שתף קטע נבחר
 

"מדינת ישראל מעלימה עין מאפליה מגדרית"

ח"כ איתן כבל תוקף את החלטת שר התחבורה, ישראל כץ, להתיר הפרדה בין גברים ונשים באוטובוסים המשרתים בעיקר את הציבור החרדי. לדבריו, הסדרים דומים קיימים רק במדינות כמו איראן, אפגניסטן וסודן. "אסור למדינה ליצור במו ידיה מצב בו החוק יקבע מי לא יישב ליד מי", כותב כבל במכתב לשר

"אם שר התחבורה סבור שיש להפריד בין גברים ונשים, למה לא נפריד בין יהודים וערבים? בין שחורים ולבנים? בין אשכנזים וספרדים?". כך כותב היום (ג') ח"כ איתן כבל במכתב לשר התחבורה, ישראל כץ, בעקבות החלטת השר להתיר הפרדה בין גברים ונשים באוטובוסים המשרתים בעיקר את הציבור החרדי. על-פי החלטת כץ, שהועברה בתחילת השבוע לבג"צ, יופרדו מקומות הישיבה של גברים ונשים בקווים שבהם יסכימו הנוסעים להסדר הפרדה.

 

 

"עוד לא מאוחר למנוע את הנזק שאתה עלול לגרום", תוקף ח"כ כבל את השר כץ. "חזור בך מהתשובה לבג"צ, ושים קץ להסדר הנפסד בו מדינת ישראל מעלימה עין מאפליה מגדרית ברורה". יש לציין כי החלטת כץ מבוססת על חוות הדעת של ועדה מקצועית שמינה משרד התחבורה, ולפיה יש להתיר את ההפרדה במסגרת "הסכמים וולונטריים".


שר התחבורה: ""אין פסול ברעיון ההפרדה" (צילום: רועי צוקרמן)

 

"גם השחורים לא התלוננו"

ח"כ כבל טוען כי בהחלטה להתיר את ההפרדה בין גברים ונשים, ייכפו כץ ומשרד התחבורה את ההסדר על נוסעים שכלל אינם מעוניינים בו. "אינני מקבל מצב בו אם יבקש אזרח לעלות לאוטובוס עם רעייתו, יאלץ להיפרד ממנה רק בשל החמרה של רב כזה או אחר. אין לי כל בעיה עם מי שמעוניינים לשבת הרחק מבני המין השני בתחבורה הציבורית. זו זכותם המלאה. עם זאת, אסור למדינה ליצור במו ידיה מצב בו החוק יקבע מי לא יישב ליד מי".

 

לדברי כבל, ההסדר אותו מקדמים כץ ומשרד התחבורה דומה להפרדה הגזעית שהייתה נהוגה בדרום ארה"ב במאה הקודמת. "בתשובתך לבג"צ אתה גורס כי 'לא מדובר בכפייה', וכי מדובר במצב שהגברים והנשים מעוניינים בו ולראיה - הנשים אינן מתלוננות", כותב כבל לשר התחבורה. "האם אדוני סבור כי עם גישה כזו היו מבטלים את ההפרדה הגזעית באוטובוסים בדרום ארה"ב במאה הקודמת? הרי גם שם הלבנים רצו לנסוע לבד, והשחורים לא התלוננו - ממש כמו במקרה שלפנינו. האם אתה חושב שנורמה זו היא ראויה?".

 

ולבסוף, כבל סבור כי הסדר ההפרדה המוצע יעמיד את ישראל בשורה אחת עם כמה מהמדינות החשוכות בעולם. "שמעתי על הנימוק הקובע כי בשבע מדינות קיים הסדר כזה", מסכם כבל את מכתבו. "ניתן למצוא שם מדינות מהשורה הראשונה של העולם המתקדם - איראן, אפגניסטן, תימן וסודן. האם אליהן אדוני רוצה שנידמה?".

 

שלטים "מכווני התנהגות" 

בתשובה שהעביר בתחילת השבוע לבג"צ, אומר השר כץ כי "אין פסול ברעיון האוטובוסים בהם יש הפרדה הבאה להיענות לצרכי הציבור החרדי". על-מנת ליישם את ההפרדה בקווי אוטובוס המשרתים בעיקר את הציבור החרדי, החליטו במשרד התחבורה להורות לחברות האוטובוסים לתלות שלטים "מכווני התנהגות", שיסבירו לנוסעים את עניין ההפרדה - אך גם יבהירו כי אין חובה לקיים את ההסדר.

 

יש לציין כי למרות שבמשרד התחבורה אומרים כי ההפרדה תושג באמצעות "הסדר מתוך הסכמה" - ולא באמצעות חקיקה או שינוי תקנות התעבורה - הרי שבפועל ייווצר מצב שבו ההפרדה תהיה עובדה מוגמרת ובלתי ניתנת לשינוי. הערכות כי כך בדיוק יקרה, נשמעו מיד עם הגשת מסקנותיה של הוועדה המקצועית שמינה משרד התחבורה, בחודש אוקטובר 2009.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ איתן כבל: "מדינת ישראל מעלימה עין מאפליה"
צילום: דודי ועקנין
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים