קנדה מנצלת ה-G7 לבסס ריבונות בקוטב הצפוני
כינוס שרי האוצר של המדינות המתועשות יתקיים בנונאבוט שבצפון קנדה. באוטווה טוענים שברצונם לחשוף לעולם את יופיה של נונאבוט, אך למדינה יש מניע נסתר: היא מבקשת לבססת את ריבונותה בקוטב הצפוני העשיר במשאבי טבע
פסגת שרי האוצר של שבע המדינות המתועשות (G7) היא לרוב אירוע משמים שנשכח במהרה, אך קנדה מכשירה את הקרקע לכינוס שונה לגמרי. האירוע שיתקיים בסוף השבוע הקרוב יערך בשולי הקוטב הצפוני, שבו מנסה קנדה לבסס את ריבונותה.
שר האוצר הקנדי ג'ים פלהרטי, האחראי לכינוס מדינות ה-G7 בסוף השבוע, בחר לארח את עמיתיו באיקלויט, בירת הטריטוריה הקנדית נונאבוט, שבה מתגוררים רק 7,000 איש. מכיוון שאין כבישים המובילים לעיר הצפונית, האורחים והציוד יועברו לאיקלויט באמצעות מטוסים. בין הפעילויות שמארגנת קנדה היא גלישה במזחלות, אולם שר האוצר הגרמני, וולפגנג שוובל, לא יוכל לקחת חלק באירוע זה משום שהוא מרותק לכסא גלגלים.
השר פלהרטי טען שקנדה בחרה לארח את הכינוס בעיירה הקטנה במקום ערים גדולות יותר כמו מונטריאול או טורונטו, כדי להציג את "היופי הטהור" של
צפון המדינה. "תהיה לנו הזדמנות להראות לכולם מי אנחנו", אמרה ראש ממשלת טריטוריית נונאבוט, אווה אריאק, לעיתון "וול סטריט ג'ורנל".
קנדה אמנם מצהירה כי ברצונה לחשוף לעולם את יופיה של נונאבוט, אך ישנו גם מניע נסתר. הטריטוריה נמצאת במיקום אסטרטגי מצוין מבחינת המדינה הצפון-אמריקנית - סמוך לקוטב הצפוני. קנדה מבקשת נתח מהשטח השנוי במחלוקת על רקע פעולות דומות של רוסיה. בכינוס ה-G7 משתתפות קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן, ארה"ב ובריטניה.
על פי החוק הבינלאומי, חמש המדינות שלהן שטח בתוך המעגל הארקטי - קנדה, נורבגיה, רוסיה, ארה"ב ודנמרק (בשל ריבונותה על גרינלנד) - מחזיקות באזור כלכלי בן 320 קילומטרים מצפון לחופיהן. ואולם רוסיה תובעת נתח גדול יותר מהאזור העשיר במשאבים טבעיים - שיגיע עד לקוטב הצפוני עצמו. מוסקבה טוענת כי קרקעית האוקיאנוס הארקטי וסיביר נמצאות על אותו מדף יבשתי.
קנדה נוקטת קו תקיף בכל הנוגע לריבונותה על האוקיאנוס הארקטי ועל 36,500 האיים המשתרעים על פני שטח עצום המגיע עד לקוטב הצפוני. שליטתה בשטחים שבצפון לא הטרידה את מנוחתה של אף מדינה במשך שנים.
אולם רק בשנים האחרונות התגלה כי איים רבים, שנתפסו בעבר כשממה קפואה, טומנים בחובם אוצרות טבע רבים: זהב, יהלומים, נפט ונתיב ימי המקשר את האוקיאנוס השקט והאטלנטי.
מוסקבה טענה לריבונות על רוב שטחי הקוטב, ולפני שנתיים צללה צוללת רוסית לקרקעית האוקיאנוס ונעצה דגל רוסי בקוטב. מפקד הצבא הרוסי, ניקולאי מקרוב, אף הזהיר מוקדם יותר השנה כי אם יוצבו חיילי נאט"ו בקוטב הצפוני, ארצו לא תעבור על כך בשתיקה. עם זאת, מקרוב לא התייחס באופן מפורש לנוכחות הקנדית באזור.