לפני ההוצאה להורג: "עלי הכימי" על הגרדום
רשת "אל-עיראקיה" פרסמה תמונות בהן נראה עלי חסן אל-מג'יד כשחבל כרוך לצווארו, זמן קצר לפני הוצאתו להורג. אל-מג'יד נשפט ארבע פעמים לעונש מוות בגין רצח מאות אלפי כורדים ושיעים בשנות השמונים והתשעים, ונחשב לאחד הברוטאלים במשטר העיראקי
רשת הטלוויזיה העיראקית "אל-עיראקיה" פרסמה הערב (יום ב') תמונות מההוצאה להורג של עלי חסן אל-מג'יד, בן-דודו של נשיא עיראק לשעבר סדאם חוסיין. אל-מג'יד, שנודע בכינוי "עלי הכימי" והיה אחד הסמלים האכזריים ביותר של המשטר העיראקי, נתלה בצהריים אחרי שנגזרו עליו ארבעה עונשי מוות.
"עלי הכימי" זכה לכינויו הנוראי בעקבות דיכוי המרד הכורדי שפרץ בצפון עיראק ב-1988, במהלכו הורה לעשות שימוש בנשק כימי. כ-5,000 בני אדם נקטלו בעיירה חלבג'ה ובכפרים נוספים כתוצאה מפיזור גז עצבים. המתקפה האווירית בחלבג'ה נחשבת מאז סיום מלחמת העולם השנייה למתקפה הבודדת המזעזעת ביותר נגד אוכלוסייה אזרחית.
בשבוע שעבר נידון אל-מג'יד לעונש מוות רביעי, בתום המשפט הרביעי שנערך לו על חלקו במתקפה בחלבג'ה. במהלך שנות השמונים והתשעים הורה עלי הכימי על שורה של מתקפות צבאיות באזורי הכורדים שבצפון והשיעים בדרום, וגרם למותם של מאות אלפי בני אדם. הוא שימש גם כמושל כוויית בשבעת החודשים שבהם היתה הנסיכות תחת שלטון עיראק עד מבצע "סופה במדבר". בימים שלפני הפלישה האמריקנית ב-2003 היה אל-מג'יד מפקד אזור דרום עיראק.
עלי הכימי החל את דרכו בצבא עיראק בשנות השישים והשתתף במהפכה של מפלגת הבעת' ב-1968. הוא קודם עד לדרגת גנרל ושימש כשר ההגנה בשנים 1991-1995. ב-1987 מונה אל-מג'יד למפקד צפון עיראק וב-1988, השנה השמינית למלחמת איראן-עיראק, הוא הורה על מבצע "אנפל" לדיכוי המרד הכורדי, בו נהרגו תוך פחות משנה כ-100 אלף אזרחים.
במהלך משפטם של בכירי ממשלו של סדאם חוסיין, הושמעו קלטות ובהן שיחות בין הנשיא לשעבר לבן-דודו. באחת מהן נשבע עלי הכימי "לא להשאיר בחיים כורדי אחד המדבר בשפתו". ב-16 במארס התרחשה המתקפה על חלבג'ה, שהיתה הפעם הראשונה מאז מלחמת העולם הראשונה, בה נעשה שימוש בגז על אזרחים.
"עבור סדאם חוסיין, השימוש בנשק כימי היתה דרך להגדיל את כוחו וכדרך להתמודד עם היתרון הצבאי הטקטי של איראן במלחמה", סבור ג'ונתן טאקר, שכתב את הספר "מלחמת עצבים: לחימה כימית ממלחמת העולם הראשונה ואז אל-קאעידה".
מהצבא אל קרב הירושה
ב-2006 סיפרו ניצולים ממבצע אנפל בפני בית המשפט העיראק, כי המטרת הגז על חלבג'ה גרמה "לריח חזק של תפוחים רקובים" וזמן קצר לאחר מכן אנשים החלו להתמוטט. עד היום אשררו 188 מדינות את האמנה האוסרת שימוש בנשק כימי. רק אנגולה, סומליה, מצרים, סוריה, ישראל, מצפון-קוריאה ומיאנמר - לא עשו זאת.
רגע לפני ההוצאה להורג. "עלי הכימי" על הגרדום (צילום: AFP)
ב-1991 דיכא אל-מג'יד ביד ברזל את המרד השיעי בדרום עיראק. גם שם נעשה שימוש בגז קטלני. ארגוני אופוזיציה עיראקים פרסמו לאחר המתקפה צילומי וידאו בהם נראה עלי הכימי מוציא להורג בעצמו שבויים ביריות אקדח ובועט בפניהם של אחרים בעת שישבו על הקרקע. הוא עמד למשפט גם על מתקפה זו, הורשע ונגזר עליו עונש מוות.
שני עונשי המוות האחרים שנגזרו על אל-מג'יד נגעו למבצע אנפל והפשיטות שנערכו ב-1999 כדי לדכא אפשרות למרד שיעי עקב רצח אחד המטיפים השיעים שהתנגדו לשלטון. הוא לא הוצא להורג קודם לכן, בעקבות דרישתם של ניצולי חלבג'ה לקיים משפט מלא בעניינם.
"עלי הכימי" הוא אולי הברוטאלי ביותר בשורה של דמויות מרכזיות במשפחתו של סדאם חוסיין לאורך השנים. אחיינו וחתנו של סדאם, הגנרל חוסיין כמאל, עמד במשך שנים בראש התוכנית לפיתוח נשק להשמדה המונית בעיראק, בטרם ערק לירדן ב-1995 עם אחיו סדאם כמאל הנשוי לבתו של הרודן. האחים כמאל שבו לעיראק ב-1996 והוצאו להורג בהוראת סדאם יחד עם כמה בני משפחה נוספים.
בשנים שלפני נפילתו השלטון העיראקי, היה אל-מג'יד אחד מהגורמים המרכזיים בסביבתו של חוסיין. הוא היה נתון בקרב ירושה גדול עם שני בניו של חוסיין, עודאי וקוסאי. במהלך הפלישה לעיראק נפוצו שמועות כי עלי הכימי נהרג, אולם בשנת 2006 אמר מזכיר ההגנה דאז, דונלד רמספלד, כי לארה"ב לא ידוע אם אל-מג'יד חי או לא. חודשיים לאחר ההודעה, מסר צבא ארה"ב כי אל-מג'יד נתפס.