קרן הסיוע לגמלאים שהקים האוצר - ריקה
לפני כ-7 שנים עלה גיל הפרישה בחוק מ-65 ל-67 שנה, ועובדים מבוגרים שפוטרו לפני שינוי החוק, מצאו עצמם לפני ללא פרנסה במשך שנתיים עד שמלאו להם 67. קרן שהקים האוצר הייתה אמורה להקצות לטובתם 3 מיליארד שקל, אלא שמדיון שנערך היום בוועדת הכספים עולה - הקרן ריקה וקיימת רק "על הנייר"
תמונה עגומה נחשפה היום (ב') בוועדת הכספים של הכנסת. קרן, שהאוצר הבטיח להקים לעובדים מבוגרים שנפגעו מהעלאת גיל הפרישה, קיימת רק על הנייר והיא ריקה מכסף.
"האוצר מסרב להעביר כסף לקרן, למרות שהתחייב על כך במפורש", אמר לוועדה ח"כ חיים אורון (מרצ) אשר העלה את הבעיה על סדר היום.
לפני כ-7 שנים עלה גיל הפרישה בחוק מ-65 ל-67 שנה. עובדים מבוגרים שפוטרו לפני שינוי החוק, או נהנו מפנסיה מוקדמת בהנחה שיקבלו את הפנסיה החוקית בהגיעם לגיל 65 – מצאו את עצמם לפני שוקת שבורה ללא פרנסה במשך שנתיים עד מלאות להם 67.
בעת שינוי החוק הבטיח האוצר להקים קרנות סיוע להסבה מקצועית של עובדים שפרשו ממקצועות הכרוכים בעבודה גופנית קשה, וכן קרן סיוע כחלופה לפנסיה החוקית עבור השנתיים הנוספות. בפועל, קרן הסיוע הוקמה רק לפני 4 שנים – 3 שנים לאחר הגדלת גיל הפרישה - בהקצבה של 60 מיליון שקל. כיום, מתברר כי היא ריקה - ובתקציב 2010 אין לה זכר.
אורון שאל מדוע האוצר מתחמק מביצוע ההחלטה על הקמת הקרן שהכנסת היתה שותפה לה בעת שינוי החוק. אבי בקר מהתאחדות התעשיינים, גילה כי יש בפניו מסמכים שבנימין נתניהו, שר האוצר בעת שינוי חוק גיל הפרישה, חתם עליהם ובהם כתוב במפורש שהאוצר יקצה לטובת הקרנות 3 מיליארד שקל.
"התנהלות שערורייתית"
"פנינו לפני חודשיים לראש הממשלה נתניהו, שהבטיח שהעניין יטופל בתוך שבועיים. עבור חודשיים ודבר לא התקדם. זו התנהלות שערורייתית, רשלנית ולא מקצועית", אמר ברק, "פקידים באוצר אמרו לי בעבר שהם לא בעד הקרן הזאת ולא יעבירו אליה כסף. מסתבר שהם אכן אלה שמחליטים בנושא".
נציגת האוצר, ריקי ארמן מאגף התקציבים, אמרה כי בחודשיים האחרונים אכן דנו בנושא ונקבעה ישיבה נוספת בקרוב, "אנחנו מקווים להגיע להסכמה בחודשים הקרובים. אנחנו מודעים למחויבות של 60 מיליון שקל בשנה והכסף אכן יועבר. זאת ההתחייבות שלנו".
ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) הזכירה כי העברת הכספים מעוגנת בהסכם הקואליציוני עם מפלגת העבודה כבר ב-2009. "במקום כסף קיבלנו בפועל מחיקה מוחלטת של הסעיף התקציבי".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) נתן לאוצר ולמשרד התמ"ת ארכה של שבועיים-שלושה להעביר את הכסף. "העלאת גיל הפרישה גובלת באי אנושיות וחייבים להתחשב באנשים המבוגרים, בעיקר כשהדברים ברורים. יש קריטריונים לתמיכה ורק כסף לא עובר. הוועדה תקיים דיון נוסף בעוד 3 שבועות ותשקול את צעדיה כלפי המשרדים, אם מימון הקרן לא יוסדר עד אז. "אלמלא הייתי יו"ר הוועדה הייתי מנסח את הסיכום בלשון איומה, אבל אני משתדל להיות ממלכתי ולהתאפק". אמר גפני.