שיער בריא: איך למזער נזקי פן, צבע או החלקה
צבע, גוונים, פן והחלקה הם, כידוע, מתכון לשדרוג ההופעה, לשיפור הביטחון ולהעלאת המורל. אבל פעולות אלה עלולות גם לפגוע בשיער, בעור, במערכת הנשימה ובעיניים. איך להיכנס למספרה ולצאת בבריאות טובה: כל הסכנות, כל הפתרונות
צבע, גוונים, פן והחלקה הם, כידוע, מתכון לשדרוג ההופעה, לשיפור הביטחון ולהעלאת המורל. אבל פעולות אלה עלולות גם לפגוע בשיער,בעור, במערכת הנשימה ובעיניים. איך להיכנס למספרה ולצאת בבריאות טובה (יחסית). כל הסכנות, כל הפתרונות
כמו העיניים, כמו עור הפנים שלנו, כמונו – כשהשיער סובל, רואים את זה עליו. כשטוב לשיער, הוא זוהר. וכשהוא נמצא במשבר, יש להעניק לו עזרה ותשומת לב. אחרי הכל, יש לנו לא מעט ציפיות מהשיער שלנו: אנחנו רוצים אותו יפה, אופנתי ושגם יהיה בריא. מעצבי השיער מודעים לכך היטב, ומגמת ההתחשבות בבריאות במספרה הולכת ומתחזקת בשנים האחרונות.
ביטוי לכך אפשר לראות בפורמולות הזנה מתקדמות הנמצאות בכל מספרה, במטרה להגן על השערה מפני נזקי הסביבה והכימיקלים המעורבים בתהליך העיצוב. בחלק מהמספרות לא תיגע מברשת צבע בראשכם לפני שיתקבל אישור מהקולוריסט (שתפקידו לאבחן את סוג השיער לפני צביעה), ולאחרונה נכנס לזירה שחקן חדש, צבע שיער ללא אמוניה, המספק לראשונה כיסוי מלא לשיער הלבן.
אבל בכך אין די. בידיים בלתי מיומנות ובהיעדר הקפדה על היגיינה, כל טיפול אסתטי במספרה עלול להיגמר רע – מחבלה בשיער, דרך גרד ברקפת ועד לתופעות אלרגיה חמורות ולהקרחה, שלא נדע.
הכתבה שלפניכם סוקרת את הנזקים האפשריים החבויים בפעולות המספרה השונות, בדרכים למנוע אותם או לפחות לצמצם אותם ובשאלה מתי כדאי לברוח מהכיסא בהיכל העיצוב. האזהרות, ההמלצות והטיפים יסייעו לכם, ובוודאי לכן, לשמור על הראש.
צביעה: זהירות, חמצן
הפעולה: צביעת השיער נעשית באמצעות תערובת של חומרים הכוללים בין השאר מולקולות צבע, אמוניה וקרם חמצן. תפקיד האמוניה “לפתוח” את השכבה החיצונית של השערה (הדומה במבנה שלה לרעפים), לאפשר לקרם החמצן להיקלט בתוכה ולהרוס את המלנין (צבען) שבה. מכאן חודרות מולקולות הצבע ומספקות לשערה את הגוון המבוקש.
נזקים אפשריים
- ככל שהצבע מכיל ריכוז גבוה יותר של חמצן וככל שהחמצן משתהה זמן רב יותר על השיער, כך הוא יתייבש יותר והגוון שיתקבל עלול להיות שונה מהמובטח.
- קרם חמצן בריכוזים לא נכונים עלול לפגוע בשכבה החיצונית של השערה, לייבש ולשבור אותה.
- שימוש בקרם חמצן בריכוז גבוה למשך זמן רב עלול לגרום לדלקת בעור הקרקפת ולשינוי צבע העור.
- החומרים שבתוך צבעי השיער, ובעיקר פאראפנילן דיאמין (PPD), עלולים לגרום לחלק מהאנשים תגובה אלרגית, שיכולה להתבטא בגרד, באדמומיות, בבצקת ובנפיחויות סביב העיניים, המצח והעורף.
תמרור אזהרה
- כשמעצב השיער לא יודע מהו מספר הגוון שלכם ומערבב בין החמצן לצבע ”לפי העין”, ולא לפי מדידה מדויקת כפי שקובע היצרן.
