סין: ארצות הברית פגעה בביטחון הלאומי שלנו
המתיחות בין שתי המעצמות מחריפה, על רקע עסקת הנשק בין ארה"ב לטיוואן. שר החוץ הסיני האשים את וושינגטון בפגיעה בביטחון הלאומי וקרא לממשל האמריקני לבטל את העסקה
השר הסיני אמר כי על ארה"ב לכבד את דאגותיה של בייג'ינג, ולבטל מיד את החלטתה "השגויה", כדי למנוע נזק נוסף ליחסים בין המדינות. זהו הגורם הסיני הרשמי הבכיר ביותר שגינה עד כה את מכירת הנשק, שבעקבותיה הודיעה סין על ביטול הביקורים ההדדיים בין הצבא האמריקני לצבא הסיני ועל הטלת סנקציות על חברות אמריקניות שמוכרות נשק לטיוואן.
ארצות הברית הבהירה אתמול כי היא עדיין מתכוונת למכור נשק לטיוואן, למרות הודעת סין על השעיית הקשרים הצבאיים.
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, לורה טישלר, אמרה כי ההחלטה למכור נשק לטיוואן "תורמת לשמירה על הביטחון והיציבות במיצרי טייוואן".
המהלכים האחרונים יכולים לפגוע בשיתוף הפעולה בין שתי המדינות, בשעה שארה"ב זקוקה לשיתוף הפעולה של סין במאמצים נגד תוכנית הגרעין האיראנית. סין נקטה צעד דומה בשנת 2008, לאחר שממשל בוש הודיע על עסקת נשק עם טייוואן.
אתר האינטרנט של הפנטגון דיווח ביום שישי על העסקה הצפויה עם טייוואן, אשר כוללת בין היתר 60 מסוקי "בלאק הוק", 114 טילי פטריוט מתקדמים ושתי ספינות לאיתור מוקשים - בשווי כולל של 6.4 מיליארד דולר. אם המחוקקים האמריקנים לא יגישו הסתייגויות לתוכנית תוך חודש - ההליך יימשך.
יחסי סין-ארה"ב: מתיחות גוברת
סין נוהגת לטעון לריבונות על טיוואן, שמנהלת משטר עצמאי בתמיכת ארה"ב והמערב מאז נפרדה מבייג'ינג ב-1949. סין וטייוואן התפצלו בסוף מלחמת האזרחים הסינית, כאשר הלאומנים המובסים נמלטו אל האי. מאז נשבעה סין להשיב את האי הסורר לחיקה, גם בכוח אם יידרש.
עם זאת, במהלך השנה החולפת חל שיפור ביחסי שתי המדינות במישור הכלכלי, כשסין הודיעה כי החליטה לסיים חרם בן שישה עשורים על השקעות של חברות סיניות בטיוואן. מנגד, המתיחות בין ארה"ב וסין נמצאת בעלייה מתמדת: הנושא עלה לאחרונה לכותרות כשענקית האינטרנט גוגל איימה להפסיק את פעילותה בסין.
גוגל האשימה את הממשל בסין באחריות לפריצה לחשובונת דואר של פעילי זכויות אדם במדינה. בנוסף, הודיעה החברה כי תפסיק ליישם את מגבלות הצנזורה שמטילה הממשלה הסינית על מנוע החיפוש שלה - הודעה שזכתה לתמיכה מצד גורמים שונים בהם מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון.