שתף קטע נבחר

מסכנת יחסים עם סין? ארה"ב תמכור נשק לטייוואן

גורמים בכירים מסרו כי הממשל האמריקני דיווח על כך לקונגרס טרם פרסום הודעה רישמית. הצעד עשוי לערער את היחסים המתוחים עם סין, שרואה בטייוואן חלק מריבונותה

הממשל האמריקני הודיע לקונגרס כי החליט לחתום על עסקת נשק עם טייוואן. כך מסרו אמש (יום ב') עוזרים בכירים בקונגרס. אם ייצא המהלך אל הפועל, עלול הדבר לערער את היחסים המתוחים ממילא בין ארצות הברית לסין, שרואה בטייוואן חלק בלתי נפרד ממנה.

 

לדברי אותם גורמים, הממשל נועץ בקונגרס עוד טרם הודעה רישמית על על העסקה. הדיונים בנושא החלו בשבוע שעבר, ועדיין נמשכים.

הציוד שימכרו האמריקנים לטייוואן צפוי על פי הדיווח לכלול מסוקי בלק-הוק וטילי פטריוט, אולם ככל הנראה לא תעביר ארה"ב מטוסי קרב מסוג F-16, על אף בקשתה של טייוואן.

 

המגעים המתנהלים עם טייוואן לביצוע עסקת הנשק הם חלק מהסכם שחתם ממשל בוש עם המדינה לאספקת ציוד צבאי בשווי 11 מיליארד דולר. אולם למרות שהעסקה הייתה צפויה, סין הזהירה כי ביצועה עלול לפגוע קשות ביחסים בין וושינגטון ובייג'ינג.

 

סין נוהגת לטעון לריבונות על טיוואן, שמנהלת משטר עצמאי בתמיכת ארה"ב והמערב מאז נפרדה מבייג'ינג ב-1949. סין וטייוואן התפצלו בסוף מלחמת האזרחים הסינית, כאשר הלאומנים המובסים נמלטו אל האי. מאז נשבעה סין להשיב את האי הסורר לחיקה, גם בכוח אם יידרש.

 

עם זאת, במהלך השנה החולפת חל שיפור ביחסי שתי המדינות במישור הכלכלי, כשסין הודיעה כי החליטה לסיים חרם בן שישה עשורים על השקעות של חברות סיניות בטיוואן.

 

מנגד, המתיחות בין ארה"ב וסין נמצאת בעלייה מתמדת: הנושא עלה לאחרונה לכותרות כשענקית האינטרנט גוגל איימה להפסיק את פעילותה בסין לאחר שהאשימה את הממשל באחריות לפריצה לחשובונת דואר של פעילי זכויות אדם במדינה. בנוסף, הודיעה החברה כי תפסיק ליישם את מגבלות הצנזורה שמטילה הממשלה הסינית על מנוע החיפוש שלה - הודעה שזכתה לתמיכה מצד גורמים שונים בהם מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון.

 

בתגובה, דחתה סין בתוקף את טענותיה של ארצות הברית בדבר מעורבותה כביכול בהתקפות וירטואליות,

 והאשימה את אר"ה בצביעות. בייג'ינג הדגישה כי היא אינה מעורבת במעשים שכאלה וכי המגבלות שהיא מטילה על הגלישה באינטרנט בתחומיה הן חוקיות.

 

בסוף השבוע דיווח ה"לוס אנג'לס טיימס" כי מומחים אמריקנים העריכו שהמחלוקת העמוקה בין שתי המדינות על רקע "משבר גוגל" עלולה להפוך את שיתוף הפעולה ביניהן בשנה הקרובה לבעייתי ביותר - בעיקר בתחומים בעלי חשיבות אסטרטגית עליונה לוושינגטון, ובהם הרחבת הסנקציות על טהרן, תוכנית הגרעין של צפון קוריאה והמערכה באפגניסטן. עיקר המחלוקת בין בייג'ינג לבין וושינגטון עוסקת בדרישת ארצות הברית לקידום זכויות האדם בעולם, תמיכתה בגולים הטיבטים והודעתו של אובמה על הכוונה לפגוש את הדלאי למה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
בלק הוק כן, F-16 לא
צילום: אפי שריר
צילום: חגי אהרון
גם במשלוח. סוללת פטריוט
צילום: חגי אהרון
מומלצים