שתף קטע נבחר

 

פליט בכנסת: "מי שעבר שואה אמור להבין אותנו"

אוסקר מקונגו אמר את הדברים ל-ynet בתום דיון בוועדה שדנה בהצעת החוק למניעת מסתננים לישראל. ח"כ מישראל ביתנו הציעה לשלוח את הפליטים "בקו אווירי לבלגיה" או לרעננה. איש מילואים התלונן: "קשה להבחין בין פליטים למסתננים"

ועדת הפנים של הכנסת דנה היום (ד') בהצעת החוק למניעת מסתננים לישראל. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עורך הדין מייק בלס, הבהיר בדיון כי ההצעה נועדה להסדיר את הטיפול במסתננים בעלי רקע ביטחוני, ולא בפליטים - שלגביהם, תימשך המדיניות שנקבעה בחוק הכניסה לישראל.

 

בלס ציין כי הגבול עם מצרים מהווה נתיב לסוחרי סמים ונשים ומהגרי עבודה, ועל כן חלקם מהמסתננים דרכו מוגדרים פליטים. "אין שום כוונה לסטות מהאמנה ולהעמיד פליטים לדין, אנחנו מאוד זהירים בסוגיה הזאת", אמר - והוסיף כי מתנדבים ועובדים של ארגוני הסיוע לא ייפגעו מהחוק. "מי שמגיש כוס תה בתל אביב לא יעמוד לדין", הדגיש בלס וציין: "צריך לזכור שיש אנשים החברים ברשתות מבריחים, ובגבול אנחנו לא יודעים אם מדובר במסתנן או בפליט".


ישיבת הוועדה הבוקר, בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

בדיון השתתף גם אריק ריבגין, חייל מילואים ששירת בגבול מצרים וסיפר על המציאות שעמה נאלצים להתמודד הלוחמים באזור.

 "אני אמור לקבל את הפליטים לפי החוק וגם להבחין אם יש להם רקע ביטחוני, ובנוסף להחזיר אותם למצרים. אני רואה עצמי כאדם אינטליגנט, אך אין לי הכשרה מתאימה לכך ולכן אין לי שום יכולת להבחין בין פליטים לבין למסתננים. אני פשוט לא יודע לעשות את זה", אמר.

 

הוא הטיח האשמות במדינה, שלדבריו "מבקשת מאיתנו להחליט על גורלם של האנשים באופן לא הוגן". לדבריו, היה עד למראות קשים שגרר יחסם הנוקשה של כוחות הביטחון המצריים למסתננים. "המצרים מפוצצים אותם במכות ויורים בהם".

 

ח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו ציינה בדיון כי אוכלוסיית הפליטים המתמקמת בערים חלשות גורמת להכבדה נוספת על המקומיים. "אני בטוחה שברעננה או בהרצליה לא יקבלו אותם", אמרה קירשנבאום והוסיפה: "אני מציעה לפתוח קו אווירי לבלגיה או לשוודיה, ונראה איך מדינות אירופה יקבלו כמות כזאת של פליטים. אני מציעה להעביר אותם למדינות אחרות".


ועדת הפנים של הכנסת. דיון בחוק למניעת מסתננים (צילום: גיל יוחנן)

 

בישיבת הוועדה נכח אוסקר, פליט מקונגו שהגיע לארץ בשנת 1994. מאותה התקופה ועד היום, מלבד ההגנה הקבוצתית שמעניקה המדינה לפליטים ממולדתו, הוא חי בישראל ללא כל מעמד רשמי וזכאותו לכזה טרם נבדקה. בתקופה שהותו כאן, הכיר את מי שהפכה במרוצת הזמן לאשתו, המוגדרת מועמדת לגירוש. לבני הזוג ילדה בת שש.

 

אוסקר לא קיבל זכות לדבר בוועדה, אך בתום הישיבה אמר בשיחה עם ynet כי הגיע כדי לנסות ולהסביר לחבריה עד כמה חמור מצבם. "רוב הפליטים שאני מכיר וגרים בדרום תל אביב הם אכן פליטים שנמלטו מהסכנה", אמר והוסיף: "לא בחרנו להיות פליטים. יש כאן (בוועדה) הרבה ילדים של מי שעברו את השואה והיו במצב דומה לשלנו, לכן הם צריכים להבין אותנו".

 

הוא הוסיף: "המעמד שלי בארץ לא ברור, כל אחד זורק את האחריות על השני ולאף אחד אין תשובות. בין אנשים שאני מכיר יש אנשים שנמלטו מסכנה אמיתית וחלק קטן מאוד הם מהגרי עבודה. מנסים להפוך את המציאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיון בוועדה. "מבקשים מחיילים לחרוץ גורל"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים