גם הכוכבים מתלכלכים
אלי פיניש, מוש בן ארי, דנה ספקטור, לירז צ'רכי ומפורסמים נוספים הסכימו להיקבר עד צוואר בפחם במסגרת קמפיין של ארגון גרינפיס נגד הקמת תחנת הכוח הפחמית הנוספת באשקלון
בדרך כלל מוצאים אותם מאופרים ומסודרים, מפנים את הצד הטוב לעדשת המצלמה. אבל במסגרת קמפיין של ארגון גרינפיס הסכימו שורה של מפורסמים להיקבר עד צוואר בפחם - וכן, זה גם אומר ללכלך את הפנים והידיים.
אלי פיניש, דנה ספקטור, לירז צ'רכי, מוש בן ארי ואחרים, התכסו בגושי הפחם והתמסרו לפלאשים כדי להצטרף למסר של הארגון, שקורא לשרי הממשלה להתנגד להקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון. הקמפיין הופק ועוצב על ידי דן דברת, סטודנט במחלקה לתקשורת חזותית ב"שנקר".
ההחלטה על הקמת התחנה אמורה להתקבל בוועדה מיוחדת של משרד הפנים שדנה בתשתיות לאומיות. הדיון בנושא אמור היה להתקיים בחודש שעבר, ימים ספורים לאחר נעילת ועידת קופנהגן. אך הוועדה החליטה לדחות את הדיון למועד בלתי ידוע בעקבות בקשותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן.
מומחים מעריכים שתחנת כוח פחמית נוספת באשקלון תוסיף כ-10 אחוזים לסך פליטות גזי החממה של ישראל. בגרינפיס ובארגוני סביבה נוספים טוענים כי חוץ מגזי החממה, תגרום התחנה גם לזיהום אוויר שיפגע בבריאות תושבי האזור. בארגון אמרו ששלחו לאחרונה מכתבים לכל השרים כדי שישמיעו את עמדתם בנושא - אך לא נענו.
דנה ספקטור (למעלה) ומוש בן-ארי בתוך הפחם (צילומים: שיר לוי)
מי שלא מסתיר את עמדתו הוא השר ארדן. כבר מיומו הראשון בתפקיד הוא קורא לדחות את ההחלטה על הקמת התחנה עד שיתברר שאין חלופות אחרות (גז טבעי או אנרגיות חלופיות) ושאי בנמצא טכנולוגיות נקיות יותר להפקת חשמל מפחם.
מנגד טוענים בחברת החשמל ובמשרד התשתיות שאין מנוס מהקמת התחנה ומשימוש בפחם, שכן אי אפשר להגדיל את מרכיב הגז הטבעי בסל מקורות האנרגיה להפקת החשמל בישראל. בחברת החשמל מזהירים שרזרבות החשמל קטנות מדי ואספקת החשמל בימי ביקושי שיא אינה יציבה. "אם לא תוקם התחנה הפחמית יהיה פה חושך", אמרו לאחרונה.
בחברת החשמל טוענים כי התחנה לא תזהם את האוויר אלא אף תתרום להפחתת הזיהום, משום שאם תפעל ניתן יהיה לשדרג את מתקני הסינון בארובות התחנות הפעילות האחרות.
המחלוקת קיבלה בימים האחרונים היטב אקטואלי, נוכח ההחלטה להוזיל את תעריפי החשמל ב-10 אחוז. במשרד להגנת הסביבה ובארגוני הסביבה מתנגדים להוזלה. הם טוענים כי היא תוביל לביזבוז חשמל, ולהגדלת הביקושים. כך, לטענתם, יהיה קשה יותר לעמוד בפני הלחץ של חברת החשמל לענות על הביקושים על ידי הקמת תחנות כוח נוספות, שכדי להקימן יהיה צורך לשוב ולייקר את התעריפים.