שתף קטע נבחר

 

תשובת ישראל לדו"ח: אף מילה על ועדת בדיקה

ישראל העבירה למזכירות האו"ם את כתב התשובה הראשוני שלה לדו"ח גולדסטון, העוסק באירועי מבצע "עופרת יצוקה". בתשובה מפרטת ישראל על חקירותיה, ומדגישה כי מערכותיה פועלות בהתאם לקריטריונים בדמוקרטיות אחרות. במקביל העבירה גם הרשות הפלסטינית תגובה משלה: "הקמנו ועדה"

ישראל העבירה הערב (יום ו') למזכירות האו"ם את כתב התשובה הראשון שלה לדו"ח גולדסטון, שעסק באירועי מבצע "עופרת יצוקה". בכתב התשובה אין התייחסות ישראלית לדרישה להקים ועדת בדיקה עצמאית לאירועי המבצע בעזה.

 

ישראל מדגישה כי המסמך אינו תשובה ישירה על הדו"ח, שבו לא מכירים בירושלים, אלא תשובה לפניית מזכ"ל האו"ם, באן

קי-מון, שביקש לדעת כיצד פעלה ישראל במהלך המבצע. במסמך שהעבירה השגרירות באו"ם משתפת ישראל את הארגון בחקירות הפנימיות שלה, ובהליכים שביצעה במהלך המבצע ואחריו.

 

בכתב התשובה מצוין כי בעקבות המבצע פתח צה"ל ב-150 חקירות, ש-36 מהן הועברו להליכים פליליים. בחקירות הללו נגבו עדויות מעשרות פלסטינים וממאות חיילים וקצינים ישראלים. ישראל מדגישה בדבריה כי מערכות המשפט והחקירה שלה פועלות בהתאם למערכת הידועה במדינות דמוקרטיות אחרות.

 

בתגובה לפניית מזכ"ל האו"ם, ישראל מסבירה שהמערכת המשפטית הצבאית היא עצמאית, ושהפרקליט הצבאי הראשי

קשור לפרקליטות המדינה ואינו כפוף לשרשרת הפיקוד הצבאית. במסמך עורכת ישראל השוואה בין ההתמודדות שלה עם טרור המופעל מתוך אוכלוסייה, לבין צבאות מערביים אחרים הנאלצים להתמודד עם מצבים דומים.

 

עוד נכתב בתשובה כי מרבית האירועים המוזכרים בדו"ח גולדסטון היו כבר בהליך של בדיקה בצה"ל, ויש בה עדכונים על החקירות ועל החשיבות שישראל מייחסת להליכים המשפטיים ולעשיית צדק.

 

כתב התשובה הישראלי הוכן על-ידי צוות של משפטנים, בראשות היועץ המשפטי לממשלה, ובהשתתפות הפרקליט הצבאי הראשי, אביחי מנדלבליט. ליטושו הסתיים אתמול בלילה, והבוקר הוא הונח על שולחן ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושריו הבכירים, בהם שר המשפטים יעקב נאמן, שר הביטחון אהוד ברק, ושר החוץ אביגדור ליברמן. גורם מדיני בכיר הבהיר כי כתב התשובה הוא הליך ביורוקרטי והרבה יותר אפור מכפי שניתן היה להתרשם.

 

גם הרשות השיבה: "הקמנו ועדת חקירה"

במקור מדובר כאמור בתשובה לפניית מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, שנתן בספטמבר האחרון לצדדים המעורבים ארכה של

שלושה חודשים לספק תשובות על דו"ח גולדסטון. ביום שישי הבא הוא אמור להציג את עמדתו בנושא.

 

ראש הממשלה והשרים הבכירים אישרו את כתב התשובה, כשבשבוע הבא צפוי להיערך דיון נוסף שבו ייקבע אם תוקם ועדת בדיקה בלתי-תלויה, בהתאם לדרישות הקהילה הבינלאומית.

 

שר המשפטים נאמן ושר החוץ ליברמן תומכים בהקמת גוף בלתי תלוי שכזה כדי למנוע נזקים נוספים מדו"ח גולדסטון, בהם החשש שהנושא יועבר להכרעת בית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג. מנגד מתנגדים שר הביטחון ברק והרמטכ"ל, גבי אשכנזי, להקמת ועדה שכזו. ראש הממשלה נתניהו טרם הכריע בנושא.

 

בתוך כך הגישה הערב לאו"ם גם הרשות הפלסטינית דו"ח ראשוני עם תשובה לשאלה כיצד היא מתכוונת לחקור את אירועי

המלחמה בעזה, בעקבות דו"ח גולדסטון. הנציג הפלסטיני באו"ם, ריאד מנצור, אמר לכתבים כי מסר לידי מזכירות הארגון מכתב מראש ממשלת הרשות, סלאם פיאד. לדבריו, המכתב לווה במסמכים, בהם צו נשיאותי המורה על הקמת ועדת חקירה שתכלול חמישה שופטים ומומחים חיצוניים.

 

מנצור ציין כי המסמכים כוללים גם "דו"ח ראשוני" של הוועדה, אך לא מסר פרטים על תוכנו. הוא הדגיש כי הרשות עמדה בתאריך היעד שהוצב לה להגשת התשובה, וכשנשאל על תשובת חמאס לדו"ח, הבהיר כי המסמכים שמסר לאו"ם הם התגובה הרשמית של הממשלה הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריצ'רד גולדסטון. ישראל: "זו לא תגובה ישירה"
צילום: AFP
רה"מ נתניהו. "פועלים כמקובל בדמוקרטיות"
צילום: רויטרס
הרס בעזה אחרי המבצע
צילום: AP
מומלצים