להקל על השיעול: 9 דרכים לעבור החורף בשלום
החורף בעיצומו, ורובנו כבר סבלנו או נסבול מאחד מתסמיניו: מה ניתן לעשות כדי להקל על שיעול, נזלת וכאב גרון? מתי לקחת את הילד לרופא בגלל חום? ואיך מתגברים על כאבי אוזניים? מדריך לכל מה שתוכלו לעשות בעצמכם - רגע לפני הריצה לרופא
הצוותים הרפואיים בבתי החולים נכנסים לריטואל הקבוע של כוננות חורף: המחלקות כבר עמוסות, המסדרונות מלאים בחולים, ובמרפאות כבר אין מקום להכניס סיכה בתור לרופא. גם איום שפעת החזירים רק מתעצם, ועם שלל הזיהומים במרפאות ובחדרי המיון, עדיף במידת האפשר להישאר בבית.
יש מה לעשות נגד שלל תחלואות החורף המאיימות, ולא מעט. רגע לפני שאתם רצים לרופא, כמה עצות וטיפים חשובים לגוף בריא, גם בחורף:
1. התחסנו נגד שפעת ושפעת החזירים
מתנגדי החיסונים עדיין ממשיכים בנסיונות ההפחדה מפני החיסונים נגד שפעת ושפעת החזירים. אולם המציאות מדברת בפני עצמה: החיסונים הללו הפחיתו באופן משמעותי את התחלואה. עד היום חוסנו נגד שפעת החזירים מעל 52 מיליון איש ברחבי העולם, מתוכם מעל 20 מיליון ילדים. וזוהי ההמלצה החשובה ביותר שלנו: גשו להתחסן, ויפה שעה אחת קודם.
החיסונים נגד שפעת החורף ושפעת החזירים לא רק שמפחיתים משמעותית
2. אל תתעקשו על חדר המיון
העדיפו תמיד לגשת לרופא בקופת חולים, למוקד רפואי או להזמין רופא הביתה מאשר להגיע לחדרי המיון. אלה עמוסים מאוד בתקופה זו ואם תתעקשו להגיע לשם, תיתקלו בהמתנות ארוכות לבדיקות רופא או לתוצאות בדיקות מעבדה ורנטגן. במרבית המקרים, מספיקה בדיקת רופא הקהילה כדי להבחין באם מדובר במחלה מסוכנת הדורשת אשפוז או לא. הפנייה לחדר המיון גם גוררת תשלום גבוה.
אם בכל זאת הופניתם או פניתם לחדר המיון, קחו איתכם חומר קריאה, הרבה סבלנות, אטמי אוזניים וכיסוי עיניים למקרה שתאושפזו, ואת כל המסמכים הרפואיים הכוללים גם מינוני תרופות מעודכנים ותוצאות מעבדה.
3. חסנו את הילדים לרוטה
על פי ההערכות, נדבקים מדי שנה בישראל אלפי תינוקות בנגיף רוטה, הגורם לשלשולים לאורך תקופה ממושכת (גסטרואנטריטיס) והתייבשות עד לצורך באשפוז דחוף, בעיקר בחודשי הסתיו והחורף. חלק מהתינוקות סובל מאובדן נוזלים רב כל כך, עד שהאשפוז מצריך שהייה ביחידה לטיפול נמרץ. הגיל לסיכון מוגבר לחלות במחלה החריפה הוא בין חצי שנה לשנתיים.
החיסון ROTATEQ כנגד הנגיף ניתן דרך הפה בשלוש מנות לתינוקות בין הגילאים 6 עד 32 שבועות. החיסון ROTARIX ניתן בשתי מנות. את החיסון החדש קיבלו עד עתה מאות אלפי תינוקות ברחבי העולם ואלפי תינוקות בישראל. הוא הצליח למנוע עד 98% מהשלשולים וההקאות ובכך חוסך אשפוזים מיותרים, התייבשות וסיבוכים קשים יותר. החיסון נמכר באופן מסובסד בקופות החולים.
4. שתו מרק עוף
זו אולי עדיין נחשבת לתרופת סבתא, אולם מספר מחקרים הראו כי במרק עוף מצויים רכיבים של מערכת החיסון, העשויים לקצר את משך ההצטננות. מרק עוף מכיל גם מלחים המסייעים להחזיר לגוף את אלה שאבדו לו בנזלת, בשיעול או בזיעה שהופרשה אצל חולים עם חום גבוה. מכל הבחינות הללו, וגם בשביל ההרגשה החמימה והביתית, שתו מרק.
מכיל רכיבים של מערכת החיסון. מרק עוף (צילום: ירון ברנר)
5. כמה דרכים להקלה על שיעול
זוהי אחת התלונות השכיחות ביותר בחורף, בעיקר בקרב אוכלוסיית התינוקות והילדים, אך גם אצל מבוגרים. לרוב, שיעול
הוא ביטוי של הצטברות ליחה הגורמת לגירוי דרכי הנשימה המנסות לפלוט אותה החוצה. במרבית המקרים, כמו בכל מחלות החורף, שיעול נגרם על ידי מגוון נגיפים, במיוחד אם מתלווה לשיעול גם חום תקין ונזלת.
אחת הדרכים היעילות ביותר להקל על השיעול היא באמצעות אינהלציות של תמיסת סלאיין. האדים הנוצרים נשאפים לקנה הנשימה ולריאות, שם הם מגבירים את הלחות, מרככים את הכיח הצמיגי ומסייעים להוצאתו באמצעות השיעול מהריאות, ומקנה הנשימה החוצה. הלחות גם מקלה על הנשימה.
אינהלציה של סלאיין ניתן לבצע גם מידי שעה לפי הצורך. יש למלא כ-2 מ"ל של סלאיין בכוסית מכשיר האינהלציה, להפעיל את המכשיר ולהצמיד את המסיכה לפה. ניתן לחזור על הפעולה לפי הצורך בכל שעות היממה. כדי להקל עוד יותר, ניתן להוסיף טיפול גם בתרופה מכייחת (דוגמת מוקוליד או מוקומד) הנמכרת כסירופ, כמוסות או טבליות מציצה.
סימני אזהרה הדורשים בדיקת רופא כוללים נשימה מהירה מהרגיל, שימוש בשרירי עזר בעת הנשימה (נחיריים רחבות, צלעות בולטות), הכחלה סביב הפה הנראית היטב באור חזק, הקאות מרובות בכל נסיון שתיה, ישנוניות יתר וכמובן - חוסר הכרה.
6. כמה דרכים להקלה על כאב הגרון
דלקת בשקדים שכיחה מאוד אצל ילדים, מתבגרים וגם אצל לא מעט מבוגרים. היא מתרחשת כשהזיהום נאגר בשקדים או באדנואידים ("שקד שלישי"), ההופכים דלקתיים, מגדילים את נפחם וגורמים למחלה. אחד החיידקים השכיחים ביותר הוא הסטרפטוקוק, אולם גם הנגיפים CMV ו-EBV עלולים לגרום לדלקות של השקדים. או אז הדלקת אינה מגיבה לטיפול אנטיביוטי והטיפול הוא תומך בלבד – הורדת חום ועירוי נוזלים למניעת התייבשות.
טיפול אנטיביוטי ניתן בדרך-כלל רק אם נראה שהשקדים אדומים או שמופיעות עליהם נקודות לבנות, או שמשטח הגרון שנלקח הראה כי מדובר בחיידק. היום תוכלו לרכוש מקלון לבדיקה עצמית של דלקת גרון חיידקית. תוצאת הבדיקה נראית על המקלון בתוך כחמש דקות והיא מדוייקת למדי. במידה שנמצאת עדות לדלקת חיידקית, גשו לרופא לקבלת מרשם של אנטיביוטיקה למשך עשרה ימים. חובה לסיים את הטיפול האנטיביוטי עד הסוף, גם אם חלפו כאבי הגרון. הפסקה מוקדמת תביא לחזרה של הדלקת, ולהתפתחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
במרבית המקרים, הגורם לדלקת גרון הוא וירוס. קשה למנוע דלקת גרון, שכן החיידקים והנגיפים עוברים בקלות בין הילדים, בין בני המשפחה וגם באוויר. העצה הטובה ביותר היא להימנע משימוש בכלי אוכל משותפים עם בן משפחה חולה, להקפיד על שתיה מרובה ולשתות משקאות קרים או גלידות שיסייעו לכיווץ כלי הדם המורחבים ולהקטנה בגודש השקדים.
7. כמה דרכים להקלה על נזלת
כולנו מחסלים מגבוני טישיו במהלך החורף בשל הנזלת הטורדנית. נזלת שקופה ונוזלית היא נזלת אלרגית, המורכבת מנוזל בין-תאי ועוד מרכיבים של מערכת החיסון האמורים לתקוף את האלרגנים. נזלת שקופה צמיגית היא לרוב נזלת נגיפית המכילה נוזל, מרכיבים של מערכת החיסון ואת הנגיפים עצמם. נזלת צמיגית ירוקה-צהבהבה או חומה המלווה לרוב בריח רע היא נזלת חיידקית.
בחורף שכיחה במיוחד נזלת נגיפית, לה אחראים לרוב נגיפי רינו אינפלואנזה ואדנו. לנזלת חיידקית אחראים לרוב חיידקי פנאומוניה ומורקסלה קטראליס ולעתים גם חיידק הסטרפטוקוק. קשה למנוע הדבקה בנזלת, אך תוכלו להפחית את משך המחלה באמצעות קינוח בממחטות, שמירה על היגיינה ושטיפת ידיים תכופה.
ניתן להקל על נזלת באמצעות תכשירים אנטיהיסטמינים (לתינוקות וילדים - טיפטיפות אפלפי, למבוגרים - נוסידקס, דקסמול סינוס ואחרים). נזלת נגיפית חולפת בדרך כלל מעצמה ואין צורך בטיפול. כדי להפחית את הגודש ("אף סתום") תוכלו להשתמש בתרסיסים מקומיים לאף (כמו אוטריווין ואלרין). לתינוקות מתחת לגיל שנה הסובלים מנזלת אסור השימוש בתרופות, ודרך הטיפול היא באמצעות טיפות מי מלח ושאיבת ההפרשות. נזלת אינה מסוכנת מבחינה רפואית, ושמירה על היגיינה מקסימלית תקצר את משך המחלה.
התחסנו, הישארו במיטה, והתרחקו מבתי חולים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
8. איך לטפל בחום גבוה
שלל החיידקים והנגיפים בעונת החורף גורמים לעליית חום ולחולשה, עייפות וכאבי שרירים. חום אינו מחלה, אלא תגובה של הגוף למחלה. ההשערה המקובלת היא שחילוף החומרים של החיידקים והנגיפים משתבש בשל סביבת החום הגבוהה, ולכן האזור במוח שאחראי על ויסות הטמפרטורה (היפותלמוס) מעלה את חום הגוף. חום המטפס מעל 41 מעלות הוא מדאיג ודורש בדיקת רופא מיידית.
אצל תינוקות, פעוטות וילדים, מצבו הכללי של הילד תמיד קובע: ילד שמתנשם, מקיא שוב ושוב, חיוור מאוד, ישנוני, או אפאטי עם חום תקין ואף נמוך, מדאיג יותר מילד הסובל מ-40 מעלות חום שמשחק וצוחק.
חום גבוה בתינוק הנמשך מעל ארבעה ימים דורש בדיקת רופא. חום מעל 38 מעלות בתינוקות קטנים מגיל חודשיים דורש בדיקת רופא מיידית, משום שבגיל הזה עלול החום לבטא מחלה חיידקית קשה ללא סימן נוסף.
אצל תינוקות, פעוטות וילדים, תנו לחום צ'אנס לרדת: ניתן לטפל בתינוקות באקמול כל 4 שעות, והחל מגיל 3 חודשים גם בנורופן או אדוויל כל 8 שעות, לצד אמבטיות פושרות. וכאמור, מצבו הכללי של הילד הוא הקובע.
אצל צעירים ומבוגרים, חום גבוה אך נמוך מ-41 מעלות ניתן להוריד באמצעות אקמול כל 4 שעות בשילוב נורופן, אדוויל או אופטלגין כל 8 שעות. ניתן לנסות גם אמבטיות פושרות, ושתייה מרובה. אם החום נמשך מעבר לארבעה ימים, חום שאינו מגיב לתרופות להורדת חום, או חום אצל ילד או מבוגר הנראים במצב כללי ירוד מאוד דורשים בדיקת רופא.
9. כמה דרכים להקל על כאבי אוזניים
גם האוזניים לא חפות מצרות בעונת החורף. במרבית המקרים, מדובר בדלקת
נגיפית הגורמת להפרשת נוזל שקוף באוזן, לבלט של עור התוף ולכאבים עזים. במקרים בודדים, הדלקת נגרמת על ידי חיידק. כך או כך, ההמלצות החדשות גורסות שאין לטפל ביומיים הראשונים לדלקת גם אם היא חיידקית, באנטיביוטיקה.
בבית תוכלו להחזיק טיפות אוזניים משככות כאב (דוגמת אוטידין), אך זכרו שאין להעביר את הטיפות מאחד לשני מחשש להעברת הזיהום. הימנעו מניקוי האוזניים באמצעות קיסם: התוצאה היא גריפת השעווה והפרשות האוזן פנימה והגברת סכנת הזיהום. אם כאבי האוזניים נמשכים מעל יומיים, פנו לרופא אף אוזן גרון לבדיקה.