מחקר: 45% מנהגי אוטובוס בישראל עם כאבי גב
חוקרים מאוניברסיטת תל אביב בדקו מאות נהגי אוטובוס, ומצאו כי כמעט מחציתם סובלים מכאבים בגב התחתון. הסיבות: מושבים לא נוחים וגורמי לחץ כגון עוינות של הנוסעים, עומסי התנועה, ושעות עבודה ממושכות. עוד נמצא כי נהגים שעוסקים בפעילות גופנית - סובלים פחות
מושבי האוטובוס מעולם אינם נוחים מדי, אך עתה מסתבר שגם המושב של הנהג לא מיועד לישיבה ממושכת: מחקר ישראלי חדש מגלה כי מעל 45% מנהגי האוטובוס סובלים מכאבי גב תחתון בשל מושב לא נוח, שעות עבודה ממושכות, לחץ וחוסר פעילות גופנית.
בין גורמי הלחץ: עוינות הנוסעים
המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת IMAJ של ההסתדרות הרפואית. במחקר נבדקו 384 נהגי אוטובוס עירוני. החוקרים ערכו ראיונות עם נהגי האוטובוס ובדקו פרמטרים שונים הנוגעים לשגרת חייהם ועבודתם.
המחקר מצא כי 164 נהגי אוטובוס המהווים 45.4% מכלל הנחקרים, דיווחו
ההמלצות החדשות למניעה וטיפול
יוצאים מכאבי הגב
ד"ר איתי גל
צוות מומחים ישראלים שכלל אורתופד וכירופרקט גיבש המלצות למניעה וטיפול בכאבי גב תחתון. בין המסקנות: מדרסים וחגורות גב אינם מועילים, וגם - אין עדויות לתועלת של מזרנים או כסאות מיוחדים למניעת הבעיה
עוד מצאו החוקרים כי הלחץ במהלך העבודה תרם לסיכון הגבוה לסבול מכאבי גב תחתון. נהגי האוטובוס תארו את גורמי הלחץ שכללו עוינות של הנוסעים, עומסי תנועה בקווים עירוניים, חוסר תקופות מנוחה במהלך יום העבודה וקושי בנגישות לתחנה להעלאת והורדת נוסעים.
"יש לנקוט בפעולות כדי למנוע כאבי גב תחתון אצל נהגי האוטובוס", סיכמו החוקרים. "אלה צריכים להיות מעבר למושב נהג נוח, עידוד פעילות ספורטיבית בקרב הנהגים והפחתת גורמי הלחץ משגרת העבודה של נהגי האוטובוס".
השכיחות הגבוהה ביותר: בין גיל 35 ל-55
כאב גב תחתון מוגדר ככאב או חוסר נוחות הממוקמים באיזור שבין קו הצלעות התחתונות לקפלי הישבנים, עם או בלי הקרנה של הכאב לרגליים. כאב גב תחתון
לא מוגדר, שהוא השכיח ביותר, מוגדר ככזה שאינו משוייך למחלה ידועה כמו זיהום, גידול או שבר.
הבעיה שכיחה ביותר והיא מופיעה אצל למעלה מ-70% מהאוכלוסייה בשלב מסוים של החיים. הכאבים יכולים להתחיל בגילאי בית הספר, כאשר השכיחות הגבוהה ביותר מתרחשת בין גילאי 35 עד 55 שנים.
כאב גב תחתון חוזר או כרוני גורם לאובדן ימי עבודה. מחקרים הראו כי בסיכון גבוה נמצאים אלה שעוסקים בעומסים גופניים כמו הרמה וכיפוף הגב, וגם אלה הנמצאים במצוקה נפשית. מחקרים עוד הראו כי לכאבי גב יש ככל הנראה גם מרכיב גנטי, כך שהבעיה עוברת בתורשה.
פעילות גופנית בהחלט עוזרת
צילום: index open
מומלצים