שתף קטע נבחר

"העברת הסמכויות לממשל האפגני תחל השנה"

בהצהרת הסיכום של ועידת לונדון לבחינת המצב הביטחוני באפגניסטן, נקבע כי תוקם קרן שתעניק תמריצים לאנשי טליבאן לזנוח האלימות ולהצטרף לכוחות הביטחון. ביקורת על איראן שבחרה שלא להשתתף. קרזאי: נכנס ועידת שלום בין השבטים. גורם באו"ם: השליח לאפגניסטן נפגש עם בכירים בטליבאן

מגבשים נסיגה: מנהיגי העולם הסכימו כי מסירת הסמכויות הביטחוניות באפגניסטן לממשל המקומי תחל בשלהי 2010 - כך עולה מהצהרת הסיכום של ועידת לונדון שפורסמה הערב (יום ה'). בהצהרה קראו מנהיגי 70 מדינות להקמת קרן בינלאומית שכספיה - בסך 140 מיליון דולר - ישמשו לשכנוע אנשי הטליבאן לזנוח את האלימות. 

  

באי הוועידה תמכו בקריאתו של נשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי, לשיתוף פעולה כי הטליבאן וגיבו את נכונותו "לדון במטרות הפוליטיות של הארגון בדרכי שלום, תוך המשך מלחמה באל-קאעידה ויתר ארגוני הטרור". הטליבאן דחה את הצהרת הסיכום של הוועידה וכינה אותה "תעמולה".


קרזאי מברך חיילים בריטנים, לונדון היום (צילום: AFP) 

 

מהצהרת הסיכום עולה כי העברת הסמכויות הביטחוניות לצבא אפגניסטן תתבצע בהדרגה במחוזות השונים, וכי בתוך שלוש שנים יבצע הצבא האפגני את מרבית הפעולות לאבטחת המחוזות שבהם שורר חוסר יציבות. המשתתפים בוועידה הצהירו כי קרזאי הבטיח להילחם גם בשחיתות וקבעו כי בהמשך השנה תיערך ועידה נוספת לחיזוק ממשלת אפגניסטן המקרטעת.

  

"השיחות שקיימנו היוו צעד משמעותי לקראת הגדלת היכולת של המנהיגות האפגנית לשלטו במצב הביטחוני ולפתח את אפגניסטן", נכתב בהודעת הסיכום. שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד, מתח ביקורת על אי השתתפותה של איראן בוועידה וכינה אותה "בלתי מוסברת". "שר החוץ האיראני הוזמן לוועידה באופן שבו הוזמנו יתר ראשי המדינות. מסיבה בלתי מוסברת הוא בחר שלא להופיע".

 

במקביל נודע כי שליח האו"ם המיוחד לאפגניסטן, קאיי איידה, נועד בתחילת החודש בדובאי עם בכירים בטליבאן, ודן עמם באפשרות שיניחו את נשקם. גורם באו"ם מסר כי בפגישה נכחו מפקדי הטליבאן במחוז קטה שבדרום המדינה. "הם מעוניינים בהגנה, כך שיהיו מסוגלים לצאת בקריאה פומבית. הם לא רוצים להיעלם בכל מיני מקומות כמו בגרם", אמר הגורם בהתייחס למתקן המעצר האמריקני באפגניסטן.


משתתפי ועידת לונדון (צילום: AFP)  

 

34 מחוזות עד 2015

במהלך הוועידה הציג קרזאי את תוכניות ממשלו בכל 34 המחוזות האפגניים עד 2015. הוא ציין כי הוא מצפה שהכוחות הזרים ימשיכו לפעול במדינה גם במהלך העשור הקרוב. "בנושא אימון וחימוש כוחות הביטחון האפגנים, יש צורך בחמש עד 10 שנים לכל היותר. עלינו להגיע לכל תושבינו הכפריים, במיוחד לאלה שאינם מרוצים מהמצב אך לא חברו לאל-קאעידה".

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה כי על תושבי אפגניסטן ועל החמושים הקיצונים להבין כאחד כי "מסירת הסמכות הביטחונית לאפגניסטן אינה אסטרטגיית נסיגה. יש צורך במגע מדיני עם האוייבים שלך, אם אתה מצפה לסיום הפעולות האלימות". 

  

קרזאי הוסיף כי בכוונתו לכנס אסיפה לאומית, בה ישתתפו נכבדי השבטים והפלגים במדינה, כדי לגבש דרכים לשלום ולאחדות. הוא גם קרא עבדאללה, מלך סעודיה, ולפקיסטן השכנה לקחת חלק במאמצים לשיקום אפגניסטן. ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר כי נאט"ו תסייע לכוחות הביטחון האפגנים להגדיל את מספר החיילים והשוטרים לכ-300 אלף עד אוקטובר 2011.

 

מחוץ לאולם הוועידה הפגינו עשרות אפגנים נגד פשרה עם הטליבאן. "לא עברנו את המלחמה הזו כדי לקבל את הטליבאן חזרה", אמרה תחמינה יוסופי, רופאה בת 32, שנטשה את ארצה לפני כשלוש שנים. "אנו מוכנים להילחם על חיינו נגד הטליבאן, ולא לחיות בשלום תחת שלטונם".

 

בתוך כך, נועדה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, עם ארבעה מעמיתיה האירופים בשולי ועידת לונדון, ודנה עמם בסוגיית הגרעין האיראני. בפגישה השתתפו שר החוץ הבריטי דיוויד מיליבנד, שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה, שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר ושר החוץ האיטלקי פרנקו פרטיני.

 

גורמים המקורבים לפגישה מסרו כי חמשת שרי החוץ "דנו בהתפתחויות האחרונות בזירה האיראנית ובאפשרות להטלת סבב סנקציות נוסף". קושנר הוסיף בתדרוך קצר לעיתונאים כי "הצדדים התקדמו וממשיכים לעבוד ביחד". מאוחר יותר הערב צפויה קלינטון להיפגש גם עם שר החוץ הסיני, יאנג ג'יצ'י.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון ומיליבנד בלונדון
צילום: AP
מומלצים