שתף קטע נבחר

 

"ירדן שוללת אזרחות מאלפי פלסטינים"

ברקע החשש מהשתקעות הפליטים הפלסטינים בממלכה - ארגון זכויות אדם פרסם דו"ח שכותרתו: "שוב חסרי מדינה". הירדנים הכחישו את הטענות

ארגון זכויות האדם Human Rights Watch דרש היום (ב') מירדן לחדול מייד משלילת אזרחות של תושבים ממוצא פלסטיני, ופרסם דו"ח שלפיו אלפים סובלים מצעדים שרירותיים שמונעים מהם זכויות אדם בסיסיות.

 

לטענת הארגון, רק בין 2004 ל-2008, יותר מ-2,700 אזרחים ירדנים נפלו קורבן למהלכים מנהלתיים שונים שיצאו לפועל בלי אזהרה, תוך הפרה לכאורה של חוקי המדינה.


ילדה פלסטינית במחנה הפליטים אל נאסר בעמאן (צילום: AP)

 

"ירדן משחקת משיקולים פוליטיים עם זכויותיהם הבסיסיות של אלפים מאזרחיה", אמרה שרה לאה וויטסון,

מנהלת שלוחת המזרח התיכון של HRW, בעת הצגת הדו"ח בן 60 העמודים בעמאן - תחת הכותרת "שוב חסרי מדינה: ירדנים ממוצא פלסטיני משוללי אזרחות". לדבריה, "גורמים רשמיים מונעים ממשפחות שלמות לחיות חיים נורמליים" - בעלות על רכוש, חינוך וחיים ציבוריים.

 

הפלסטינים - שרובם היגרו אחרי 1948 - מהווים כחצי מאוכלוסיית ירדן, המונה יותר מ-6 מיליון נפש. לטענת חוקר בכיר ב-HRW, כריסטוף ווילק, הפגיעים ביותר היו כרבע מיליון אזרחים שהגיעו אחרי שגורשו על-ידי כוויית ב-1990, בשל הזדהותם עם הפלישה העיראקית למדינה הקטנה.

 

לפי הדו"ח, שלילת האזרחות היא פרשנות שרירותית להחלטת ירדן לנתק את הקשרים הרשמיים עם הגדה המערבית, שהייתה חלק מהממלכה עד לכיבוש הישראלי ב-1967. "האזרחות נשללה מהם בלי אזהרה במהלך סידורים ביורוקרטיים שגרתיים, בלי שניתנה להם דרך לערער על כך", נטען.

 

משרד הפנים בעמאן: ההאשמות חסרות בסיס

איש משרד הפנים הירדני, עדל אל-חדיד, הכחיש את טענות ארגון זכויות האדם. "ההאשמות לפיהן ירדן שוללת אזרחות באופן שרירותי הן לחלוטין חסרות בסיס ואינן הוגנות", הוא אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס".

 

האפשרות שבעתיד יהפכו ירדנים ממוצא פלסטיני לכוח פוליטי משמעותי בממלכה, עוררה בעיקר בקרב תושבים משבטים ותיקים את החשש כי בכוונתם להשתקע בירדן,

ללא קשר לעתיד הסכסוך הישראלי-ערבי. לטענת אותם גורמים, מתן כוח פוליטי לפלסטינים רק ישרת את האינטרס הישראלי - לאור קריאות של אנשי ימין לפתור את בעיית הפליטים הפלסטינים בירדן. 

 

באביב של השנה שעברה, התעוררה בירדן סערה בעקבות הצעה לסדר בכנסת שהגיש ח"כ אריה אלדד, "שתי מדינות לשני עמים משני עברי הירדן". אחרי שהשגריר זומן לשיחה במשרד החוץ שבה הובעה בפניו מחאה על המהלך, פנו 15 חברי פרלמנט ירדנים לממשלה בעמאן ודרשו לנתק את היחסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלך ירדן עבדאללה והמלכה ראניה
צילום: AP
מומלצים