בלייר העיד: "המידע על סדאם לא היה חד-משמעי"
ראש הממשלה לשעבר השיב להאשמות שלפיהן ניפח את תמונת המודיעין, כדי להצדיק הפלישה לעיראק. מחוץ לאולם שבו העיד התגודדו מאות מפגינים שכינו את בלייר "פושע מלחמה"
ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, עלה הבוקר (יום ו') אל דוכן העדים בדיונה של ועדת החקירה הבריטית לבדיקת הפלישה לעיראק, ודחה לפני חבריה את הטענות שלפיהן ניפחו הוא ואנשיו את הערכות המודיעין בעניין הנשק שהחזיק משטרו של סדאם כדי להצדיק את השתתפות בריטניה במבצע.
"ממה שנאמר לנו, התפישה שלפיה עלול משטרו של סדאם להשתמש בנשק גרעיני או כימי-ביולוגי - אם היה מצליח לשים עליו את ידו, לא הייתה מבוססת על מידע חד-משמעי", אמר בלייר בדיון, אך הוסיף כי משטר אכזרי, כמו זה של סדאם חוסיין, "הופך להיות איום גדול הרבה יותר מרגע שיש לו נשק להשמדה המונית".
ההפגנה בלונדון. מחאה נגד המנהיג לשעבר (צילום: AFP)
לדבריו, ההחלטה לקחת חלק בפלישה לעיראק התבססה בין היתר על שינוי בתפישת ארצו וגורמים אחרים במערב לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001. "השיקול העיקרי היה לשלוח מסר חזק וברור מתמיד כי חובה לעצור משטרים העושים שימוש בנשק להשמדה המונית". הוא הוסיף כי הוא מודע לכך שהנושא נתון מחלוקת קשה ולסערת רגשות, בעיקר בקרב 179 משפחות החיילים הבריטיים שנהרגו במערכה.
מחוץ לאולם הדיונים שבמרכז לונדון, הפגינו מאות נגד בלייר והאשימו אותו בביצוע פשעי מלחמה. כוחות גדולים של המשטרה המקומית הגיעו למקום כדי להבטיח שהסדר יימשך.
"חיכינו זמן רב ליום הזה. אני רוצה לשמוע מה יש לו לומר", אמר ל-AFP אב ששכל את בנו בעיראק בתחילת המערכה . הוא הוסיף: "הוא יצטרך לספק הסברים מדוע הטעה את הפרלמנט, איך חל פתאום שינוי במידע שהיה ולמה המשפחה שלנו הייתה צריכה להיפגע ממהלך שהחוקיות שלו שנוייה במחלוקת".
עדותו של בלייר לפני הוועדה מהווה גורם קריטי בדעת הקהל בארצו לקראת הבחירות הכלליות שאמורות להיערך שם בחודשים הקרובים, בעוד שמפלגתו, הלייבור, מדשדשת בסקרים האחרונים.
בלייר מעיד. עניין של שיקול דעת
צילום: AP
מומלצים