שתף קטע נבחר
 

נשואה לפלסטיני? לכי תוכיחי שמגיע לך מענק

ביטוח לאומי מסרב להכיר אוטומטית בזכותן של אזרחיות ערביות למענק עבור שלושה ימי אשפוז לאחר לידה, אם הן נשואות לתושבי השטחים. לטענתם, כשבמשפחה אין שתי תעודות זהות כחולות מתעורר חשד שהאישה אינה תושבת הארץ ונדרשת בדיקה. בינתיים, האמהות ממתינות ללא קצבה

על פי חוק הביטוח הלאומי, כל יולדת במדינת ישראל מקבלת מענק אשפוז בגין שלושה ימים. אך אזרחיות ישראל ערביות שנשואות לתושבי השטחים, נשים ערביות חד-הוריות וערביות בעלות מעמד תושבת הנשואות לבעלי תעודת זהות כחולה, נאלצות להוכיח לביטוח לאומי שגם להן מגיע לקבל את המענק.

 

 

במוסד לביטוח לאומי לא מאמינים שנשים אלה באמת חיות בישראל במידה ובמשפחה אין שתי תעודות זהות כחולות. בשנת 2007 הגיש המרכז לפלורליזם יהודי, יחד עם הארגון "רופאים לזכויות אדם" עתירה לבג"צ נגד האפליה שיוצר המוסד הממשלתי בין נשים יהודיות וערביות בכל הקשור למענקי אשפוז.

 

בתשובתם הראשונה באותה שנה טענו בביטוח הלאומי שהבחנתם סבירה ושההליך המקוצר של התשלום האוטומטי מקורו בהסדר שיצרו וכשיש ת.ז. אחת מתעורר חשד ולכן ההסדר לא מופעל. בדיון נוסף החליטה השופטת להעניק צו על-תנאי לאירגוני הסיוע וחייבה את ביטוח לאומי לתת תשובה מפורטת. תשובת הביטוח הלאומי היתה זהה ובארגוני סיוע ממתינים כעת לדיון נוסף.

 

אי תשלום של מענק אשפוז גורר לעיתים אי תשלום של קצבאות נוספות של הביטוח הלאומי ובמידה והעניין מגיע לפתחי בית המשפט, היולדות משלמות שכר טרחה של עו"ד וכמובן אינן מקבלות החזר.

 

ע', תושבת המרכז, היא אם לחמישה ילדים ובעלת תעודת זהות ישראלית. ב-1999 היא התחתנה עם תושב שטחים ומאז נולדו להם חמישה ילדים. "למרות שנולדתי כאן ויש לי תעודת זהות, לא מאמינים לי בביטוח לאומי שאני גרה כאן. כשנולד הבן הראשון שלי, התחילו לחקור אותי ולקח הרבה זמן עד ששילמו לי את מענק האשפוז ועוד הגיעו למסקנה שאני חייבת להם כסף. לקח לי המון זמן וגם שילמתי לעו"ד ולמרות שבסוף זה הסתדר, הכנסתי את עצמי למינוס ואני לא מצליחה עדיין לשלם את כל החובות. זו הרגשה מאוד מוזרה ומצב קשה, אז מה אם בעלי תושב השטחים? לי יש אזרחות. גם עם הילדים שנולדו לי בשנים אחרונות עשו לי את אותו הדבר".

 

"מצער מאוד שגם לאחר הביקורת שנשמעה בבית המשפט, מוסיף המוסד לביטוח לאומי להטיל דופי בציבור שלם, על פי מאפיינים לאומיים, באופן שאינו עולה בקנה אחד עם ערכים דמוקרטים", אומרת עו"ד רות כרמי, מהמרכז לפלורליזם יהודי של התנועה הרפורמית. "בדיקות התושבות הנערכות על ידי הביטוח הלאומי אורכות חודשים ושנים, ללא קשר לשיתוף הפעולה של המשפחות, ובינתיים מוקפאות כלל הזכויות של הנשים הקשורות ללידה ולעיתים גם תשלומי קצבאות הילדים הקודמים. המצב הזה מנוגד ללשון החוק ולתכלית החוק, ופוגע פגיעה קשה בזכויות יסוד לשוויון ולבריאות".

 

מהמוסד לביטוח לאומי נמסר בתגובה: "תשובתנו המלאה והמפורטת הועברה לבג"צ. לעצם העניין, זכאות למענק אשפוז מותנת בתושבות ולכן כשאחד מבני הזוג אינו תושב, הזכאות למענק אשפוז אינה אוטומטית והיא נבדקת. בדיקת התושבות אינה משפיעה על מתן שירותי הבריאות שאינם נפגעים כלל בעת הבדיקה. בכל המקרים שפורטו בבג"צ, למעט אחד, הסתיימה הבדיקה כעבור חודש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עורך הדין על חשבונן
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים