שיעור הסרטן בחיפה: 22% מעל הממוצע הארצי
מחקר חדש מגלה: יש יותר סרטן באזורים שבהם האדמה עשירה בקדמיום, מזהם השכיח במקומות עם הרבה מפעלים. לאחר נטרול גורמים סוציו-אקונומיים ועישון, שיעור התחלואה בעיר נותר עדיין גבוה ב-16% מהממוצע. מנהלת המכון האונקולוגי בהדסה אומרת ל"ידיעות אחרונות": "הממצאים שהעידו על תחלואה גבוהה יותר באזור חיפה היו שיטתיים"
שיעור התחלואה בסרטן באזור חיפה גבוה מבשאר חלקי הארץ ואינו נגרם מגורמים כמו עישון יתר או גורמים סוציואקונומיים. כך עולה ממחקר חדש שנערך בבית-החולים הדסה.
דו"ח של משרד הבריאות שפורסם ב2007- גילה שיעור גבוה במיוחד של תחלואה בסרטן בחיפה. על פי הדו"ח הזה, שיעור החולים החדשים בעיר ביחס לגודל האוכלוסייה הוא הגבוה ביותר בארץ 22% – מעל הממוצע הארצי. על הדו"ח הזה נמתחה ביקורת מקצועית בטענה שהוא לא הביא בחשבון משתנים שונים העלולים להשפיע על רמות התחלואה במחלה, כגון מאפיינים דמוגרפיים, נתונים סוציו-אקונומיים או עישון.
שיעור סרטן גבוה, גם לאחר נטרול גורמים אחרים
כעת מגלה המחקר החדש כי אין קשר בין הגורמים האלה, שמוכרים כבעלי השפעה על התפתחות המחלה, לבין שיעורי הסרטן הגבוהים בחיפה. המחקר,
שנערך על ידי צוות משותף של חוקרים מהמכון האונקולוגי בבית-החולים הדסה, ממשרד הבריאות ומאוניברסיטת חיפה, בדק את מצב התחלואה בסרטן בעיר תוך ניסיון לכלול את הגורמים האלה במשוואה ולבדוק את מידת השפעתם.
החוקרים גילו כי שיעורי התחלואה בסרטן ריאות, שלפוחית השתן, מערכת העיכול וצוואר הרחם גבוהים משמעותית בחיפה מאשר באזורים אחרים בארץ. שיעורי התחלואה בסרטן הריאות, למשל, גבוהים ב.29%-
לאחר קבלת הממצאים האלה ביקשו החוקרים לבדוק אם הגורמים השונים שלא נבדקו במחקר הקודם עשויים להשפיע על שיעורי התחלואה הגבוהים בעיר. הם גילו כי שיעורי התחלואה בסרטן בעיר נותרו גבוהים ב16%- מהממוצע גם לאחר נטרול גורמים סוציו-אקונומיים, כגון רמת הכנסה והשכלה, וכי שיעורי העישון בעיר אינם גבוהים יותר מאשר בשאר חלקי הארץ. נוסף על כך הם מצאו כי רמת התחלואה גבוהה באזורים שיש בהם רמות גבוהות יותר של החומר המזהם קדמיום באדמה.
מנהלת המכון האונקולוגי בהדסה פרופ' תמר פרץ, שהייתה בין עורכי המחקר
יחד עם ד"ר אביעד זיק וד"ר יקיר רוטנברג, אמרה אמש: "הממצאים שהעידו על תחלואה גבוהה יותר באזור חיפה היו שיטתיים, וחזרו על עצמם גם אחרי שניטרלנו גורמים שונים. לגבי שאלת ה'למה' אין לנו עדיין תשובות ברורות. הממצאים שלנו, שהם מאוד ראשוניים, עשויים להעיד על קשר בין תחלואה לרמות גבוהות של קדמיום, שאופייניות לאזורים שבהם יש מפעלים. אבל מדובר ברמז בלבד. צריך לציין שכל קשר בין השפעה סביבתית לסרטן מאוד קשה להוכחה, משום שיש גורמים רבים, גנטיים וסביבתיים, שעשויים להשפיע על התחלואה."