100 ק"מ של עצי שקמה יינטעו מאשקלון לחדרה
הפרויקט השאפתני נועד לשחזר את שדרת השקמים הטבעית ההיסטורית שבין רצועת עזה ליפו וצפונה. ברבות השנים נעלמו השקמים הללו ובמקומם קמו ערי החוף של ישראל. לצד שדרת השקמים יינטעו בוסתנים ויוקמו טיילות ומתקני שעשועים. עלות הפרויקט: כ-15 מיליון שקלים
"היו היו כאן פעם שקמים", נכתב בשיר הידוע על תל אביב הקטנה, המספר על הבניינים האפורים שתפסו את מקומם של העצים בנופה של העיר. כעת, לאחר שנים רבות, השקמים עושים "קאמבק". שדרת עצי שקמה שאורכה 100 קילומטר עתידה להינטע לכל אורך מישור החוף, מאשקלון ועד חדרה.
הפרויקט הייחודי, שעלותו מוערכת בכ-15 מיליון שקלים, הוא יוזמה של הקרן הקיימת לישראל והמרכז לשלטון מקומי. מטרתו היא ליצור "רצף ירוק" בין נופי החולות מדרום לצפון. השדרה תתחיל באזור נחל שקמה הסמוך לאשקלון ותימתח צפונה. בנוסף לעצי השקמה צפוי המסדרון הירוק שיינטע לכלול גם בוסתני חולות, מקטעי טיילת, פינות מוצלות, עמדות שתייה ומתקני שעשועים.
חוזרים לנוף: עץ שקמה
בקק"ל בחרו בשקמה משום שהוא העץ הבולט והמרשים שבעצי שפלת החוף. כיום גדלים מרבית השקמים לאורך חולות החוף במרחב שבין רצועת עזה לראשון לציון, אולם בעבר גדלו שקמים עד ליפו, וזקני הארץ אף מתעקשים כי הם הגיעו אפילו עד אזור חדרה - ואת זה בדיוק מבקשים בקק"ל לשחזר.
עוד לט"ו בשבט:
- דברים על עצים: 10 עובדות שכדאי לדעת
- מי מחבק עצים הטוב מכולם? אתם בוחרים
- ט"ו בשבט תש"ע - כל האירועים וכל הטיולים
"הפוטנציאל התיירותי של רצועה זו רב ומגוון. שדירת עצי השקמה והבוסתנים שלאורכה בשילוב עם דיונות החול מאפשרים לכל הרשויות המשתתפות בפרויקט פיתוח פעילויות מגוונות", הסביר משה לנר, אדריכל נוף האחראי על הפרויקט. בנוסף מעוניינים בקק"ל לשחזר גם את ערכיה התרבותיים של השדרה ההיסטורית, ובמיוחד את החיבור בין דרום לצפון.
אך הסיבה לנטיעת העצים דווקא לאורך רצועת החוף איננה רק תיירותית או נופית - אלא גם סביבתית. "בשוליים המזרחיים של החולות ישנה זמינות גדולה יחסית של מים, כתוצאה מהמפגש בין שכבת החולות לשכבת החרסית שתחתיה, וזהו בית גידול מצוין עבור עץ השקמה הטרופי", הוסיף לנר.
יושב ראש קק"ל, אפי שטנצלר, גאה בפרויקט השאפתני: "קרן קיימת לישראל שמה לה למטרה לנטוע 7.5 מיליון עצים, בתוך 10 שנים. שדרת השקמים נותנת מענה כפול - גם פיתוח התיירות האזורית וגם נטיעה של אלפי עצים".
פרויקט זה מצטרף ליוזמה אחרת של קק"ל, להצלתם של עשרות ואף מאות עצי שיטים בערבה. במסגרת הפרויקט מתוכננים להינטע עשרות עצי שיטים בשולי כביש הערבה ובשולי שדות חקלאיים באזור.