שתף קטע נבחר

 

שידור חי בערבית: ישראלים ופלסטינים התווכחו

המשדר המיוחד שהועבר בערוצי רשת BBC בערבית בשבוע שעבר, שבו דנו אזרחים ישראלים ופלסטינים "מן היישוב" בסיכום שנה לכהונת אובמה, עורר תגובות רבות. למרות ביקורת מצד גורמים בעולם הערבי על המהלך, מבטיחים עורכי המשדר להמשיך

ברשת ה-BBC הבריטית סיכמו בהתלהבות רבה את השידורים המיוחדים שקיימו ביום חמישי האחרון. במשדר מיוחד של תוכניתם "נקודת דיון" לציון שנה לכהונת אובמה משלושה מוקדים - ירושלים, לונדון ו-וושינגטון, הצליחו אנשי התחנה ליצור אל מול המצלמות דיאלוג נדיר מסוגו בין ישראלים לפלסטינים - שהועבר בו זמנית בערוצי הטלוויזיה הערביים, ברשת האינטרנט וביתר תחנות הרדיו והטלוויזיה שמפעילה הרשת. באופן לא מפתיע, גלש הדיון לעתים לטונים גבוהים.

 

פאנל המרואיינים לא כלל הפעם פוליטיקאים או מנהיגים, אלא אזרחים מן היישוב - שנימקו לפני הצופים והמאזינים את עמדותיהם באשר להשפעתו של הנשיא האמריקני על הנעשה במזרח התיכון.

 

המשדר בחמישי האחרון, מתוך YouTube

 

מן הצד הישראלי הוזמנו אבי מלמד, מורה להיסטוריה במקצועו, יוחנן צורף, איש אקדמיה ומומחה לעניינים פלסטינים והסטודנט יוני יהב.

תוך שהם מדברים ערבית שוטפת, התעמתו השלושה בשורה של נושאים שעל סדר היום עם מקביליהם הפלסטינים שהוזמנו למשדר - עאישה א-סייפי, אחות במקצועה, הסטודנט איוב א-טוטאנג'י, וד"ר ג'מאל עאמר, מהנדס בניין במקצועו.

 

"אני מאוד גאה במה שעשינו ומקווה לקחת בעתיד נושאים אחרים הנחשבים לטאבו, כדי לדון בהם באופן ישיר ובאומץ" - אמרה ל-ynet האחראית על אזור המזרח התיכון ב-BBC, ליליאן לנדור. "זו הפעם הראשונה שבה נפגשו ישראלים ופלסטינים בשידור חי בתחנות טלוויזיה המשדרות בערבית. ניתן היה להבחין בקלות בהבעות פניהם של האנשים, שהתקשו פעמים אחדות להסתיר את תסכולם. זה דבר חשוב מאוד שאני גאה בו מאוד", אמרה לנדור.

 

לדבריה, "ההצלחה הייתה בכך שהפגשנו שלושה ישראלים ושלושה פלסטינים שדיברו, לעיתים גם בלהט, על הנושאים שחשובים לשני הצדדים. ניתן היה לראות בבירור את כנות דבריו של הסטודנט הישראלי ואת הכאב הרב בדבריה של האחות הפלסטינית. זו בדיוק הסיבה שהמשדר היה מוצלח בצורה בלתי רגילה". בין כל הדיונים הסוערים במגוון רחב מאוד של נושאים, הרעיפו שני הצדדים שבחים על פועלו של הנשיא האמריקני להביא לסיום הסכסוך במזרח התיכון.

 

לנדור הוסיפה כי בזכות הסיפוק הרב בקרב עורכי התוכנית, מתכוונת הרשת לקיים משדרים נוספים באותו האופן. "אם יהיו לנו די משאבים כספיים לכך נעשה זאת יותר. בין היתר, הייתי רוצה לקיים דיון בפאנל שיורכב מישראלים בלבד, כדי לשמוע את דעתם בשורה של נושאים - ומשדרים דומים בקרב פלסטינים וערבים. חשוב לשמוע את דעתם של האנשים ה'רגילים'".

 

דיון פורה או כניעה לנורמליזציה?

כלי תקשורת רבים פרסמו ביקורות טובות אודות המשדר. העיתון הלבנוני "א-ספיר", שהתייחס לתוכנית ברשת הבריטית, הרעיף שבחים על המשדר, אך ציין לצידם כי גורמים שונים בעולם הערבי ראו בו "צעד של נורמליזציה בין ישראלים לפלסטינים".

 

אנשי הרשת מיהרו להגיב לדברים, ומסרו לעיתון כי "מי שסבור כי דיאלוג בין פלסטינים לישראלים מהווה נורמליזציה,

צריך לדעת שהדבר קיים מאז החלו הערוצים הערביים לראיין בכירים ופרשנים ישראלים". לדברי אחד מעורכי הערוץ, בסאם אל-ענדארי, ניסו אנשיו "להביא את התמונה משני הצדדים וראינו בכך הזדמנות לקיים ביניהם דיאלוג ללא צד שלישי".

 

עורכי הרשת הבריטית עסוקים כבר בתכנון המשדר הבא שצפוי לעורר מחלוקת בעולם הערבי. "קשה להוציא מכך בשורה חדשה שכן הכל כבר הומצא", אמרה לנדור והוסיפה: "מה שניתן לעשות הוא לקחת את הדברים ולומר אותם בכנות ובאומץ, בין היתר בנושאים כמו מיניות, דת ואחרים שעדיין מהווים טאבו. הדבר החשוב הוא שאיננו נושאים עמנו אג'נדה כלשהי - ובזכות זאת, יש באפשרותנו לחדש", סיכמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליליאן לנדור. רוצה לשבור טאבו
באדיבות ה- BBC
מומלצים