שתף קטע נבחר

 

האולימפיאדה הלבנה: הדרבי הסקנדינבי

בשבדיה, פינלנד ובעיקר בנורבגיה (בה הומצאו הענפים הנורדיים) מקווים להשתלט מחדש על הקרוס קאנטרי והביאתלון. לצד היוקרה האישית מתקיים קרב על תואר אומת החורף הטובה בעולם ומאבק פנים-סקנדינבי, אלו האנשים שיכריעו אותו

קיימת אמרה לפיה הנורבגים נולדו עם זוג מגלשי סקי, והיא נכונה בעיקרה. במדינה הקרה אין כמעט בן אדם שלא ניסה לגלוש, וילדים בני חמש כבר מתחילים להתחרות. אליפות נורבגיה בסקי דומה מבחינת איכות המתחרים לאליפות עולם. המשחקים המתקיימים בפרבר אוסלו הולמנקולן מדי שנה מאז 1892 מהווים שיאה של העונה עבור כל ספורטאי בענף.

 

מנורבגיה, בא הומצאו, התפשטו הענפים הנורדיים למדינות סקנדינביה השכנות ומשם למדינות אירופה האחרות. אכן, כיום ניתן למצוא גולשי צמרת וביאתלטים רבים ברוסיה, גרמניה, אוסטריה, צ'כיה, איטליה, שוויץ, צרפת ואפילו בקנדה ויפן. אך להבדיל ממדינות לב אירופה, עבור הסקנדינבים מדליה אולימפית לא מהווה עוד הישג יוקרתי אישי אלא בסוג של גאווה לאומית.

 

באולימפיאדה הקודמת ספגו הסקנדינבים, ובעיקר הנורבגים, מכה קשה. הפעם מצפים האנשים לתיקון 'העוול' ולהחזרת ההגמוניה לממציאי הספורט. חשוב לציין כי שבענפים הנורדיים לרבות ביאתלון יחולקו 28 סטים של מדליות (יותר משליש מסך המדליות הכולל), כך שמעבר למאבק על ההגמוניה בענף מדובר גם במאבק על השליטה באולימפיאדה כולה.

 

צילום ועריכה: יועד כהן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שלג, סמים ומדליות

מאז ומעולם קראו הפיניים תיגר על העליונות הנורבגית בקרוס קאנטרי סקי. במהלך שנות ה-80 וה-90 הצמיחה האסכולה הפינית כוכבים כגון הארי קירביסניימי ומיקה מילולה, שלקחו נתח מכובד משלל המדליות באליפויות העולם ואולימפיאדות. אולם כל הפרויקט התרסק באחת בשנת 2001, כאשר דווקא באליפות העולם שהתקיימה במדינה נמצאו סמים ממריצים בגופם של חברי נבחרת השליחים הפינית. הם הושעו לשנתיים ועד היום מתקשה הנבחרת להתאושש מהמקרה. הפרשנים לא צופים להצלחות מיוחדות שלה.

 

נבחרת הנשים היא שמצילה את כבודו של הסקי הפיני. אינו קאיסה סאארינן (31) היא שמובילה את החבורה, למרות שההתחלה שלה היתה צנועה יחסית והתבטאה במדליית ארד אולימפית לפני ארבע שנים. את הפריצה הגדולה חוותה סאארינן באליפות העולם בשנה שעברה, כשזכתה בשלוש מדליות זהב ואחת מארד, מה שהפך אותה למצטיינת האליפות. בהמשך השנה זכתה סאארינן בתואר היוקרתי של ספורטאית השנה בפינלנד, תואר שמעט נשים העוסקות בספורט זה זכו לפניה.

 

את העונה האחרונה פתחה סאארינן בצילן של הפולניה ז'וסטינה קובלצ'יק והסלובנית פטרה מיידיץ'. אך סאארינן ידועה כווינרית המתעלה במעמדים גדולים. כשהיא מגובה בנבחרת של גולשות ותיקות ומנוסות, מועמדת סאארינן גם לזכות במדליות בתחרויות הקבוצתיות.


אולה איינר ביורנדאלן, שולט בענף הביאתלון ביד רמה (גטי אימג'ס)

 

היורש?

הגולש ביורן דלהי נחשב לאגדה חיה בנורבגיה לאחר ששלט בענף הקרוס קאנטרי ללא עוררין בשנות ה-90. בשלוש האולימפיאדות בהן השתתף צבר דלהי שמונה מדליות זהב, שהפכו אותו לספורטאי החורף המעוטר ביותר עד כה. תאונת סקי קשה ב-2000 סיימה את הקריירה של העילוי בטרם עת. מאז חיפשו בנורבגיה את היורש. בשנים האחרונות נראה שהמאמצים נשאו פרי.

