סטנלי פישר: השלום שווה לנו 2% צמיחה בשנה
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר חורג מהרגלו ותפקידו ומתייחס להיבטים הכלכליים של התהליך המדיני במזה"ת. "היה יותר טוב אם היינו מדברים יותר על תהליך השלום עם השכנים. יש לכך יתרונות כלכליים עצומים", אמר בכנס הרצליה של המרכז הבינתחומי וקרא גם להגדלת ההוצאה הממשלתית על חינוך
יו"ר קרן המטבע: אין שלום בלי יציבות כלכלית
הדובר הראשון במושב הפתיחה של כנס הרצליה היה יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, ד"ר דומיניק שטראוס קאהן. קאהן פתח את דבריו בהתייחסות לקצב ההתאוששות העולמי מהמשבר הפיננסי הגדול. "כולנו מבינים איך מלחמה גורמת למשבר כלכלי", אמר קאהן, "אבל נוטים לשכוח שלא פעם משבר כלכלי מעלה את הסיכויים למלחמה. חווינו בשנתיים האחרונות את המשבר הנורא ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, וחייבים לוודא שהוא לא יישנה".
"אסור לנו להיות אופטימיים מדי", אמר קאהן ותיאר את מצב השוקים העולמי כ"שברירי". לדבריו, לא ברור כיצד יוכל העולם לחזור לצמיחה. לטענתו, פגיעת המשבר במזרח התיכון בכלל הייתה קלה יחסית ובישראל בפרט ההתאוששות הייתה מהירה במיוחד. "ממשלת ישראל ובנק ישראל עשו בדיוק מה שצריך לעשות בהתמודדות עם המשבר".
"כולנו נכנסנו למשבר באותו זמן אך מדינות שונות יוצאות ממנו במועדים שונים", אמר שטראוס-קאהן. "מדינות מסוימות ממהרות לומר 'המשבר נגמר' אך לצאת ממשבר מוקדם מדי זה מהלך בעייתי. ייקח 5 או 6 שנים לכסות את הגירעונות בתקציב שתפחו כדי להתמודד עם המשבר. אני לא סבור שנראה גל שני של המשבר, אבל אם נראה כזו תופעה זה יהיה טרגי כי נמצא את עצמנו מתמודדים עם משבר כאשר מיצינו כבר את כל הכלים באמתחתנו".
לדברי קאהן, אין ערובה לכך שעולם הפיננסים יתנהג אחרת לאחר המשבר וכי הופקו ממנו הלקחים. קאהן סבור שכדי להפיק את אותם לקחים ולמנוע הישנות של משבר פיננסי, הכרחי לשמר את שיתוף הפעולה שנוצר בין מדינות העולם.
"מעולם בהיסטוריה לא ראינו מחזה כזה, שכל כך הרבה מדינות נקטו את אותם צעדים להתמודדות עם משבר כלכלי באופן מתואם", אמר קאהן. "לא היה קל לבנות קונסנזוס וכעת, אם כל ממשלה תלך לביתה ותתמודד באופן שונה עם קצב ההתאוששות שלה, יש סכנה שהתיאום הזה יאבד".
"רוב הגורמים למשבר נמצאים במגזר הפיננסים ושאלת הפיקוח על מגזר זה היא בעייתית. כולם ידעו להסכים עם מגבלות על מגזר זה למשך שנה אבל כדי להגדיר מגבלות וחוקים נדרש זמן והשאלה היא האם המומנטום הפוליטי שאפשר למדניות לשתף פעולה ולהתחייב לפיקוח על הבנקים ישרוד. כבר עכשיו רואים שמדינות שונות מתחילות לאמץ גישות שונות לרגולציה על מגזר הפיננסים וזה לא יעבוד. כדי לפקח על הבנקים חייבים תיאום כי אחרת כל מדינה תפעל למען הציבור שלה".