שתף קטע נבחר

מש' הבריאות יבחן אם "גליכול" מסוכן לתינוקות

לפני כשנה פרסם ynet לראשונה את תוצאות המחקר הישראלי שמצא כי התכשיר ההומיאופתי הפופולארי "גליכול", לטיפול בכאבים המלווים בגזים בתינוקות, קשור להפסקות נשימה והכחלה. עכשיו מפרסם כתב העת היוקרתי לרפואת ילדים Pediatrics את ממצאי המחקר. בעקבות פניית ynet הודיע משרד הבריאות כי יקים ועדה שתבדוק ממצאי המחקר

פרשת הקשר בין השימוש בתכשיר "גליכול" להפסקת נשימה אצל תינוקות תיחקר על-ידי משרד הבריאות: שנה לאחר פרסום מחקר מבית החולים ברזילי באשקלון שדיווח על מספר מקרים של הפסקות נשימה והכחלה (תסמונת ALTE) בתינוקות שטופלו בתכשיר ההומיאופתי "גליכול", מפרסם עתה כתב העת היוקרתי לרפואת ילדים Pediatrics את תוצאות המחקר. במחקר נקבע כי עולה חשד שהתכשיר קשור לתופעה. בעקבות פניית ynet נמסר ממשרד הבריאות כי תוקם ועדת חקירה שתבחן את הנושא. 

 

החשד: 11 מקרים של הפסקת נשימה בעקבות השימוש

התכשיר "גליכול" מיוצר בחברת דוליסול בצרפת והוא מכיל מיצוי צמחים. הוא משמש להקלה על גזים וכאבי בטן אצל תינוקות המביאים לאי שקט ובכי ממושך.

בעבר נתקבלו מספר דיווחים על תופעות לוואי כתוצאה מהשימוש בתכשיר, תלונות שהביאו את משרד הבריאות להורות על הפחתת המינון בתכשיר.  

 

הרופאים מבית החולים ברזילי באשקלון דיווחו על 115 מקרים של הפסקות נשימה שהופנו לחדר המיון, מתוכם 11 תינוקות שטופלו בתכשיר "גליכול בייבי" טרם האירוע. אצל שלושה מתוכם נמצא כי קיבלו מינון גבוה מהמלצות היצרן. לאחר בדיקה מעמיקה נמצא כי התינוקות לא סבלו ממחלה או בעיה גופנית שיכולה להסביר את אירועי ההכחלה. לפיכך הסיקו הרופאים כי התכשיר עלול לגרום לתסמונת הפסקת הנשימה. 

 

הרופאים הוסיפו כי השפעותיו של התכשיר אינן ידועות להורים שרוכשים אותו ללא מרשם רופא ומשתמשים בו באופן תדיר. לפיכך המליצו החוקרים כי יש צורך בבקרה קפדנית של השימוש בתכשיר.

 

ממשרד הבריאות נמסר ל-ynet בתגובה: "אנשי משרד הבריאות קראו בעיון את המאמר שהתפרסם עתה. מניתוח ראשוני של הנתונים, עולה כי לא הוכח קשר ישיר בין צריכת גליכול לאירועים חריגים, שכן שיטת המחקר לא מאפשרת מתן מענה מספק לשאלה זו ואינה מצדיקה בשלב זה שינוי נוסף בהתייחסות של משרד הבריאות לשימוש במוצר. משרד הבריאות ימנה ועדת מומחים לבחינת

הנושא לעומק, כולל התייעצות עם עורכי המחקר. יודגש כי גם המלצת המחברים כיוונה לביצוע מחקרים נוספים בנושא תכשירים הומיאופתיים בכלל".  

 

רויטל מרסיק, דוברת חברת גליכול, מוסרת כי "מדובר בתצפית בלבד ולא במחקר, והמקרים המתוארים בכתבה מתייחסים לשנים 2005-2008 בהן צורת השימוש בתכשיר הייתה באמצעות מזרק, ישירות לפי התינוק. בשל אופי הפעולה ייתכן והזרקת התכשיר לפה (במזרק) היתה עלולה לגרום לתופעת ALTE (גירוי דרכי הנשימה העליונות). כבר בשנת 2008 שונתה צורת מתן התכשיר לטפטפת.

 

"החברה נמצאת בקשר שוטף עם האיגוד הישראלי לרפואת ילדים ואף הציעה לו לערוך מחקרים קליניים לתכשירים הומיאופתיים. פרופ' מתי ברקוביץ, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, תומך בהנחה זו ומסביר כי הסיבה האפשרית למקרים שתוארו בכתבה היא אופן השימוש הקודם בתכשיר (במזרק). ברקוביץ מאשר כי גליכול אכן ביצעה את השינויים הנחוצים באופן מתן התכשיר. כך גם ד"ר מיקי שטיין, מומחה לרפואת ילדים, שאומר שמניסיונו המקצועי והמעמיק עם התכשיר (למעלה מ- 10 שנים), הוא לא נתקל מעולם בתופעת הלוואי שיוחסה לו בכתבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם התכשיר ההומיאופתי מסוכן לתינוקות?
צילום: Index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים