סרקוזי: לא נשכח את אושוויץ - סמל הרוע המוחלט
במסגרת אירועי יום השואה העולמי אמר נשיא צרפת כי זיכרון הזוועות באושוויץ מצווה על העולם לקדם את השלום ולהנציח את זכר הקורבנות. האפיפיור הפציר במנהיגי העולם לזכור את השואה ולמנוע "טרגדיות נוספות"
מנהיגי העולם מציינים את יום הזיכרון הבינלאומי לשואה בהצהרות תמיכה בעם היהודי ובאזהרות מפני חוסר סובלנות. נשיא צרפת אמר כי זיכרון הזוועות באושוויץ מצווה על האנושות להיאבק למען השלום, בעוד האפיפיור קרא לעולם למנוע שואה נוספת.
יום השואה הבינלאומי - כל העדכונים ב-ynet
- פרס בבונדסטאג: נתונים לאיומי השמדה בגרעין
- ברכּה באושוויץ: כאן זה מקבל משמעות אחרת
- בישוף פולני: יהודים מנצלים השואה לתעמולה
- "מאיזה אושוויץ אתה?": מפגש הניצולים
על רקע יום השנה ה-65 לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ שיגר ניקולא סרקוזי מכתב לנשיא הקונגרס היהודי האירופי, משה קנטור. הנשיא הצרפתי כתב כי ארצו תוסיף לפעול למען זיכרון השואה ולהנציח את קורבנותיה.
"הזיכרון הוא חובה אנושית", כתב סרקוזי. "זו דרישה חשובה ומשימה נעלה ומכובדת לזכור את הילדים, הנשים והגברים. מחנה אושוויץ הוא סמל הרוע המוחלט שנחקק בתודעה האנושית. עלינו לקדם את השלום, לאחד את האומות ולחזק את אירופה, מכיוון שאושוויץ מצווה עלינו לעשות כן ".
ראש הכנסייה הקתולית לא שכח אף הוא את יום הזיכרון הבינלאומי לשואה. בנאומו השבועי אמר האפיפיור, יליד גרמניה, כי אל לעולם לשכוח את "זוועות השואה והאכזריות שלא היה כדוגמתה. אסור שטרגדיות כאלה יחזרו על עצמן". בנדיקטוס ה-16 הוסיף כי מחנות ההשמדה הנאציים היו "מקומות מחרידים ולא אנושיים".
בדבריו למאמינים נוצרים ברחבי העולם הוא הביע צער על מה שנעשה למיליוני בני אדם ש"נפלו קורבן לגזענות עיוורת ושנאה דתית". הוא גם אמר ש"השואה היתה היא טרגדיה שהיכתה בעם היהודי", אך האנושות כולה צריכה להכיר באובדן. האפיפיור השתמש במילה העברית "שואה" במהלך נאומו.
במסגרת אירועי יום השואה העולמי יצאו מנהיגי ישראל לאירופה. נשיא המדינה, שמעון פרס, נשא בצהריים נאום מול הפרלמנט הגרמני, שבו התייחס
למאורעות העבר אך גם לסכנות העתיד, כמו משטר האייתוללות באיראן. "לא עוד התעלמות מדיקטטורים צמאי דם המתחבאים מאחורי מסכות דמגוגיות, ובפיהם סיסמות רצח. הם מהווים סכנה לעולם כולו", אמר.
בהמשך האירועים הרשמיים שיערכו היום, יתקיים באושוויץ טקס הזיכרון המרכזי במעמד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא פולין, לך קצ'ינסקי. באירוע ישתתפו גם נשיא הפרלמנט האירופי יורי ביוז'ק, וחברי הכנסת שהגיעו למשלחת, בהם מוחמד ברכה. בהמשך, תיערך תהלוכת נרות לציון שחרור המחנה, בהשתתפות ניצוליו וכמה ממשחרריו.