שתף קטע נבחר
 

הפולניות מזדקנות לאט: 10 עובדות על גיל המעבר

יפניות סובלות פחות מתסמיני גיל המעבר, המזרח אירופאיות מתחילות מאוחר יותר, ושני מחקרים שטרפו את כל הקלפים בטיפול במנופאוזה. 10 דברים שלא ידעתם על גיל המעבר

1. לא רק נשים

גיל המעבר הוא תופעה ביולוגית המאפיינת גברים ונשים. אצל נשים הוא זוכה לשם "מנופאוזה" (מיוונית: מנו– חודש, פאוזה – הפסקה). השחלות מפסיקות לייצר את הורמון האסטרוגן, מה שגורם, בין השאר, להפסקת הווסת.

 

2. הגבר המזדקן

הגרסה הגברית של התופעה מכונה "הגבר המזדקן" (The aging male) והיא מבטאת ירידה איטית בייצור הטסטוסטרון, הורמון המין הגברי, אצל בני 45 ומעלה. בניגוד לנשים, הגברים אינם סובלים ממעבר חד לגיל המעבר ותקופה זו אינה תלוית הורמונים.

 

3. חם להן

יותר מ־75% מהנשים בגיל המעבר סובלות מתסמין אחד או יותר מהתסמינים הבאים: גלי חום, הזעה, הפרעות שינה, דכדוך, חרדה, תשישות, ירידה בחשק המיני, השמנה. אצל הגברים עלולים להופיע תסמינים זהים אם כי בדרגות חומרה פחותות.

 

4. והן הולכות לרופא

הסיבה העיקרית שנשים בנות 45־55 פונות לרופא/ה שלהן בתקופה זו היא הופעת תסמיני גיל המעבר.

 

5. יפניות סובלות פחות

יפניות מדווחות פחות (באופן משמעותי) על תופעות גיל המעבר בהשוואה לנשים מערביות ולנשים

יפניות המתגוררות בארצות הברית. ד"ר מרגרט לוק, אנתרופולוגית מאוניברסיטת מונטריאול, שחקרה את התופעה, משערת שזה קשור לתפריט האסייתי העשיר בפולי סויה. אולם רוב המחקרים לא הצליחו להוכיח זאת.

 

6. הפולניות מזדקנות לאט

הגיל הממוצע של נשים בגיל המעבר שונה מארץ לארץ. בישראל הממוצע נע בין 50 ל־51 (אצל ילידות הארץ 48־49), בצפון אפריקה 46 ובמזרח אירופה 54־55.

 

7. גיל המעבר התחיל במאה ה־20

תסמיני גיל המעבר מתועדים בספרות המקצועית רק בתחילת המאה ה־20, כשתוחלת החיים הגיעה לכ־49 שנים. כיום, עם העלייה בתוחלת החיים (גיל 82 בממוצע לאישה), עולה בהתמדה אוכלוסיית הנשים בגיל המעבר. נשים אלה צפויות לחיות כשליש מחייהן לאחר המנופאוזה.

 

8. הבריחה מן ההורמון

עד לשנת 2002 היה הטיפול ההורמונלי הכלי המרכזי בטיפול בנשים בגיל המעבר. פרסומם של שני מחקרים גדולים וחשובים: מחקר בריאות הנשים (WHI) ומחקר מיליון הנשים הבריטי, טרף את הקלפים. ממצאיהם הראו עלייה בשכיחות התקפי הלב, שבץ מוחי וסרטן השד בקרב נשים שנטלו הורמונים. בעקבות זאת הוצע טיפול הורמונלי אך ורק במקרים קיצוניים.

 

9. החזרה אל ההורמון

אבל לאחרונה, בעקבות מחקרים חדשים ובדיקה מחודשת של מחקר ה־WHI, נמצא שלהורמונים יש יתרון בריאותי. כיום מקובל להמליץ לנשים מנופאוזיות טיפול הורמונלי במינון היעיל הנמוך ביותר, תוך התייחסות לצרכיהן הייחודיים, וכן לבחון מדי שנה את המשך הטיפול.

 

10. יותר פירות וטחינה

לפי הרפואה הסינית מומלץ לנשים ולגברים בגיל המעבר להקטין צריכת מזונות

ומשקאות מחממים (למשל, אלכוהול, קפה, שמן סויה ותבלינים כמו פלפל שחור, פלפל חריף, קינמון, ג'ינג'ר). לעומת זאת, מומלץ לצרוך מזונות כמו סרדינים, טחינה, חיטה מלאה, גריסים, טופו, מלפפון, עגבנייה, שעועית, סלק, בננה, אגס, אננס, ענבים ומנגו.

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' ברי קפלן, מנהל לענייני הקהילה, בית חולים לנשים, המרכז הרפואי רבין, קמפוס בילינסון, פתח תקווה ונשיא האגודה לגיל המעבר; ד"ר זיו בר, רופא והומיאופת, מנהל רפואי אזורי בש.ל.ה - כללית רפואה משלימה


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אכלי טחינה, והקלי על עצמך
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים