חסה? באסה: מתכון לדיאטה לאלו ששונאים ירקות
פלפל? גם לא במקל. עגבנייה? אולי בגלגול הבא. חסה? באסה. אז איך עושים דיאטה כשממש שונאים לאכול ירקות? "זמנים מודרניים" של "ידיעות אחרונות" מציג את המדריך למורדים בכת הסלט
יש אנשים שלא יכולים לראות עגבניות, כאלה שמתעבים ברוקולי, אחרים שלא סובלים חצילים וחברים שלהם, שאבוקדו עושה להם רע.
אבל פה ושם יש גם אנשים שלא אוהבים ירקות בכלל – מכל הצבעים, מכל המינים, מכל הזנים, בכל הגדלים. עכשיו, נניח שהם רוצים לרזות? בעיה. הרי לא משנה אם הולכים על דיאטת פחמימות או על דיאטת חלבונים, אם סופרים קלוריות או נצמדים לתפריט – כל תהליך הרזיה בריא מבוסס תמיד על הרבה ירקות. כי הם בריאים ומציעים שפע מינרלים וויטמינים חיוניים, כי הם ממלאים את הבטן ומסייעים בהשגת תחושת שובע, ובכלל, מי שמע על דיאטה בלי חסה?
"אין טעם להכריח"
"הרוב המוחלט של מי שעושים דיאטה מגלים סלקטיביות בבחירת הירקות שהם אוכלים או בצורת הבישול וההגשה של הירקות," אומר הדיאטן הקליני, צחי כנען.
"יש כאלה שלא מסוגלים להתקרב למחית ירקות וכאלה שלא אוהבים ירקות טריים, שמתפצפצים להם בפה. אנשים שלא מתקרבים לאף ירק הם מעטים." כנען נוהג לעבור עם בררנים כאלה על רשימה ארוכה של עשרות ירקות, בתקווה למצוא משהו שאותו בכל זאת יצליחו לבלוע, ואפילו מברר מתי לאחרונה אכלו ירקות כדי לגלות אם מדובר באיזו טראומת ילדות שמצדיקה חוויה קולינרית מתקנת.
"אין שום טעם להכריח אנשים לאכול דברים שהם לא אוהבים," מסביר כנען, "אבל לפעמים, אם אתה מוסיף לעגבנייה קצת בזיליקום ושמן זית, היא מרגישה לך אחרת בפה, ואם את טועמת את הצנון עם מלח גס ומיץ לימון – פתאום הוא די טעים, ותבשילי קדרה שמכילים הרבה ירקות הם בכלל מעדן בחורף. לכן אני אומר שאסור להינעל. כדאי לנסות, כדאי לחפש מתכונים מעניינים באינטרנט או אצל הדיאטנית."
מי שלא ימצא אפילו ירק אחד ראוי ללעיסה ברשימותיו של כנען ימצא את עצמו בלשכתה של הדיאטנית יעל בן-בסט מרשת סטודיו ,C שגם היא, יש להודות, מאוד מסתייגת מהמצב. בן-בסט מציעה, לפני שמוותרים על ירקות בכלל, לנסות להחביא אותם בעורמה בתוך התפריט. לדבריה, אפשר להוסיף לחביתות, לפשטידות וללזניות מיני ירקות ועשבי תיבול בלי לספר, וסביר שהשונאים לא יבחינו בתרמית. גם מרק הירקות הביתי הפשוט ייראה קרמי ועשיר אם תטחנו את הירקות שהוא מכיל. פטריות מכילות הרבה סיבים תזונתיים ואיכשהו נחשבות בשרניות יחסית, כך שאולי תוכלו למכור לסרבנים פטריות ממולאות. לטוסט נסו להוסיף, חוץ מהרוטב והגבינה, גם פטרוזיליה וכוסברה קצוצות דק, ואל תהססו להמר גם על סלט הטבולה. בין גרגרי הבורגול תיהנו מכמות לא מבוטלת של עגבניות, מלפפונים, נענע, בצל ופטרוזיליה.
לילדים שונאי ירקות אפשר להפוך את הבריאות לחגיגת צבע – פרצופים שמורכבים מחתיכת פלפל אדום כפה, אף מברוקולי ועיניים משני חצאי עגבניות שרי. נסו גם לספק להם את הוויטמינים והמינרלים בתחפושת. ספגטי בולונז הוא דוגמה מצוינת לתרגיל, אם טוחנים לתוך הרוטב מיני ירקות.
כשכל הטריקים, התחמונים והפטנטים לא עובדים, בן-בסט קצת מודאגת. "הבעיה בתפריט נטול ירקות היא משולשת. אדם בדיאטה ללא ירקות יתקשה להגיע לשובע, עלולים להיווצר אצלו חוסרים תזונתיים, ובנוסף הוא עלול לסבול מעצירות על רקע החסך בסיבים תזונתיים." ובכל זאת, אם הסרבנים מתעקשים, מה עושים? הנה כמה פתרונות.
בעיית הרעב
- מקפידים על צריכת סיבים תזונתיים המצויים בדגנים מלאים (לחם מחיטה מלאה/ שיפון) ובקטניות (חומוס/ עדשים/ שעועית).
- שותים מרקים (כמו, למשל, מרק עוף,( רצוי כמנה ראשונה בארוחה, מה שמקל מאוד על תחושת הרעב.
- בארוחות מסודרות ממתינים לפחות עשר דקות בין מנה למנה כדי לתת לגוף הזדמנות לחוש שובע. אם אתם עדיין רעבים, אפשר לאכול מנה נוספת.
בעיית חוסר הוויטמינים והמינרלים
- גם ללא ירקות אפשר להקפיד על תזונה מאוזנת עם מוצרי חלב (המספקים סידן,( מוצרי בשר, עופות ודגים (העשירים בוויטמין B12 ובברזל,( קטניות (העשירות בברזל, בסידן, באבץ ובמגנזיום,( פירות (שיספקו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים) ואגוזים (עשירים בסיבים תזונתיים, במגנזיום, בסידן, באשלגן, בנחושת ובאבץ.
- כדאי לצרוך מולטי-ויטמין – טבלייה אחת ליום.
ולמרבה הצער, בעיית העצירות
- חשוב להקפיד ביתר תשומת לב על כמויות השתייה ולהשתדל מאוד להגדיל את כמויות הנוזלים שצורכים. מרקים יכולים לעזור, אבל רק כאלה שלא מכינים אותם עם קמח או שמנת.
- סיבים תזונתיים מדגנים מלאים ומקטניות יתרמו ליציאות קלות יחסית. אפשר להיעזר בתכשירים המכילים סיבים תזונתיים, ללא קלוריות, בבתי הטבע.
תפריט הרזיה ללא ירקות
במשך היום:
- 12-10 כוסות מים
- טבליית מולטי-ויטמין
ארוחת בוקר:
- לחם מלא או לחם שיפון
- גבינה 5%
ארוחת ביניים:
מנת פרי
ארוחת צהריים:
- מנת מרק עוף
- קטניות (חומוס/עדשים/ שעועית)
- פחמימות (1 כוס אורז/פסטה/פתיתים)
- מנת עוף או בשר
ארוחת ביניים:
- יוגורט 1.5%
ארוחת ערב:
- לחם מלא או לחם שיפון
- גבינה 5%
- ביצה/טונה
לילה:
אגוזים (אגוזי מלך/בוטנים/ פקאן/ שקדים)