האינטרפול: מיליוני דרכונים מזוייפים יסייעו לטרור
ראש האינטרפול הזהיר כי האיום הגדול ביותר העומד כיום מול העולם הוא הסכנה כי מאות אלפי דרכונים מזוייפים או גנובים ייפלו לידיהם של ארגוני טרור, ויסייעו בביצוע פיגועים אוויריים. הוא הביע ספק ביעילות מתקני השיקוף: "אלה פתרונות מטעים"
הסכנה הגדולה ביותר כיום - הונאת דרכונים בינלאומית שתשרת גורמי טרור, כך סבור ראש האינטרפול, דונלד נובל. לדבריו, נשקפת סכנה ממשית שמאות אלפי דרכונים גנובים או מזוייפים ייפלו לידיהם של ארגוני טרור, ויסייעו להם בביצוע מתקפות קטלניות במטוסים כמו הפיגוע שנמנע בטיסת "נורת'ווסט איירליינס" שנחתה בחג המולד בדטרויט.
נובל, המשתתף בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, אמר כי חיוני לנקוט צעדים למניעת הסכנה, ולהעניק לכך עדיפות על פני התקנת גלאים ומכשירי שיקוף לצרכי אבטחה בנמלי התעופה. הוא הביע ספק ביעילות של השימוש במתקנים הללו, וטען כי הם מהווים "פתרונות מטעים".
לטענתו, הפתרון האמיתי למצב הוא שיתוף במידע בין מדינות. "אנחנו אף פעם לא יודעים מה מניע את האדם הנושא דרכון מסויים. אם אתה טרורסיט, אתה תישא חומר נפץ שניתן להתגלות באמצעות בדיקת שיקוף?" תהה.
לדבריו, בשנה שעבר לא נבדקו כראוי כחצי מילארד דרכונים בנמלי תעופה ברחבי העולם, והמידע בהם לא הוצלב עם נתוני האבטחה של האינטרפול - דבר שעשוי היה לגרום לפרצות אבטחה מסוכנות. מדינות רבות עושות שימוש במאגר המידע של האינטרפול - ארצות הברית , לדוגמא, סרקה את המאגר 78 מיליון פעמים במהלך שנת 2009.
"כיום, יש לנו מידע על 11 מיליון דרכונים שנגנבו או אבדו. בדרכונים הללו נעשה
שימוש גם היום - הם הגיעו לידי טרוריסטים, מבריחי סמים וסוחרי נשים", הסביר נובל.
הוא הסביר כי הסכנה שבהונאת דרכונים נרחבת היא שביכולתה לסייע לטרוריסטים לגבור על מעגלי אבטחה רבים - בהם גם רשימות הטרור של מדינות שונות. הדבר עלה לאחרונה לכותרות בחקירת ניסיון הפיגוע בחג המולד, כשהתברר ששמו המחבל, עומר פארוק עבד אל-מוטלב, נכלל באחת ה"רשימות השחורות"
של שירותי הביטחון האמריקניים - אולם הדבר לא מנע ממנו להיכנס לארצות הברית. "הם יכולים לשנות בקלות את שמם בדרכונים, מה שיהפוך אותם לבלתי ניתנים למעקב", הסביר נובל.
בסוף השבוע שעבר הכריזה הודו על כוננות טרור בנמלי התעופה במדינה בעקבות דיווחים מודיעיניים שלפיהם חמושים הקשורים לארגון הטרור העולמי מתכננים לחטוף מטוס. כעבור שעות ספורות הודיעה בריטניה כי גם היא מעלה את הכוננות. שר הפנים הבריטי אלן ג'ונסון טען אז כי "פירוש הדבר שמתקפת טרור אפשרית בסבירות גבוהה, אך אין מידע מודיעיני המעיד על מתקפה קרובה". כמה ימים אחר כך דיווח ה"טיימס" הבריטי כי העלאת רמת הכוננות הביטחונית נבעה מהתרעה חמה על מזימה של אל-קאעידה לחטוף מטוס הודו ולרסק אותו בעיר בריטית.