התשובה לגולדסטון תועבר ללא הכרעה על בדיקה
אל תוך הלילה ישבו בירושלים לגיבוש מסמך התגובה לאו"ם, שאמור לשלול את ההאשמות בפשעי מלחמה בעזה. הבוקר נתניהו ושריו הבכירים יקבלו החלטה בנוגע לנוסח שיוגש למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, אבל ההכרעה הקשה תידחה לשבוע הבא - איך תחקור ישראל את צה"ל והדרג המדיני?
בישראל כמו בישראל, מחכים עד לרגע האחרון: ראש הממשלה ושריו הבכירים צפויים לאשר הבוקר (יום ו') את "הפעימה הראשונה" בתשובה לאו"ם על דו"ח גולדסטון, שהאשים את ישראל בביצוע פשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה. עמוק אל תוך הלילה עוד עבדו בחלונות הגבוהים בירושלים על הכנת המסמך, שמתבסס על דו"ח הפרקליט הצבאי הראשי.
מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, צפוי להתייחס לדו"ח גולדסטון ב-5 בפברואר - שלושה חודשים לאחר שהעצרת הכללית של האו"ם אימצה את הדו"ח. רק במהלך השבוע הבא, כנראה, יכריע הדרג המדיני על "הפעימה השנייה" של תשובת ישראל, שתעסוק בדרישת הקהילה הבינלאומית להקמת ועדה חקירה שתבחן הן את החלטות הדרג המדיני, והן את פעולות צה"ל במבצע.
התשובה הישראלית תועבר כנראה אחר הצהריים על-ידי שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו, למזכ"ל האו"ם. בדו"ח הפרקליטות הצבאית, שעל פי גורמים מדיניים מכיל כמעט 100 עמודים, נכללים ממצאי חקירת צוותו של האלוף אביחי מנדלבליט,
שאמורים לשלול את הטענות לביצוע פשעי מלחמה, וגם לציין את התקריות והאירועים בהם נמצאה פעולת חיילי צה"ל שגויה, והתהליכים שנקט הצבא נגד האחראים.
גורמים המעורבים בנושא מסרו, כי הפצ"ר נפגש לפני כחודש בניו-יורק עם אנשיו של באן קי-מון, הציג נתונים מהדו"ח כדי להראות כי נערכת עבודה מדויקת ורצינית. לדברי הגורמים, מנדלבליט קיבל שבחים על עבודת איסוף החומרים.
ליטוש המסמך נמשך עוד אמש בקדחתנות. הבוקר הוא יונח על שולחנו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיחד עם שרים בכירים יאשר את הנוסח הסופי. בלשכת ראש הממשלה הדגישו כי נתניהו לא הכריע בהחלטה להקים ועדת חקירה שתחקור גם קצינים בכירים בצה"ל.
נשיא הרשות הפלסטינית, אגב, הודיע השבוע שיקים ועדת חקירה לבדיקת דו"ח גולדסטון. אך הוא, כידוע, לא שולט כלל ברצועת עזה. חמאס, שהואשם גם הוא על-ידי ועדת החקירה של האו"ם בביצוע פשעי מלחמה, ימסור לפי דיווח של סוכנות הידיעות AP כי הרקטות ששוגרו לעבר ישראל נועדו לפגוע במטרות צבאיות, ואזרחים נפגעו רק מפני שלא ניתן לכוון אותן.
בירושלים מקווים לעצור את הסחף בעזרת באן
בחלק השני של התשובה הישראלית, הצפוי כנראה בשבוע הבא, יצטרך הדרג המדיני לקבל הכרעה קשה. על רקע התנגדותם העזה של הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, ושר הביטחון, אהוד ברק, להקמת ועדת חקירה ממלכתית שלה סמכויות חקירה תחת אזהרה לקציני צה"ל וחייליו - מתבקשת ישראל להודיע לאו"ם אילו צעדים תנקוט כדי לבחון חיצונית את מעשי הצבא ואת החלטות הדרג המדיני. ראש הממשלה, כאמור, טרם הכריע בעניין זה.
נתניהו ושריו הבכירים יידרשו כנראה לדיון נוסף בשאלת החקירה החיצונית, במהלך השבוע הבא, לקראת הודעת מזכ"ל האו"ם, הצפויה ביום שישי הבא, באשר לתשובות הצדדים לדו"ח גולדסטון. התלבטות נתניהו נובעת בין היתר מהצורך לרצות את הקהילה הבינלאומית, באמצעות ועדת חקירה משפטית כזאת או אחרת. על פי הודעת באן, צפוי המשך המהלכים הבינלאומיים בסוגיית עופרת יצוקה. זאת הסיבה להתלבטות הקשה של נתניהו אם ואיזו ועדה להקים. אחת האפשרויות היא ועדה בראשות משפטנים ישראלים או יהודים מהתפוצות.
כבר בשלב זה פועלים בירושלים לסיכול מהלכים בעולם הערבי ובקרב הפלסטינים, להעביר את ממצאי דו"ח גולדסטון לדיון בבית המשפט לפשעי מלחמה בהאג. כמו כן פועלת ישראל להבטחת וטו אמריקני במקרה של דיון במועצת הביטחון של האו"ם. אולם כל המאמץ המדיני הישראלי שמתחיל היום מתרכז בהודעת באן בניו-יורק, שיכולה לעצור את הסחף האנטי-ישראלי כבר בסוף השבוע הבא.