גבול ירדן: במקום החיילים - עטלפים במוצבים
חוקרים גילו שהמוצבים והבונקרים לאורך הגבול עם ירדן, שננטשו על ידי צה"ל עם הסכם השלום, הפכו למקלט עבור אלפי עטלפים ממינים שונים - חלקם בסכנת הכחדה עולמית. בסיוע חטיבת הבקעה הוחלט להפוך את המבנים הנטושים באופן רשמי למקלטי עטלפים
מקום מוגן בכל עונות השנה
אחת הבעיות העיקריות מהן סובלים עטלפי החרקים בשנים האחרונות היא פגיעה במקומות המחייה והלינה שלהם. מערות טבעיות מאוכלסות כיום על ידי רועים בפזורה הבדואית, החקלאות ופיתוח היישובים פוגעים במקומות המחייה הטבעיים ודוחקים אותם מבתי הגידול שלהם. יש בכך משום סתירה משום שעטלפי החרקים מחסלים כמויות עצומות של חרקים מדי יום, דבר שמסייע רבות לחקלאות.
מדוע בחרו העטלפים דווקא בבונקרים הצה"ליים? "הבונקר מגן עליהם כי כמעט אף חיה לא נכנסת פנימה", הסביר לוין. "בקיץ יש להם סביבה קרה, בחורף סביבה חמימה, ומאחר שמדובר באזור מעבר לגדר הגבול, לא נכנסים לכאן מטיילים. בנוסף, הבונקרים סמוכים לנהר הירדן והסביבה עשירה במים ובצמחייה. הסמיכות לשטחים החקלאיים מבטיחה לעטלפים מקור מזון זמין".
בזכות סיוע של חטיבת הבקעה בצה"ל, החלו אתר ולוין במיפוי של הבונקרים לאורך הגבול - מים המלח ועד הירדן. הם גם הציעו להתמקד בכ-20 מהם ולהופכם באופן רשמי למקלטי מגורים לעטלפים.
למשימה התגייסו חוקרי עטלפים מהחברה להגנת הטבע, אנשי רשות הטבע והגנים, אנשי גן החיות התנ"כי בירושלים וגם חיילי חטיבת הבקעה בצה"ל. קרן הארגון העולמי לשימור עטלפים וקרן פורד לשימור הסביבה העניקו סיוע כלכלי והמבצע להסבת הבונקרים למגורי עטלפים יצא לדרך.
"היזנובים אוהבים להתפרש על שטחים גדולים, אז התקנו עבורם רשתות; הפרספונים המצויים אוהבים משטחים מחוספסים והם קיבלו פלטות סיליקון עם חומר מוקצף על התקרה; הפרספים אוהבים להתקבץ יחד ולכן יצרנו עבורם נטיפים מלאכותיים", מגלה לוין. "ניסינו להתאים עבור כל מין את המתקן המתאים לו, אך לא לעודד כניסה של מינים אחרים, כדוגמת עטלפי הפירות".
תוך מספר חודשים העטלפים הצביעו בכנפיים וברגליים. המספרים שתועדו בבונקרים ובמוצבים הדהימו את החוקרים. מושבות ראשונות ועצומות בגודלן שלא נראו מזה שנים בארץ החלו להתקבץ בבונקרים. אחת ההפתעות המשמחות הייתה גילוי של מושבה של כ-1,500 פרספים גדולים - מין שנתון בסכנת הכחדה בישראל ואוכלוסייתו נאמדה עד לאחרונה במאות פרטים בלבד. כמו כן נמצאה מושבה של עשרות פרספים בהירים - עטלף חרקים קטן ונדיר שאוכלוסייתו מוערכת בפחות מ-200 פרטים בלבד.
כעת יש במה להיתלות. העטלפים הצביעו ברגליים ובכנפיים
"מה שמייחד את מגוון המינים הגדול שמצאנו בבונקרים ובמוצבים הוא הוא הרכב לא שגרתי. יש בונקרים שמכילים שישה מיני עטלפים למשל", אמר לוין. "נוצר שם תמהיל של מינים שאופיינים לאפריקה ואירופה יחד. זה מרגש כי מתקנים שהשתמשו בהם בתקופות מלחמה, יכולים כעת לתת עתיד גם לבני האדם וגם לחיות. יש כאן אפשרויות בלתי מוגבלות למחקר, חינוך ושימור הסביבה. אני רק מקווה ששמורת הטבע הזו, תמשיך להתקיים עוד שנים רבות".
- יום עיון פתוח לציבור בנושא עטלפים באוניברסיטת תל-אביב, יתקיים ביום חמישי, ה-4.2. פרטים נוספים באתר החברה להגנת הטבע