שתף קטע נבחר

 

חוקר ישראלי: רבבות ספרים פלסטיניים הושמדו

חוקר מאוניברסיטת בן-גוריון טען בשיחה עם אל-ג'זירה, כי אחרי הקמת המדינה בזזה ישראל בסיוע חייליה עשרות אלפי ספרים ערביים: את רבים מהם כילתה, אך אלפים עדיין נמצאים במחסני הספרייה הלאומית, והגישה אליהם נמנעת מהמבקרים

האם ישראל בזזה והשמידה רבבות ספרים פלסטיניים בשנים שאחרי קום המדינה? כך לפחות טוען חוקר מאוניברסיטת בן גוריון, בעבודת דוקטורט שהוא מתכוון להגיש בחודש הבא. בראיון עמו שהתפרסם היום (ה') באתר האינטרנט של רשת "אל-ג'זירה" טוען החוקר כי ישראל בזזה וכילתה עשרות אלפי ספרים כאלה, במסגרת תוכניתה לייהד את המדינה ולנתק את תושביה הערבים מאומתם ומתרבותם.

 

לפי עבודת הדוקטורט של החוקר, אחרי 1948 אספה ישראל עשרות אלפי ספרים ערביים מירושלים, יפו, חיפה, צפת, טבריה וערים נוספות שבהן חיו פלסטינים עד אז. לדבריו, ישראל חילקה את מחציתם כשלל ואת החצי השני השמידה, משום שהספרים שנכללו בו היוו לטענתה "סיכון ביטחוני".

 

בראיון ל"אל-ג'זירה" אמר החוקר בהסתמך על הארכיון הישראלי כי חיילים ישראלים בזזו את הספרים מבתי פלסטינים שגורשו במהלך ה"נכבה", כפי שהם מכנים זאת, והעבירו אותם לידי רשויות המדינה. זו, בתורה, הקימה ספרייה ביפו כדי לשמור את הספרים, ובנתה מחסנים בערים אחרות.

 

החוקר חושף כי לפי המסמכים שברשותו, בשנת 1958 השמידה ישראל 27 אלף ספרים ערביים שנגנבו, בטענה כי הם חסרי תועלת ומהווים סיכון למדינה. לדבריו, המדינה מכרה את הספרים, ברובם ספרי לימוד, למפעל לניירות. הוא אמר כי מדובר ב"טבח תרבותי שבוצע בדרך גרועה יותר מזו של הקולוניאליזם האירופי, ששמר על הרכוש שגנב בספריות ומוזיאונים".

 

לפי החוקר, חלק מהספרים שלא הושמדו ניזוקו או נגנבו במהלך העברתם ממחסן זה לאחר, ספרים אחרים שכללו תוכן

"נייטרלי" ו"לא מסוכן" נמכרו במחירים נמוכים לבתי הספר הערביים, ואילו השאר הועברו לספריית האוניברסיטה העברית בירושלים. מהמחקר עולה, כך מדווחת "אל-ג'זירה", כי תכתובות משרדי הממשלה שבהן נמתחה ביקורת על המהלך התעלמו לחלוטין מההיבט הפוליטי והמוסרי של המעשה.

 

החוקר מעריך כי מספר הספרים הפלסטיניים שמוצגים כעת באולמות הקריאה בספרייה הלאומית באוניברסיטה העברית עומד על כ-6,000, אך מציין כי יש אלפים רבים נוספים בערבית, אנגלית וצרפתית שלא נרשמו. לדבריו, רוב הספרים האלה עדיין שמורים במחסני הספרייה הלאומית, ולמבקרים לא ניתנת גישה אליהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוניברסיטה העברית. פה מתחבאים הספרים האבודים?
צילום: רון פלד
מומלצים