שתף קטע נבחר

 

מילואימניקים שכתבו נגד פינוי: קיבלנו צו למשפט

15 חיילי מילואים, שחתמו על מכתב נגד השימוש בצבא בפינוי יישובים, טוענים כי קיבלו זימון למשפט בצבא. אחד החיילים: "זכותנו כאזרחים לומר כל דעה במסגרת חופש הביטוי. הפוליטיקאים מכניסים את הצבא לפינויים פוליטיים ופוגעים בו". צה"ל: הם הזדהו כחיילי צה"ל - והוזמנו לבירור

המילואימניקים שמסרבים לפנות ביהודה ושומרון - נקראו לתת הסברים - וייתכן שיישפטו. 15 חיילי מילואים, שכתבו כי אין להשתמש בצה"ל לפינוי, זומנו ליום מילואים - שבו לטענתם הם יועמדו לדין. אחד החיילים, סמ"ר במיל' עובדיה רוזנצויג, אמר: "זאת שערוריה, מישהו בצבא מנסה לסתום פיות לאזרחים". בצה"ל מבטיחים לנקוט יד קשה נגד כל תופעה של סירוב, בכל עת ומסבירים כי מדובר בבירור ולא במשפט.

 

בחודש נובמבר כתבו 25 קצינים וחיילים במילואים, ששרתו בגדוד שמשון, מכתב חריף במיוחד למפקדיהם, ובו קראו "לחדול מעיסוק בביצוע גחמות פוליטיות מכל סוג שהוא, ולחזור למשימות הלאומיות האמיתיות - מלחמה נחרצת במחבלים, באויבים".  המכתב נשלח אל מח"ט שמשון, אלוף-משנה איציק בר, ומפקד הגדוד, סגן אלוף ציון שנקור.

 

לפני כשבועיים קיבלו 15 מהחותמים על המכתב צו מילואים שגרתי לאימון שיערך בין 21 בפברואר ל-4 במרס. אך ביום שני בשבוע שעבר הם קיבלו שיחת טלפון ממשרד הקישור ביחידתם, בו נאמר להם לטענתם כי הם סרבני מילואים.

 

החיילים טוענים שהופתעו מהפנייה, מפני שכבר אישרו את הגעתם לאימון. למחרת, בעקבות פניות נזעמות של 15 המילואימניקים למפקד הפלוגה שלהם, ששוחח עם משרד הקישור - התקשרה לטענתם קצינת השלישות של החטיבה והתנצלה. היא הבהירה שמדובר בצווים שנשלחו לשיחה עם מפקד הגדוד ליום ראשון הקרוב.

 

לאחר כמה ימים קיבלו חיילי המילואים צווים בכתב יד, בהם נכתב שמטרת הזימון היא "בירור" ושעת ההתייצבות היא 11:00 בוקר. אבל זה לא הכל. החיילים טענו כי הגיעו אליהם גם צווים נוספים, הפעם מודפסים, ובהם כתוב כי מטרת הזימון היא משפט. כאשר התקשרו לקצינות הקישור, הם נענו כי מדובר רק בבירור ולא במשפט - והתוכנה במחשב אינה מאפשרת לרשום "בירור" ולכן נכתבה בצווים המילה "משפט".

 

"צו לבירור וצו למשפט"

רוזנצויג טען כי "כל הפרשה מוזרה ביותר". הוא הוסיף והסביר: "יש לנו שני צווים לאותו היום, אחד לבירור והשני לאחר מספר שעות, כבר למשפט. בעקבות תוצאות אותו בירור, שעדיין לא התקיים. זכותנו כאזרחים לומר כל דעה במסגרת חופש הביטוי. חובתנו כאזרחים, ששירתו בצבא כלוחמים ותורמים מעל חודש בשנה, להביע את דעתנו. הפוליטיקאים מכנסים את הצבא לפינויים פוליטיים ופוגעים בו. הניסיון לזמן אזרחים ליום מילואים ולשפוט אותם כחיילים על אמירות שאמרו כאזרחים מקומם ומעצים את טענותינו על הפוליטיזציה ששר הביטחון, אהוד ברק, מכניס לצבא".

 

חייל אחר, סמ"ר במיל' ידידיה נוימן, הוסיף: "יש בזימון הזה פגיעה בוטה בחופש הביטוי והבעת הדעה שלנו כאזרחים במדינת ישראל. יש כאן התערבות בלתי מידתית בחיינו האזרחים הפרטיים. חמור מכל זה, אנו רואים ב'בירור' שכזה ניסיון הפחדה לבעל יעז מישהו להביע עמדה שיש בה משום ביקורת על מהלכי הצבא והלכי הרוח הנהוגים בו".

 

ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) שלח שאילתא דחופה לשר הביטחון. "ממתי מזמנים אזרחים כדי לברר את דעותיהם הפוליטיות,

והאם לאזרחים אסור להביע את דעתם בנושאים שנויים במחלוקת?". ח"כ אריאל אמר: "הדברים חמורים מאוד. מדינה שבה מעמידים אזרחים למשפט בגלל דעתם הפוליטיות, היא מדינה שאף אחד מאיתנו לא רוצה לחיות בה. עצם ההתנהלות המבולבלת של הצבא במקרה זה מעידה על פאניקה בה הוא שרוי".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לטענות: "בעת שליחת המכתב הזדהו אנשי המילואים כחיילי צה"ל, ולכן נקראו החיילים שחתמו על המכתב לשיחה אצל מפקד הגדוד במטרה להבהיר את חומרת המעשה ואת עצם הפגיעה במשימות הצבאית ובהנחיות המפקדים. דובר צה"ל מוסר כי צה"ל כפוף למרותה של הממשלה הנבחרת בישראל, וימלא אחר הנחיותיה, כך היה בעבר וכך יהיה גם בעתיד. צה"ל ינקוט יד קשה נגד כל תופעה של סירוב בכל עת. באשר לזימון החיילים הרי שמדובר בבירור ולא במשפט ועובדה זו הובהרה לחיילי המילואים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת חיילים נגד פינוי. ארכיון
צילום: מירי צחי, באדיבות "חומש תחילה"
ח"כ אריאל. שאילתא לברק
צילום: דודי ועקנין
מומלצים