 

פטר נורתוג הצית את התקוות הנורבגיות עם שלוש מדליות זהב באליפות העולם האחרונה. נכון להיום, נמצא נורתוג בכושר שיא. אך העובדה שמדובר באולימפיאדה הראשונה שלו בקריירה מציבה סימני שאלה לגבי כשירותו לעמוד מול הלחץ מבית במעמדים גדולים. בסוף פברואר ייוודע האם יעשה את הצעד הראשון בדרך להיות גולש הסקי הטוב בהיסטוריה או יישאר ספורטאי מצטיין אך לא יוצא דופן.

 

מייקל פלפס של הביאתלון

ומספורטאי שמהווה הבטחה לעתיד לאחד שכבר כיום נחשב לאחד מספורטאי החורף הגדולים בהיסטוריה - הביאתלט הנורבגי, אולה איינר ביורנדאלן. ביאתלון הוא ענף המשלב קרוס קאנטרי עם קליעה למטרה ברובה אוויר. במהלך הגלישה, הדורשת סיבולת לב ריאה מצוינת, עוצרים הגולשים על מנת לירות (במצב שכיבה או עמידה) לחמש מטרות, כשכל החטאה גוררת קנס של זמן או מרחק גלישה נוסף. הדרישה לריכוז מקסימלי ולהסדרת דופק אחרי ק"מ של גלישה הופכת את הענף לאחד מענפי הספורט המפרכים והתובעניים ביותר. לא פלא אפוא שמרבית הביאתלטים לוקים באחד מהמרכיבים.


קרוס קאנטרי, ענף נוסף מבית היוצר של נורבגיה (גטי אימג'ס)

 

אי אפשר להגיד זאת על ביורנדאלן. מאז אמצע שנות ה-90 שולט הנורבגי בסבב ביד רמה. בשנים אלו צבר רצף לא ייאמן של 91 זכיות במרוצי הגביע העולמי, 32 מדליות באליפויות עולם (14 מתוכן מזהב), שישה תארי גביע העולם ויותר מכל תשע מדליות אולימפיות, מתוכן חמש מזהב.

 

גם השנה נמצא ביורנדאלן בכושר שיא. האולימפיאדה הנוכחית כנראה תהיה האחרונה שלו ותהיה לו ההזדמנות לשבור את שיא מדליות הזהב של דלהי (אם יזכה בארבע מדליות זהב מתוך חמש האפשריות). התחרות לא תהיה קלה בהתחשב בעובדה שמדובר בענף בלתי צפוי, גם נוכחתו של נורבגי אחר, אמיל הגלה סוונדסן, הנחשב ליורש העצר של ביורנדאלן (וגם חבר טוב שלו) לא תקל עליו. אך העובדה שהתחרות תתקיים בתנאי הגובה של צפון אמריקה תשחק לטובתו של ביורנדאלן, שלפני שמונה שנים בתנאים דומים זכה בארבע מדליות זהב.


הלנה יונסון השבדית, תמחק את הלוזריות של פורסברג (גטי אימג'ס)

 

מהצד הנשי הבשורה עשויה להגיע משבדיה - הלנה יונסון. בשנתיים האחרונות היא שולטת בסבב הגביע העולמי ללא עוררין ובאליפות העולם הקודמת זכתה

במדליית הזהב הראשונה שלה. האולימפיאדה בוונקובר תהיה הראשונה של השבדית הצעירה, הנחשבת לפייבוריטית לקחת לפחות מדליית זהב אחת אך עלולה לפספס זאת בשל צל ההיסטוריה.

 

לפני כעשור שלטה בת ארצה מגדלנה פורסברג בענף הביאתלון במשך שש שנים רצופות, תוך שהיא זוכה באינספור נצחונות בגביע ואליפויות עולם. אך באולימפיאדות לא הצליחה פורסברג להגיע לשיאה ולא זכתה באף מדליית זהב. בסוף פברואר נוכל לראות האם הלוזריות של פורסברג תידבק ביורשת שלה או שגם שבדים יוכלו להתכבד בזהב בביאתלון לאחר הפסקה ארוכה.

 

ניתן לומר כי עיניי סקנדינבים רבים נשואות לתחרויות בהשתתפות הכוכבים שאוזכרו לעיל, אל ספורטאים אחרים המייצגים את המדינות ובעיקר לתחרויות השליחים היוקרתיות. אך ספורטאים ממדינות ברית המועצות לשעבר, ממדינות אירופה האחרות ואף המארחים ינסו לקלקל את החגיגה הסקנדינבית. בכל מקרה נראה כי הנורבגים הפיקו לקחים אחרי אולימפיאדה קודמת כושלת וההמנון הנורבגי ינוגן יותר מפעם אחת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אינו קאיסה סאארינן
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים