מדוע נשים מבינות בדיחות לאט יותר?
לוקח להן יותר זמן לצחוק מבדיחות והן חושדות מראש שהבדיחה לא תצחיק אותן, אך נשים נהנות יותר מהלצה טובה, כפי שעולה ממחקר חדש שבדק כיצד המוח מגיב להומור
לנשים לוקח פרק זמן ארוך יותר כדי לעבד את הבדיחות במוחן, אך יחד עם זאת הן מפיקות עונג רב יותר מהומור משובח. כך גילו חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה במסגרת מחקר שעסק באופן בו המוח מעבד הומור. הסיבה לכך, לפי החוקרים, היא שנשים משתמשות ביותר אזורים של מוחן מאשר גברים כדי לעבד את הבדיחות.
באחד הניסויים ביקשו החוקרים מעשרה גברים ועשר נשים לצפות בסרטים מצוירים בשחור-לבן ולדרג את רמת ההנאה שגרמו להם באמצעות לחיצה על כפתור. מכשיר fMRI סרק את מוחם בזמן הצפייה ומדד את פעילותו בתגובה לסרטים שדורגו כמצחיקים או כלא מצחיקים. כמו כן, נמדד במקביל גם משך הזמן שלקח לכל אחד מנבדקים להגיב לבדיחות.
תוצאות הניסוי הראו שנשים השתמשו יותר באזור במוח המכונה Prefrontal Cortex, האחראי להבנת שפה ולעיבוד אינפורמציה. עוד התברר כי נשים מעדיפות בדיחות מתוחכמות יותר, כגון משחקי מילים, על פני הומור סלפסטיק פשוט.
פרופ' אלן רייס, מנהל המרכז הבינתחומי לחקר המוח באוניברסיטת סטנפורד ומי שהוביל את המחקר, אמר ל"סנדיי טיימס" כי הממצאים מתאימים לסטריאוטיפים הקיימים באשר לאופן בו נשים וגברים תופסים הומור באופן שונה: "הסריקות מצביעות על כך שלנשים יש ציפייה נמוכה יותר מגברים שהבדיחות אכן יצחיקו אותן, אך כשהן כבר צוחקות הן חוות הנאה מספקת יותר. גברים לעומת זאת מגיבים באופן הפוך: הם מצפים להבין את הבדיחה, וכשהם לא מצליחים בכך הם נעשים מדוכדכים". בימים אלו עורך פרופ' רייס מחקר דומה בילדים במטרה לגלות האם ההבדלים בחוש ההומור בין המינים הם מולדים או נרכשים.
פרופ' דפנה יואל, מומחית לחקר המוח ולמגדר מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, מבקשת להתייחס לממצאי המחקר בערבון מוגבל:
"בניסוי נמצאו הבדלים התנהגותיים והבדלים מוחיים ביחס להומור אצל גברים לעומת נשים, אך למעשה איננו יכולים ללמוד מכך דבר על השאלה שמעניינת אותנו באמת, והיא האם הבדלים בחוש ההומור בין נשים לגברים הם מולדים או נלמדים. גם המחקר המתוכנן בילדים לא יוכל ללמד אותנו משהו חדש על האופן בו הומור מתעצב אצל שני המינים, שכן אפילו ילדים כבר מבוגרים מידי בשביל שנניח שהסביבה טרם עיצבה את התנהגותם ומוחם".