צילום ברשת: אוסף מדריכים
קניתם מצלמה חדשה? עשיתם רק חצי דרך - עכשיו עליכם ללמוד להשתמש בה. ברשת אפשר למצוא אינספור מדריכי-חינם, גם בעברית, שילמדו אתכם איך לצלם ילדים וטבע כמו שצריך, כיצד לקבוע את החשיפה המתאימה — ולמה כדאי להכיר את אפקט Bokeh
קניית מצלמה חדשה אינה דבר של מה בכך. עד שמוצאים את הדגם המשלב בצורה הטובה ביותר בין יכולות לבין מחיר צריך לבחון בקפדנות דגמים שונים, לקרוא המלצות ולהשוות מחירים. אבל רק אחרי שקניתם את מצלמת החלומות שלכם, ולא משנה אם מדובר בPoint & Shoot– אלגנטית או בDSLR– אימתנית, מתחילה העבודה האמיתית: צריך ללמוד איך לצלם תמונות ראויות, להבין כיצד מתקבלת חשיפה אופטימלית מהו ,Aperture כיצד קובעים את מהירות התריס ומה ההבדל בין שימוש בפלאש לבין תאורה טבעית.
כדי ללמוד איך עושים את כל זה, עומדים לרשותכם כמה אתרים מומלצים שיספקו לכם הדרכה - חינם ובעברית - ויחשפו בפניכם את סודות הצילום הדיגיטלי.
דוברי עברית
באתר המגזין "מסע אחר" תמצאו טיפים בסיסיים מלווים בתמונות מאת הצלם דורון הורביץ, שמסביר את חשיבותו של האור, השפעתו על טמפרטורת הצבע, מהי חשיפה וכיצד קובעים אותה, וכיצד מודדים אור. בכתבה תמצאו גם עצות לבחירת חצובה או עדשה, הסברים על מונחים כמו עומק שדה, קומפוזיציה, יחידות המדידה של מפתח הצמצם ועוד.
בפורטל הצילום העברי photo-id.org מציעים מגוון תכנים לצלמים מתחילים ומתקדמים. חוץ מסקירות, גלריות ופורומים פעילים, אפשר למצוא שם מדריכים ושיעורי צילום מקוונים. האתר (גלגול של IFOTONET הוותיק) מופעל על-ידי ארבעה צלמים ישראליים בעלי התמחויות שונות. אפשר למצוא בו עשרות טיפים לצילום מקצועי יותר של דיוקנאות, פרחים ו"סתם" אובייקטים, ולצידם 14 שיעורים מקוונים. יש אמנם להירשם כדי לקבל גישה לאתר, אבל התכנים זמינים חינם.
מקור מידע נוסף לגולשים ישראליים הוא אתר "תקריב," שמופעל מזה כשנתיים על-ידי הצלם החובב ליאור אילוז. האתר אמנם אינו מתעדכן בתדירות גבוהה והפורום שלו נסגר, אבל גם כך הוא כולל מאגר מידע, שיסייע למי שמחפש טיפים לצילום אוכל וחיות מחמד. נוסף על כך, אילוז מציע מספר מדריכי מבוא טכניים שמתמקדים במהירות תריס, ברגישות החיישן, בהגדרת מפתח הצמצם, מהו "איזון לבן" ועוד.
הצלם תומר יעקובסון, עורך מגזין הצילום "קומפוזיציה," מציע בבלוג שלו טיפים המיועדים בעיקר לצלמים בעלי ניסיון. יעקובסון מציע מדריכים מצולמים ומפורטים לצילום טיפות מים או עשן, שימוש נכון בפלאש, בנייה עצמאית של אביזרים לסטודיו ביתי, וכן סקירות מקצועיות של ציוד והיבטים שונים של טכניקות צילום מתקדמות.
הצלם רועי גליץ (מו"ל "קומפוזיציה(" מפעיל אתר הכולל מספר מאמרים ומדריכים טכניים, ביניהם: מדריכי צילום שקיעה וצילומי לילה, מדריך שימוש בפלאש, טיפים לצילום מאקרו, צילום בתנועה ,(Panning) הסבר על עומק שדה ומציאת קומפוזיציות נכונות בעזרת "חוק השלישים." וגולת הכותרת: מדריך יסודות הצילום למתחילים, שסוקר את רכיבי המצלמה ומשמש כמעין מילון מונחים. כל הטקסטים מלווים בצילומים השוואתיים גדולים, שמבהירים למה התכוון המשורר.
אתר נוסף שיסייע לכם לשלוט במצלמה צעד אחר צעד הוא "סודות הצילום הדיגיטלי," שכתוב בשפה בהירה ומאפשר להירשם לקבלת שיעור צילום שבועי ישירות למייל. באתר עצמו ניתן למצוא גם מילון מונחים יעיל ומדריכים טכניים שיחשפו בפניכם את סודות מיפתח הצמצם, מהירות התריס, מהו רפלקטור וכיצד משתמשים בו, כללים וטיפים לבניית קומפוזיציה ועוד.
