שתף קטע נבחר

"הכל היה נראה אחרת אם היתה ועדת בדיקה"

מפקד אוגדת עזה ומפקד חטיבת גבעתי לשעבר הועמדו לדין משמעתי עקב הפגזת מתחם אונר"א בעזה, אך זה כנראה לא יעזור אם ייחשדו בפשעי מלחמה בעולם. עו"ד עירית קאהן, לשעבר מנהלת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות: "לא בטוחה שהתנגדות צה"ל לוועדת בדיקה פועלת לטובתו, הנה התוצאות"

האם העמדתם לדין משמעתי של מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף אייל אייזנברג, ומפקד חטיבת גבעתי לשעבר, אלוף משנה אילן מלכא, בעקבות תקרית הירי לעבר מתחם אונר"א, מסכנת אותם בתביעה בגין פשעי מלחמה או שמא ישראל תוכל לטעון שההליכים מוצו? עו"ד עירית קאהן, לשעבר מנהלת המחלקה הבינלאומית בפרקליטות, הסבירה היום (ב') בשיחה עם ynet כי "אילו הייתה נערכת ועדת בדיקה פנימית, שלנו, שהייתה בודקת את כל המקרים והנסיבות, ההליך כולו היה נראה שונה".

 

לדברי קאהן, "הצבא אמנם מתנגד לוועדה הזו, אך אני לא בטוחה שההתנגדות הזו עובדת לטובת הצבא, והנה התוצאות".

לגבי האפשרות שלאחר פרסום דבר העמדתם לדין משמעתי, ייחשפו הקצינים הבכירים להליכים משפטיים ברחבי העולם, אמרה קאהן: "איני בקיאה בכל פרטי הפרשה, אך אין ספק כי הם נחשפו, וזה יכול לשמש נגדם".

 

"אם התקרית מוגדרת כפשע מלחמה, הרי שמנקודת המבט הבינלאומית לא ניתן להסתפק בהעמדה לדין משמעתי של הצבא", אמרה קאהן, "אך אם לא מדובר בפשע מלחמה, הרי שצה"ל משדר שהוא עורך את הנהלים הנכונים מבחינתו, ואינו עובר על העניין על סדר היום. זהו בסך הכל מסר חיובי בעד ישראל".

 

קאהן מסבירה כי פרטי התקרית עצמה הם שחשובים מבחינת אפשרות יישום חוקי המשפט הבינלאומיים: "תמיד ישנה האפשרות שגורמי משפט בינלאומיים יקבעו שיש עבירה על דיני המלחמה מבחינת המשפט הבינלאומי, וההעמדה לדין משמעתי אינה מספקת, ואז הם ידחפו להעביר את הדיון לזירה אחרת".

  

"יהיה קשה להוכיח עבירה בינ"ל"

פרופ' קנת מן, מרצה למשפט פלילי באוניברסיטת תל-אביב, מסביר כי עצם ההעמדה לדין משמעתי לא תשפיע ברמת המשפט הבינלאומי, וכי המוקד יהיה באופי המעשה: "מה שקובע מבחינת המשפט הבינלאומי זה לא אם הקצינים הועמדו לדין משמעתי, אלא מה מהות מעשיהם. בהחלט קיימים מקרים שבהם מופעל הליך של דין משמעתי כאשר לא מדובר בעבירה על הדין הבינלאומי, אלא בהפרה של כללים פנימיים של הצבא. לכן אין להסיק מההליך הזה שמדובר בעבירה שתישא עמה השלכות ברמת המשפט הבינלאומי".

 

לדברי פרופ' מן, "מרושם ראשוני נראה שמדובר בהפרת כללים פנימיים של הצבא. נכון שיש כאן אנשים המסומנים כאחראים למעשה, וזה עשוי למשוך אליהם את האש, אבל יהיה קשה להוכיח שהם ביצעו עבירות במסגרת דיני המלחמה של המשפט הבינלאומי. אני מדגיש, זוהי שאלה משפטית עצמאית התלויה בעובדות המקרה ולא בעצם ההעמדה לדין משמעתי, שהיא הליך צבאי פנימי".

  

רובי סייבל, מומחה למשפט בינלאומי אמר ל-ynet כי "הכלל הוא שאתה לא עומד לדין פעמיים. בית משפט סביר ברחבי העולם יגיד שישראל כבר נקטה הליכים נגד הקצינים ולא יעמיד אותם לדין, אולם עדיין יש סכנה שבית משפט 'לא סביר' יגיד שדין משמעתי 'לא תופס', וירצה להעמידם לדין. אני מניח שהעמדתם לדין משמעתי מספיקה, ובנוסף - לבית הדין בהאג אין סמכות להורות על העמדתם לדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קאהן. "זה יכול לשמש נגדם"
צילום: עטא עוויסאת
פרופ' מן. "הרושם הראשוני - זה עניין פנימי"
צילום: יריב כץ
מתחם אונר"א תחת מתקפה
צלום: AFP
מומלצים