הסנאט אישר: בן ברננקי לכהונה נוספת כיו"ר הפד
הישג לאובמה. לאחר מכבש לחצים שהופעל על ידי הנשיא וראשי המפלגה הדמוקרטית, האריך הסנאט את כהונתו של יו"ר הבנק הפדרלי ברוב גדול של 70 תומכים ו-30 מתנגדים
הסנאט האמריקני אישר ביום ה' את בחירתו של נגיד הבנק האמריקני בן ברננקי, לתקופת כהונה שניה ברוב גדול ביותר של 70 ובהתנגדות של 30, זאת לאחר התנגדות שהיתה בשבוע האחרון בסנאט לקדנציה שניה שלו, שאילצה את הבית הלבן וראשי הדמוקרטים להפעיל מכבש לחצים כדי להבטיח את המינוי של הנגיד שהקדנציה הראשונה שלו תסתיים מעשית ביום ראשון.
עידן ברננקי:
- ברננקי: רגולציה היא הפתרון
כמה שבועות אחרי שהשבועון "טיים" בחר בו לאיש השנה ומציל המשק האמריקני מקריסה, נאלץ ראש הפדרל ריזרב בן ברננקי להלחם בחירוק שיניים על שמו ומעמדו מול האווירה הציבורית הקשה שהתהוותה נגדו ונגד שר האוצר, טימות'י גייטנר. פוליטיקאים ועיתונאים טענו שברננקי וגייטנר דאגו יותר להצלת הבנקים מאשר לגורלו של האזרח הפשוט, כשהעבירו חבילת סיוע של 787 מיליארד דולר שחילצה את הבנקים הגדולים מהמשבר.
פרשנים בוושינגטון העריכו כי אם שר האוצר גייטנר היה צריך לזכות לאישור הסנאט, הוא היה נכשל. בן ברננקי ספג את הזעם הציבורי על כך שראשי הבנקים הגדולים, שניצלו מקריסה בזכות כספי הציבור, חזרו להעניק לבכיריהם בונוסים גדולים, בעוד שהציבור הגדול ממשיך לשלם את מחיר המשבר שראשי הבנקים אשמים ביצירתו, כשאחד מכל עשרה אמריקנים עדיין מובטל.
ברננקי, האיש שמייחסים לו את הצלת המערכת הפיננסית האמריקנית, הגיע למעמד אישור הקדנציה השניה שלו כשהוא זקוק לאצבעותיהם של סנאטורים העומדים לבחירה במדינותיהם, ונתונים בעצמם ללחץ כבד של ציבור הבוחרים.
בימים האחרונים התעורר בבית הלבן חשש שברננקי לא יצליח לקבל את הרוב המיוחס של 60 מתוך 100 קולות בסנאט, שנדרש כדי לעבור הליך של נוהל לפני ההצבעה המכרעת, שבה די ברוב רגיל של 51 סנאטורים. בהצבעת הנוהל הצביעו בסוף 77 סנאטורים בעד הארכת כהונתו של ברננקי ורק 23 נגד.
אחת המשימות החשובות והמסוכנות של ברננקי תהיה לבטל בחודשים הקרובים בהדרגה את האמצעים המיוחדים שהוא עצמו קבע כדי לחלץ את המשק האמריקני מהמיתון ולהימנע משפל דוגמת זה של 1929. ברננקי יצטרך לבטל את צעדי החירום מבלי לזעזע את השוקים הפיננסים השברירים.
דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר בתחילת השבוע כי אישור הכהונה הנוספת הכרחית להבטחת יציבות במערכת הפיננסית. לדבריו, המחוקקים ישלחו מסר שלילי למערכת הפיננסית אם יתיחסו לנושא במישור הפוליטי. בנוסף, נודע כי אובמה עצמו ערך מספר שיחות עם "קולות צפים" בסנאט על מנת להבטיח את תמיכתם בהארכת הכהונה.
מהאקדמיה ל"איש השנה של 'טיים'"
ברננקי בן ה-56, פרופסור באוניברסיטת פרינסטון לשעבר, נולד למשפחה יהודית בג'ורג'יה. הוא בוגר החוג לכלכלה באוניברסיטת הרווארד והשלים תואר דוקטור במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס בהנחיית נגיד בנק ישראל המכהן, סטנלי פישר.
בדצמבר האחרון, הוכתר ברננקי לאיש השנה של מגזין "טיים". דברי ההסבר היוו עדות נאמנה להערכה הרבה שרוכשים מעצבי דעת הקהל בארה"ב לאופן שבו התמודד ברננקי עם המשבר הכלכלי הקשה ביותר שפקד את המדינה מאז השפל הגדול של שנות ה-30 של המאה שעברה. "המיתון היה הסיפור של השנה. ללא בן ברננקי, הוא היה סיפור הרבה יותר גרוע", כתב אז ריצ'רד סטנגל, עורך מגזין "טיים", בדברי ההסבר לבחירה.
חודש לפני שהוכתר כאיש השנה של "טיים", זכה ברננקי בתואר "גדול המוחות של 2009" ברשימת הדירוג של המגזין "Foreign Policy". בדברי ההסבר לבחירה נכתב כי ברננקי "במו ידיו המציא מחדש את התפקיד של הבנק המרכזי...ומנע את ההתרסקות של הכלכלה האמריקנית".
בין הצעדים שנקט ברננקי בהתמודדות עם המשבר בארה"ב, ניתן למנות את השארת שיעור הריבית בארה"ב קרוב מאוד ל-0% והזרמת יותר מטריליון דולר לתוך המערכת הבנקאית. כמו כן מנע ברננקי את נפילתם של בנק ההשקעות בר סטרנס וענקית הביטוח AIG.
לאחרונה רמז ברננקי כי ישקול להעלות את הריבית בארה"ב בכהונתו השנייה ואמר כי "רמתה של הריבית בשנים בקדמו למשבר לא נראית היום בלתי סבירה", אמר ברננקי. כמו כן דיבר בעד הכפפת המערכת הפיננסית לאמצעים רגולטוריים מצד הממשלה וטען כי הנזק האדיר שנגרם כתוצאה ממשבר הסאב-פריים, מוכיח כי אסור לחסוך בצעדים רגולטוריים על מנת לוודא שהתופעה לא תישנה.