דוברי אנגלית
אם אתם לא זקוקים להסברים בעברית כדי לחוש בנוח, הרשת מעמידה לרשותכם שפע גדול יותר של אתרי צילום ומדריכים מצוינים באנגלית. הנה כמה מדריכים מומלצים:
אתר Picture Correct מציע מאגר עשיר של טיפים ומדריכים בשלל נושאים: איך להבדיל בין הצמצם לתריס, כיצד לקבוע את החשיפה המתאימה לנסיבות ולאובייקט הצילום, איך מצלמים חתונות כמו מקצוענים, באיזה פילטרים יש להשתמש לצילום צבעוני או שחור- לבן, ואיך לנצל נכון את התאורה. באתר תמצאו גם מאות מאמרים מקיפים המוקדשים לצילום ציפורים במעופן, צילום אדריכלי, צילום מקצועי של הירח ועוד.
באתר ,Digital Photography School הפורטל האולטימטיבי לכל מה שקשור לתחום הצילום, תמצאו מגוון רחב של טיפים, המלצות, מדריכים, סקירות, גלריות ופורומים. בין השאר מסבירים שם על ,Metering קביעת מהירות הצמצם בצילום סטטי או דינמי מהו ,ISO כיצד לבצע איזון לבן כהלכתו, איך לבנות קופסת אור, טיפים לשימוש יצירתי בפלאש, פתרונות תאורה ביתיים, צילום אוכל או זיקוקים, צילום בתנועה ועוד ועוד.
רוצים להיות בלוגרי אוכל מוכרים? הדרך אל התהילה עוברת דרך צילומי מזון מהוקצעים. בקישור הבא תמצאו מדריך יעיל לצילום גסטרונומי, שמתעכב על כל היבט אפשרי במשימה - החל בקומפוזיציה, עבור בציוד וכלה באביזרים וזוויות צילום.
בDigital Pictures Zone– תמצאו סדרת כתבות לצלמים מתקדמים (או בעלי (DSLR שרוצים להפיק את המיטב מהיכולות המתקדמות של הנכס.
אם כבר השקעתם הון בקניית המצלמה ולא נשאר לכם עודף לציוד צילום מקצועי, יש פתרון: בעמוד הזה תמצאו עצות מעשיות ויצירתיות למדי להכנת פילטרים או תחליפי-חצובה באמצעים ביתיים, טריקים לשימוש במכסה המצלמה בעת הצילום, תחליפים חד פעמיים לLight Meter– ועוד מיני המצאות למיחזור חפצים.
זו אמנם לא העונה, אבל טוב להתכונן מראש: מספר טיפים מהירים לצילום זיקוקי דינור.
באתר הזה תוכלו לגלות מה ההבדל בין שמירת תמונות בקבצי JPG לעומת קבצי ,RAW איזה מהפורמטים עדיף, למי ולמה.
מהו אפקט ,Bokeh כיצד משיגים אותו ואיך יוצרים תמונה בעלת עומק שדה קרוב ככל האפשר לעין האנושית? באתר הבא תמצאו את התשובות.
והמדריך הזה ילמד אתכם איך לעשות שימוש יצירתי באפקטים המתקדמים שמציע הזום במצלמה שלכם.
מדריך בסיסי (שמלווה בתמונות יפהפיות) שמוקדש להגדרות החשובות בעת צילום בתוך מבנים.
איך יוצרים קומפוזיציה מוצלחת, ואיך בוחרים אובייקטים בעלי טקסטורה וצורה מעניינים, או בקיצור - איך מצלמים תמונה מצוינת.
בקישור הבא תמצאו 21 צילומים מרשימים, שיוצריהם מכניסים אתכם אל מאחורי הקלעים ומגלים כיצד ביצעו אותם.
והנה אוסף של 78 טיפים סאטיריים למחצה, שמהווים תזכורת של כללי הצילום הבסיסיים שאסור אף פעם לשכוח לפני שלוחצים על הכפתור.
וכמה טיפים למקצוענים
אם אתם כבר צלמים מנוסים, הבקיאים במונחים ומצוידים במצלמה מתקדמת אבל חסרים את ההשראה או ההתנסות הפרטנית, תוכלו לוותר על מדריכים כלליים וטיפים בסיסיים - ולעבור ישירות לכתבות עם טיפים לצילום בנסיבות ספציפיות. הנה כמה מקורות מידע מומלצים בעברית:
מגזין "מסע אחר" ריכז טיפים לצילומי חוץ בתנאי תאורה מאתגרים מהרגיל.
אם אתם נוהגים לצאת לטיולי ג'יפים ומעוניינים לשמר את המראות בצורה אופטימלית, אל תשכחו להדפיס ולקחת איתכם את המדריך לצילום במסע.
הצלמת אפרת נקש מציעה כמה טיפים להצטיידות והכנות לפני יציאה לצילומים בשטח.
בspot–d– הוותיק חיברו מדריך ספציפי במיוחד, שעוסק ב"סף זמן ההמתנה" ומיקוד עוקב במצלמות ניקון וקאנון.
באתר "קבוצת הריף," מפעילת מועדוני הצלילה (עם ובלי דולפינים,( מציגים מדריך לצילום תת-ימי מוצלח.
באתר "טבע הדברים" אפשר למצוא מספר מדריכי PDF הזמינים להורדה, ועוסקים בצילום ברקים, צילומי מאקרו, צילום ציפורים מקצועי ועוד הסברים.