עיוורים הפגינו בצפון: לא לסגור את מוסד השיקום
המפגינים מחו על כוונה לסגור עמותה שצברה גירעון של 7 מיליון שקלים. לדברי המנכ"ל, מאחר שהמפעל הוא ספק של משרד הרווחה הוא אינו מכיר בעלויות הפנסיה ומקצץ בתעריפים. במשרד הרווחה טוענים מנגד כי העמותה מנוהלת בכישלון והעלתה שכר לבכירים. והעיוורים? הם חוששים לעתידם
העמותה ומשרד הרווחה רבים על תקציבים על חשבון העיוורים: כמאה עיוורים וכבדי ראייה השוהים במפעל שיקומי בקריית חיים הפגינו לפני הצהריים (יום ג') בצומת קריית אתא וחסמו לסירוגין את כביש חלוצי התעשייה במפרץ חיפה. הרקע להפגנה הוא גירעון של 7 מיליון שקלים של המוסד השיקומי "מגדל אור", עמותה המספקת שירותי שיקום למשרד הרווחה, וכתוצאה מכך נמצא בסכנת סגירה. במשרד הרווחה טוענים כי התנהלות כושלת של העמותה היא שמסכנת את המשך פעילותה.
העיוורים מפגינים בצומת קריית-אתא, היום (צילום: אבישג שאר-ישוב)
חלק מהעיוורים הגיעו עם כלבי הנחייה שלהם ועם מקלות נחייה והניפו שלטים נגד סגירת המוסד ונגד משרד הרווחה. על אחד מהם נכתב: "בוז'י, בפני עיוור אל תיתן מכשול".העיוורים עובדים במפעל בקריית חיים, בין השאר בתיקון מרכזיות טלפון, ובמפעל נוסף לאריזת ציוד רפואי. במשך שעה ארוכה ניסו השוטרים לשכנע את המפגינים לאפשר את פתיחת הכביש, תוך שהם נקרעים בין הניסיון לשמור על הסדר לבין ההבנה למניעי המפגינים.
המפגינים ומנכ"ל המוסד, ניסים בכר, הפנו את עיקר הטענות נגד משרד הרווחה. לדבריהם, הגירעון הכבד נוצר מפני שמשרד הרווחה אינו מעדכן את התעריפים שהוא מעביר למפעל, שמשמש כספק שלו. לדברי מנכ"ל המוסד, ניסים בכר, "הגירעון נצבר במשך תקופה ארוכה משתי סיבות עיקריות: תעריפים שמשרד הרווחה מעביר לנו אינם תואמים את העלויות של העסקת כוח האדם המקצועי במפעלים. בנוסף, מאחר ואנחנו ספק של משרד הרווחה הוא אינו מכיר בעלויות כגון פנסיה או זכויות של עובדים". המוסד דואג לתעסוקה ושיקום לכ-3,500 עיוורים ברחבי הארץ.
עו"ס במפעל: "לאנשים האלה אין לאן ללכת"
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי הם מעבירים לעמותה 12 מיליון שקלים בשנה וכי "התנהלות כושלת של הנהלת העמותה הביאה לגירעון מצטבר המסכן את המשך פעילותה". דוברת משרד הרווחה, רוני מלקאי, הוסיפה כי "חרף הגרעון, הגדילה העמותה את עלויות השכר של חלק מהעובדים הבכירים בעוד היא מלינה את שכר חלק מעובדיה ולא משלמת להם חלק מהזכויות הסוציאליות". בכל מקרה, הוסיפו במשרד הרווחה, "למשרד יש פתרונות תעסוקתיים לכל הנכים והעיוורים המועסקים במפעל".
אולם נראה כי מי שמפסיד הכי הרבה הם העיוורים עצמם. ישראל סופר (25) הסובל מעיוורון מוחלט סיפר כי הגיע למגדל אור לפני חמש שנים ואמר כי החשש מפני סגירת המפעל גרם לו לזעזוע. "הייתי ממש נדהם. אני לא יודע איך אוכל להתקדם אם המפעל הזה ייסגר". לדבריו, "הייתה לי אפס עצמאות וניידות ובזכות הצוות והטיפול המקצועי אני חי כיום חיים עצמאים בבית ובחוץ".
אחד העובדים הסוציאליים במפעל אמר כי הסיפור חוזר על עצמו מדי כמה שנים. "מקומם שדווקא המשרד שאמור לסייע הוא זה שגורם את הנזק. לאנשים האלה אין לאן ללכת, אם לא המפעל שמהווה עבורם דרך חיים".
הוא הוסיף כי "המטרה של משרד הרווחה היא להעביר את כל אותם מטופלים למוסדות זולים יותר ופחות מקצועיים והם עושים זאת בין השאר באמצעות השמצת המנהלים שלנו".
בתוך כך, פנה ראש עיריית חיפה יונה יהב לשר הרווחה, יצחק הרצוג, וביקש ממנו למנוע את הפסקת ההתקשרות עם "מגדל אור". "הפרסומים על כוונת המשרד להפסיק ההתקשרות עם העמותה יצרו אצל תושבי העיר העיוורים תחושת חרדה מפני סגירת המסגרת שמספקת להם שירותים כל כך ייחודיים אשר לא ניתן לקבלם במסגרות שיקומיות אחרות שפועלות בקהילה ומחוצה לה", אמר.