שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

המדינות התורמות: האו"ם יכנס ועידה למען האיטי

ראש ממשלת האיטי התחנן בפני נציגי 13 מדינות שהתכנסו בקנדה "לעוד ועוד ועוד" סיוע למען שיקומה של המדינה בטווח הארוך. "נזדקק לחמש עד עשר שנים של סיוע בינלאומי". בינתיים בהאיטי, הממשלה שוקלת לפנות 400 אלף תושבים מפורט או-פרינס

האו"ם יקיים ועידת תרומות בינלאומית למען האיטי בעוד כחודשיים - כך מסר אמש (יום ב') שר החוץ הקנדי, לורנס קאנון, במהלך כנס של 13 מדינות תורמות במונטריאול. בין היתר נדונו הצרכים המידיים ותכנון השיקום ארוך הטווח של האיטי, לנוכח מימדי ההרס שגרם רעש האדמה במדינה.

 

שכנתה של האיטי, הרפובליקה הדומיניקנית, התחייבה להעביר 10 מיליארד דולר על-פני חמש שנים לתוכנית הסיוע הבינלאומית. הבנק העולמי וכמה מדינות כבר הודיעו על ביטול חובותיה של האיטי - בניסיון לחזק את מצבה הכלכלי.

 

ראש ממשלת האיטי, ז'אן-מקס בלריב, אמר בכנס כי ארצו שוקלת להעתיק את מקום מגוריהם של כ-400 אלף מניצולי הרעש מהבירה ההרוסה פורט או-פרינס לאזורים אחרים, אולם תיזדקק לחמש עד עשר שנים של סיוע בינלאומי כדי להתמודד עם הקטסטרופה שניחתה עליה.


הפנים אומרות הכל. בלריב (מימין) בכנס בקנדה (צילום: רויטרס) 

 

בלריב הודה לנציגי המדינות התורמות - ובהם מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר, ושר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר - על הסיוע שהעבירו עד-כה, אך הדגיש כי "יש צורך בעוד ועוד ועוד סיוע כדי לבנות מחדש את האיטי"

 

מניין ההרוגים הרשמי באסון עומד לפי שעה על כ-150 אלף, אולם על-פי הערכות המספר הסופי יגיע לכדי 200 אלף. מאות אלפים נותרו ללא קורת גג, רובם בפורט או-פרינס ובעיירות ובכפרים שבמערב המדינה. בפרברי הבירה הוקמו יותר מ-400 מחנות ארעיים ומחנות נוספים הוקמו מחוץ לעיירות קטנות אחרות.


מחנה ארעי בפרברי פורט או-פרינס (צילום: AFP) 

 

"עלינו לפנות את הרחובות ולהעתיק את מקום המגורים של האזרחים", אמרה שרת התקשורת מארי לורנס ז'קלין לאסג. "אנו מקווים שנוכל להתחיל בפעולות אלה עד סוף השבוע. בלריב הוסיף כי נשיא האיטי, רנה פרבאל, הורה לו לבקש מנציגי המדינות התורמות שיעבירו 200 אלף אוהלים נוספים למדינה. "במשך 30 שניות האיטי איבדה 60 אחוז מהתוצר מקומי הגולמי שלה. אנחנו חייבים לפזר את האוכלוסיה", הוסיף.

     

ובינתיים בהאיטי, הופך אט אט המבצע הבינלאומי ממבצע חילוץ למבצע המתרכז בסיוע הומניטארי. תוכנית המזון של האו"ם העריכה כי עד-כה הגיעו משלוחי מים, מזון וציוד רפואי לכשני שליש מהמחנות הארעיים וכי לפחות אדם אחד מכל תשעה ברחבי המדינה זקוק למקלט.     

 

למרות הנהירה אל המחנות, נותרו בפורט או-פרינס לפחות 700 אלף בני אדם שמשוטטים ברחובות ומנסים להתקיים משאריות מזון ומים שהם מוצאים או בוזזים.

 "אנחנו חיים כמו כלבים", סיפר אספיג' אמילקה, מובטל בן 34 החי מתחת ליריעות ניילון.

  

ארגוני הסיוע עושים כמיטב יכולתם לחלק מים ומזון, אולם בחלק מהמקרים הם נאלצים להיעזר בכוחות הביטחון לפיזור התושבים, שעטים על חבילות הסיוע. לפחות 235 אלף כבר השתמשו בשירותי התחבורה הציבורית המיוחדת שהעמידה הממשלה המקומית בניסיון לפתות את התושבים לעזוב את הבירה ההרוסה. רבים אחרים עזבו ברגל.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינוי אשה בהיריון
צילום: AFP
מומלצים