האחריות - לא של הדרג הלוחם
נדמה שהעמדת קצינים בכירים לדין משפרת את הדימוי הישראלי, אך הם כלל לא אלה שאחראים למה שהתרחש ב"עופרת יצוקה", אלא מי שקיבל החלטות שגויות בדרג המדיני
ועדת החקירה בראשות גולדסטון היתה אמנם בעלת מגמות, מסקנות וניסוחים פוליטיים. היתה לה אג'נדה משפטית, אתית ומוסרית. אך הנזקים המדיניים שלה למדינת ישראל עלולים להיות חמורים ובעלי השלכות לטווח ארוך.
הנזק העיקרי שלה נובע מכך שישראל כולה, על הממשל, הצבא, אנשי אתיקה ומוסר, פרשנים ודוברים מטעם, עברה למגננה. התוצאה הקשה היא שעקב הצורך להתגונן לא בדקנו כראוי את עצמנו, וכנראה לא הפקנו את הלקחים הדרושים כדי שבמערכה הבאה לא נחזור על אותם משגים, על אותן תוצאות לא-קבילות של מאות אזרחים הרוגים.מה בדקנו? צה"ל בחן כמה עשרות אירועים שקרו בשטח. חיפשנו את האשמים בין המפקדים והחיילים שנשלחו לסביבה בלתי אפשרית מבחינה מוסרית. הפעם נמצאו אשמים גם מפקדי שדה רמי דרג, אך הם נכללים באותה קבוצה של הדרג הלוחם, שלא הוא הנושא באחריות.
הנה שלוש דוגמאות: חייל שהפעיל מטען נפץ ברחוב כדי לפוצץ מטעני נפץ שנועדו להורגו, ובאותו אירוע נפגעו אזרחים שהתחבאו סמוך למקום, האם הוא אשם? לדעתי לא ולא. ודוגמא נוספת: כשהדרך היחידה להתקדם הייתה לפוצץ קיר כדי להמשיך הלאה, חייל שפוצץ את הקיר ופגע באזרחים ששהו בקרבת מקום - האם הוא אשם? גם כאן אילוצי הקרב וערפל הקרב הם שגרמו לנפגעים. מפקד האוגדה שגה בהפעלת ארטילריה בניגוד לנהלים. האם כאן שורש הבעיה? ודאי שלא.
לא שם חייבים אנו לברר את מקור השגיאה. במקום לחפש אשמים, יש לאתר את האחראים. היכן שנמצאת האחריות שם נמצאת האשמה. החיילים ומפקדיהם אינם אחראים לכך שנקלעו לסיטואציות ללא מוצא. גם מפקדיהם ברמה הזוטרה והבינונית אינם נושאים באחריות. האחראים לכך שכה הרבה אזרחים פלסטינים נהרגו נמצאת במקום שבו נקבעו מהלך המערכה והאסטרטגיה שלה. במקום שבו נקבעו המטרה והשיטה. במקום שבו סומנה העיר עזה כמוקד הלחימה, ושבו הוחלט על דשדוש חסר תוחלת כמו במלחמת לבנון השנייה, ורווי נפגעים בין אזרחי עזה.
ההחלטות הללו קבעו את האילוצים, את חוסר המוצא ואת פעילותם של החיילים בשטח. הדרגים האזרחיים והצבאיים הגבוהים ביותר שקבעו את ההחלטות האסטרטגיות, הם האחראים לתוצאות המערכה. אך יש לזכור שאין טעם למצוא אחראים אל ללמוד לקחים לעתיד. בכדי למנוע הישנות מערכה דומה עלינו להבין לעומק כיצד ומדוע נקבעו ההחלטות השגויות וכיצד למנוע אותן בעתיד.
הנזק הנסתר של דו"ח גולדסטון היה בכך שבלם תהליך של בדיקת מקורות האחריות. עדיין לא מאוחר. היענות לדרישת הוועדה עשויה לשמש מנוף חיובי כדי שבעתיד לא יתקבלו החלטות שיובילו לתוצאות כה שליליות מבחינת האינטרס של מדינת ישראל וערכיה המוסריים גם יחד.
שמואל גורדון, ד"ר למחקרים אסטרטגיים ויחסים בין-לאומיים. אל"מ (לשעבר) בחיל-האוויר
מפקד אוגדת עזה, תא"ל אייזנברג
צילום: רועי עידן
מומלצים