אחרי 15 שנות ניסיון: אאיה מקהיר הרתה בשיבא
כשחבריהם מדברים על "הישראלים רוצחי הילדים," בני הזוג אאיה ואחמד אל-ערוסי מספרים על ישראל שהם מכירים: הרב שארגן עבורם טיפולי הפרייה בתל-השומר, הפרופסור שבזכותו הביאו לעולם תאומות והרופאים שהצילו את חייהם. "24 שעות" של "ידיעות אחרונות" מספר כיצד הפכו הבנקאי המצרי ורעייתו לידידים הכי גדולים שלנו בקהיר
פרופ' שוקי דור נכנס אל חדר טיפולי ההפריה במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר, מחזיק את המבחנות בשתי ידיו. אאיה אל-ערוסי, הפציינטית שהוטסה במיוחד מקהיר, המתינה בהתרגשות עצומה להחדרת הביציות המופרות. ואז צעק אחמד בעלה: "סטופ! אסור להתחיל עד שאני מקבל את הברכה של הרבי."
"חשבתי שהם השתגעו קצת," נזכר פרופ' דור, מנהל היחידה להפרייה חוץ-גופית בשיבא, באירוע שהתרחש אצלו במחלקה לפני כשלוש שנים. "מה כל כך דחוף למוסלמים לקבל ברכה דווקא מרב יהודי"? אבל בני הזוג אל-ערוסי התעקשו. הם הכניסו טלפון נייד לחדר הטיפולים וחייגו לרב אלימלך פירר בבני-ברק. הרב, מספר אחד מעוזריו הקרובים, שלח ברכה מיוחדת להצלחת הטיפול. ההפרייה הצליחה.
שרה והגר הקטנות, היום בנות שנתיים ורבע, מרגישות כמו בבית לאורך מסדרונות אגף היולדות, מחלקת טיפול נמרץ ואגף השיקום. כאן נולדו התאומות. כאן הצילו את חייה של אאיה, שמצבה הידרדר בגלל רעלת היריון. כאן גם משקמים את תפקודו של אחמד, שלקה באירוע מוחי קשה לפני כשבעה חודשים.
הנס היה זמני
15 שנה הסתובבה אאיה (45) על פני הגלובוס בניסיון להרות. "איפה לא הייתי"? היא אומרת ומלטפת את ראשיהן של התאומות. "התחלתי את המסע אצל בכירי הגינקולוגים במצרים. טסתי לירדן ולטורקיה. דילגתי בין בריטניה, ספרד, צרפת, בלגיה וארצות-הברית. כולם בדקו, המליצו, התאמצו מאד להכניס אותי להיריון, אבל שום דבר טוב לא קרה."
ואז החליטו בני הזוג לנסות את מזלם בישראל. אחמד ,(61) אב לשני ילדים מנישואיו הראשונים, החליט לוותר על תפקיד בכיר בהנהלת הסניף המרכזי של הבנק הממשלתי להשקעות בקהיר וביקש להתמנות למנהל הסניף של הבנק המצרי בשטחי הרשות הפלסטינית. "אמנם זאת הייתה עבורי ירידה בהשוואה לתפקיד הבכיר בהנהלת הבנק, אבל המטרה הפרטית שהצבתי לעצמי הייתה חשובה הרבה יותר. כאילו בת-קול פנימית לחשה לי: 'בישראל, ארץ הקודש, יהיו לך ילדים. תעשה כל מה שצריך כדי להגיע לשם."'
בני הזוג והילדים, עם פרופ' דור (צילום: צביקה טישלר)
מהדירה שנשכרה עבורם בשכונת נוה-גרנות בירושלים ")מהחלון אנחנו רואים בסיס של צה"ל(" החלו אאיה ואחמד אל-ערוסי במאבקם העיקש. "פניתי לקונסול בשגרירות מצרים בתלאביב," מספר אחמד. "ידעתי שהוא מחובר היטב אצלכם. שאלתי אותו איך הוא יכול לעזור לנו להגשים את החלום."
הקונסול נאדר אל-אעסר (שסיים בינתיים את כהונתו) טילפן אל הרב פירר, מייסד עמותת "עזרה למרפא" וחתן פרס ישראל, וביקש את עזרתו. "כשהרב פירר שמע שהקונסול מבקש סיוע הוא הודיע מיד: 'חייבים לעזור למצרי, בדיוק כמו שהוא עזר לנו במסירות ובדיסקרטיות בשיקום קברו של הרב אבו-חצירא בדמנהור שבמצרים. מצווה גדולה מול מצווה גדולה,"' מספר עוזרו של הרב.
"יום אחד," ממשיך פרופ' דור, "אני מקבל טלפון מהרב פירר. הוא אמר לי: 'יש כאן בני זוג גויים, חשוכי ילדים, שהגיעו דרך איש חשוב ויקר בשגרירות של מצרים בתל-אביב. תראה מה אתה יכול לעשות.' נרתמתי מיד. הזמנתי את בני הזוג אל-ערוסי, ואחרי סדרת בדיקות הצעתי להתחיל בטיפולי הפריית מבחנה."
העוברים נקלטו כבר אחרי ההפריה הראשונה, אך הנס היה זמני בלבד: אאיה אל-ערוסי התעלמה מאזהרות הרופא, עלתה על מטוס לקהיר - ואיבדה את ההיריון. "אבל לא איבדתי את התקווה," היא אומרת. "ניסיתי שוב, ובפעם השלישית, אחרי הברכה שקבלתי מהרב פירר, זה הצליח." הפעם כבר נשארה בישראל, אבל הצרות נמשכו.
"בחודש השישי היא שקעה לפתע בערפול חושים," מספר אחמד. "הטסנו אותה לבית חולים שיבא, שם איבחנו רעלת היריון חריפה וחוסר תפקוד של המערכות הפנימיות. הכניסו אותה למחלקת טיפול נמרץ והזהירו שהיא עלולה למות בכל רגע ושגם התאומות בסכנת חיים."
"החלטתי לא לחכות," משחזר פרופ' דור. "ביצענו ניתוח קיסרי ונולדו שתי תינוקות במשקל 900 גרם כל אחת." אאיה נשארה במחלקת טיפול נמרץ. עשרה ימים התנדנדה בין חיים ומוות כשהיא מחוסרת הכרה. התאומות הועברו לאינקובטורים בפגייה. לאט-לאט הן התאוששו, ולאחר כמה חודשים הגיעו למשקל נורמלי. גם אאיה חזרה לתפקוד מלא. במקביל התרוצץ אחמד בין הבנקים של רמאללה בניסיון לעצור את גניבת הכספים והשחיתויות, לחולל רפורמה בתהליכי הניהול ובעיקר - להתחקות אחר עשרות מיליוני הדולרים שנעלמו מקופת האוצר הפלסטיני לאחר מותו של יאסר ערפאת.
גנרל וסבא גאה
"עם הזמן נרקמה ידידות מיוחדת במינה ביני לבין אחמד אל-ערוסי," מספר פרופ' דור. "נהניתי מכל רגע במחיצתו. איש פתוח, אינטליגנטי, מעורה בכל מה שקורה
באזור שלנו. למדתי ממנו המון על מה שחושבים במצרים על הפלסטינים, בעיקר על הסכנה האמיתית של חמאס. ובעיקר התפעלתי מסיפור האהבה שלו לאאיה. הוא, הגבר המוסלמי, לא התבייש לומר לי בלי בושה: 'אני אוהב אותה, ואני מתחנן שתעזור לנו. היא כל כך רוצה תינוקות."'
בקיץ שעבר יצאו יחד אל-ערוסי, פרופ' דור ובנות זוגם למסע משותף בן תשעה ימים במצרים. "היה חשוב לי שמחולל הניסים שלנו מישראל יכיר מקרוב את השורשים שלנו," מסביר אחמד.
"לקחו אותי לבית הקיט של המשפחה ליד אלכסנדריה," מספר פרופ' דור. "הגענו לקהיר, הפגישו אותי עם קרובים וחברים, ובכל מקום הוא דאג להציג אותי בלי לחשוב פעמיים: 'תכירו, זה הרופא הישראלי שלי."' נפגשת עם קולגות שלך במצרים למרות החרם על ישראל?
פרופ' דור: "יש רופא מצרי שאני מכיר היטב מכינוסים בינלאומיים. טילפנתי אליו וזיהיתי מיד משהו לא נעים בקולו. קלטתי שהוא חושש מתגובת איגוד הרופאים במקרה שיראו אותו עם ישראלי."
גם את הסבא הגאה של התאומות ואביה של אאיה, הגנרל בדימוס וואחיד עודה בן ה,88- הם לא הצליחו לראות. ייתכן שהתחמק מפגישה עם ישראלי, וייתכן שאכן נתקף במחלה פתאומית. "אבא שלי, שלחם נגדכם ב1948- וסירב לבקר אצלכם, היה מסויג מאוד כשהודעתי לו שאני נוסעת לישראל," מספרת אאיה. "הוא אמר לי פעם ועוד פעם: 'תיזהרי כל הזמן."'
"אבל הוא עקב אחרי הנס הגדול שלנו בישראל," מודה אחמד. "כשנולדו התאומות הוא התעקש לבחור את שמותיהן: שרה והגר.
הסבא היה אחד מ119- "הקצינים החופשיים" שביצעו ב1952- את ההפיכה במצרים, הדיחו את המלך פארוק והעלו לשלטון את הנשיא גמאל עבד א-נאצר. "נאצר גמל לחותני רעה תחת טובה כששלח אותו לבית סוהר ולמעצר בית וסיים את הקריירה המפוארת שלו בצבא המצרי, אחרי שהעז למתוח ביקורת על ההתנהלות המושחתת של צמרת המשטר החדש," מספר אחמד.
לפני שבעה חודשים, בשעת לילה מאוחרת, טלפן אחמד אל-ערוסי לפרופ' שוקי דור. "שמעתי המהום לא ברור, גיליתי שהוא ממלמל מילים בכבדות. שאלתי מיד: 'מה קורה לך'? אל-ערוסי הסביר שהרגליים לא סוחבות אותו ושההכרה מתערפלת. אמרתי שיבקש שייקחו אותו לבית החולים הכי קרוב. למחרת בבוקר חיפשתי אותו, ואז הגיע טלפון מאאיה, אשתו. 'אני כאן,' הודיעה, 'בשער בית החולים, אני סומכת רק עליכם.' דהרנו אליה עם אלונקה וגילינו שאחמד לקה בקריש דם במוח." במשך כמה שבועות היה אחמד מאושפז בשיבא, ועד היום הוא מגיע פעמיים בשבוע למחלקת השיקום לצורך טיפולים.
אחת המטופלות במחלקה מספרת על הנסיבות שהביאו כנראה לאירוע המוחי: "אל-ערוסי התוודה באוזניי שהמרדף אחרי המיליונים של ערפאת, המאמצים שהשקיע בניסיון לעלות על עקבותיו של חאלד סלאם (יועץ הכספים של ה"ראיס" המנוח - ס"פ) והניסיון לשכנע את סוהא ערפאת להחזיר לפחות חלק מהכסף כמעט עלו לו בחייו."
אל-ערוסי: "באתי לבצע רפורמה בהתנהלות הכספית בשטחים ועוד לא הצלחתי להשלים את המשימה. יש לא מעט מושחתים." יש סיכוי להחזיר את המיליונים שנגנבו בידי מקורבי ערפאת ומוסתרים בחשבונות בנקים סודיים בחו"ל?
