שתף קטע נבחר
 

אל תשתיקו את הצפון

כשמקצצים כוח אדם ושעות שידור מהצפון - מחבלים באינטרס הציבורי, ומחזקים כרגיל רק את מדינת תל אביב

בימים אלה קיבלו עובדי "קול ישראל" בצפון הודעה על גזירות וקיצוצים. בין השאר צומצמו שעות האולפן הפועל בחיפה בדרך כזו שאי אפשר עוד לשדר ממנו את יומני החדשות בבוקר ובערב. לכך אפשר להוסיף את הקיצוצים בערוץ 1, המשדר מהדורות מקומיות. בשל הקיצוצים אין משדרים את המהדורה בשידור חי, אלא היא מוקלטת. לאמור: אם קורה משהו חשוב בצפון, ימשיכו הצופים (המעטים שעוד יבחרו להאזין או לצפות) לראות חומר מוקלט ולא רלוונטי למה שקורה ממש עכשיו. את הערך העיקרי של חדשות משודרות - המיידיות, רשות השידור מאבדת.

 

לא הייתי נדרש לקיצוצים האלה בפעילות רשות השידור, לולא היה כאן קו הידרדרות רציף ונמשך של הסיקור החדשותי בצפון. בשיאו מנה הסניף הצפוני של "קול ישראל" חמישה כתבי שטח במשרה מלאה, עוד שלושה-ארבעה כתבים חלקיים, ראש מערכת ומפיקה. כיום מונה הסניף הצפוני שלושה כתבים בלבד. רשות השידור בצפון הקימה בשעתו רשת מיוחדת לנהגים בצפון, "הגל הבטוח", אך היא נסגרה. מערכת חדשות אזורית שהוקמה בצפון, ובה רשת כתבים ומדווחים מכל רחבי הצפון מלבד הכתבים ששידרו מחיפה לכל הארץ, פסקה אף היא מלפעול.

 

התהליך הזה של הוצאת עיתונאים מהסיקור בצפון, מאפיין גם מערכות עיתונים ארציים, אך שלא כמו עיתונים מסחריים, רשות השידור היא גוף ציבורי, היא נהנית מאגרה שכל אחד מאיתנו משלם כדי לתת שירות לציבור. בחוק רשות השידור נאמר לגבי תפקידי הרשות, כי עליה לשקף את חיי המדינה, ובסעיף אחר כי בשידורים יינתן מקום לביטוי מתאים של השקפות ודעות שונות הרווחות בציבור. כאשר רשות השידור מצמצמת דרסטית את קולו של הצפון, היא מועלת בתפקידה.

 

"רחוק מהעין - רחוק מהלב", אומר הביטוי, ורשות השידור מחמיצה את האפשרות לקרב את הפריפריה הצפונית לליבם של מקבלי ההחלטות ושל הציבור הרחב.

 

כל עורך יודע כי אם תציב כתב במקום כלשהו, הוא ימצא את הסיפור, את החדשות האמיתיות, לא רק הודעות מטעם. הוא יגלה את הטעון טיפול, הוא יביא את קולם וצרכיהם של התושבים.

 

כאשר מוציאים כתב מהשטח בצפון, המאזין במרכז הארץ קרוב לוודאי שלא יחוש כלל בהבדל. הוא ישמע חדשות צפוניות: הידיעות שיעבירו דוברי המשטרה ומד"א, הידיעות של דוברי העיריות והארגונים השונים. אך הוא לא יידע מה קורה באמת, מעבר להודעות היזומות של הגורמים האינטרסנטיים, כי במקום אין כתב שיבדוק ויצליב ויוודא, שיביא את הסיפור האמיתי, שיביא את דברם ועניינם של אנשי המקום לחשיפה הראויה ולידיעת הציבור הרחב ומקבלי ההחלטות.

 

אבל רשות השידור מועלת בתפקידה הציבורי גם בסיוע שהיא נותנת בצעדים כאלה למיקוד תשומת הלב למה שקורה במרכז הארץ. חיזוקה של "מדינת תל אביב" מנוגד לאינטרסים של כל מדינת ישראל, לא רק של תושבי הפריפריה. אבל כנראה שהממונים על רשות השידור נרדמו בשמירה, או החליטו מזמן לנטוש את העמדה. האם רק במקרה דיברה אחת הכותרות בימים האחרונים כי "ברשות השידור מקצצים - אבל מקורבי המנכ"ל יקבלו העלאות", וכותרת אחרת בישרה כי הקיצוצים יצאו לדרך בלי הצבעה מסודרת של חברי הוועד המנהל?

 

גד שפר, נשיא לשכת המסחר והתעשיה חיפה והצפון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
קיצוצים על חשבון הפריפריה
צילום: דודי ועקנין
גד שפר
מומלצים