"את שואלת אם אני אופטימי או פסימי בעניין הזה? התשובה היא שאני מציאותי. ואני זוכה לשיתוף פעולה מקצועי מצד ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד, שהוא איש כלבבי, אדם הגון ואמיץ." הסיפור שלך הוא הדוגמה הכי טובה ליחסים נורמליים. מה יאמרו מתנגדי השלום במצרים על מסע התעמולה שאתה מנהל למען ישראל?
"אני נציג רשמי של הממשלה שלי, ואני מצפצף על מה שיאמרו. כשביקשתי אצלכם סיוע רפואי לא עברתי על החוק. גם כשלקחתי את מיטיבי, פרופ' דור, לטיול במדינה שלי, שעשתה איתכם שלום, פעלתי מתוך שיקול דעת ורצון חופשי. מי יכול היה להאמין שהיא תחזור לתפקוד מלא? אלמלא המסירות של הצוות הרפואי, ארבעתנו לא היינו חיים היום."
אאיה: "כשאני מספרת במצרים על הניסים שלנו בישראל, מסרבים להאמין לי. מטיחים נגדי שהישראלים הם חיות רעות, רוצחי ילדים פלסטינים וערבים. אני אומרת: 'מה שאני מספרת לכם זאת האמת, תקשיבו לניסיון שלי. אתם חייבים להשתכנע. הישראלים בכלל לא גרועים כמו שחינכו אתכם לחשוב עליהם."
חלום יקר
הגשמת החלום עלתה לבני הזוג יותר מחצי מיליון שקל. "יום אחד חקרתי אותו: כמה הוצאת עד היום על הטיפולים,"? מספר פרופ' דור. "אלערוסי התחמק. לחצתי עליו, והוא סיפר שעד ללידה ולאשפוז הוא שילם 300 אלף שקל מכיסו הפרטי, ואחר כך נחתו תשלומי ענק נוספים. מיד כתבתי מכתב למנהל אגף הכספים וביקשתי: 'תרדו ממנו. האיש הזה אמנם חלם על תינוקות, אבל יש גבול לסכומים שאפשר לגבות ממנו עבור הטיפולים."'
"פתאום נחתו עלינו האשפוז הארוך שלי והשהות של התינוקות בפגייה, והגענו ליותר מחצי מיליון שקל," מספרת אאיה. "מה לעשות? גם זה חלק מהסיפור. אבל אחרי שרשרת הניסים, אין לנו אפילו שמץ של תלונה."
פגשנו את משפחת אל-ערוסי בהרכב מלא בבוקר שבו הצטלמו לסרט תדמית של המרכז הרפואי שיבא. התאומות התרוצצו בין מחלקת הנשים לאגף השיקום. אאיה התנשקה עם המטופלים. "חשוב לי מאוד ששרה והגר יידעו לכל אורך חייהן שהן נולדו בישראל," אומר אחמד.
סיפורה של המשפחה מקהיר נועד לסחוט כמה שיותר דמעות ודולרים מהתורמים
היהודים העשירים בארצות-הברית. אבל הציניקנים, שמסרבים להתרגש מהסיפור האנושי, מזכירים זווית אחרת הקשורה לקריירה של אבי המשפחה: הבנק שבו הוא מועסק ובנקים מצריים נוספים מנהלים עכשיו מאבק משפטי בניסיון להעביר לידיהם את הבעלות על מלון המלך דוד בירושלים. הבנקים המצריים טוענים כי רכשו בשנות ה30- מניות של המלון, שהופקעו אחר כך על ידי המדינה ונמכרו לחברות פרטיות.
ואולי הכל חלק מאותו סיפור: הבנקים המצריים שנאבקים בישראל, המלון המפואר שבו התארח הנשיא המצרי אנואר סאדאת בביקורו ההיסטורי שהוביל להסכם השלום ומשפחת אלערוסי המתגוררת במרחק של חמש דקות נסיעה ממלון המלך הדוד, שבאה לכאן כדי להגשים חלום.