תדירות מומלצת
- לא יותר מפעם בחודש, ועדיף להגדיל ככל האפשר את מרווח הזמן שבין צביעה לצביעה.
המעצב יודע את מספר הגוון? (צילום: איי אף פי)
מצמצמים נזקים
- רווחו את הזמן בין צביעה לצביעה. בינתיים תוכלו להתגבר על שורשי השיער הלבנים בעזרת מקלוני צבע לכיסוי שורשי השיער, שלא יזיקו לשורשים. תכשירים אלה, הנשטפים בחפיפה, ניתנים לרכישה בגוני השיער השונים במספרות, בבתי מרקחת ובפארמים.
- כדי לדעת מהו הגוון שיתקבל לאחר הצביעה, בצעו את הפעולה הבאה: גזרו פיסת שיער ממקום נסתר, קשרו את קצותיה בחוט, טבלו בקערית צבע למשך 40 דקות ושטפו. הגוון שיתקבל יהיה זהה לזה שיתקבל בצביעה.
- לבדיקת רגישות לצבע מומלץ למרוח מעט צבע על העור מאחורי האוזן או בחלק הפנימי של הזרוע למשך יומיים. כדאי לחזור על הבדיקה לפני כל צביעה חדשה.
- שטיפות שיער ללא אמוניה מזיקות פחות. לכן, אם אין לכם שיער לבן, הסתפקו בהן. קיימים גם צבעי שיער ללא אמוניה, אבל הם מבטיחים כיסוי חלקי לשיער לבן (עד 70%). חדש בארץ: צבע השיער ”אינואה” של חברת לוריאל מבטיח כיסוי מלא לשיער הלבן ואפשרות להבהיר את הגוון עד שלוש דרגות ללא אמוניה. ביקשנו מהקוראת שלי ביטון מהיישוב קדימה לנסות את הצבע החדש עבורנו. התרשמותה: ”לראשונה, בזמן הצביעה, לא סבלתי מאדי הריח החריפים של האמוניה ולא חשתי גירוד. שבועיים לאחר הצביעה השיער עדיין נראה טוב, בוהק וחיוני.
- רצוי להימנע מחפיפה כיומיים לפני הצביעה. השומן המופרש מהקרקפת ישמש חוצץ בין העור לצבע, ובכך יחסוך מכם את שאיפת הריח החזק, הצריבה והגרד בקרקפת.
- אין סיבה לצבוע את השיער בכל פעם שאתם מגיעים למספרה. מעצב שיער אחראי יסתפק בצביעת השורשים מדי פעם, כשאת שאר השיער הוא ישטוף בעשר הדקות האחרונות של הצביעה.
- כדי לא להאיץ את דהיית הצבע ולא להגביר את ייבושו, מומלץ לחבוש כובע או למרוח על השיער קרם הגנה לפני כל חשיפה לשמש.
- השתמשו בשמפו לשיער צבוע, רצוי של חברה מוכרת. זהו שמפו בעל PH 5־5.5, עשיר בלחות ומספק הגנה למעטפת השיער.
החלקות: הכיבוש היפני
הפעולה: בשלב הראשון מורחים את השיער בחומרים שונים החודרים לתוכו (ושברוב המקרים גם הורסים את המבנה הפנימי שאחראי לצורתו הטבעית). בשלב השני מעבירים את השיער דרך מכשיר קראמי (המכונה “’טוסטר”) בטמפרטורה גבוהה ומיישרים באמצעותו את השערה. בשלב הסופי שוטפים את החומרים המזיקים מהשיער.
קיימים סוגים שונים של החלקות: יפנית (הפופולרית ביותר), ברזילאית וצרפתית. כל החלקה נחלקת לתת סוגים, בהתאם לאופי השערה, גונה, ההיסטוריה הכימית שלה והתוצאה שרוצים להגיע אליה. ההבדל העיקרי בין סוגי ההחלקות נעוץ בפורמולות החומרים המותאמות לקהלים שונים ובמשך קיומה של התוצאה. ההחלקה היפנית, שכוחה יפה לצמיתות, מתאימה לכל סוגי השיער (עבה, גלי, דק, מסולסל, צבוע ומובהר), מלבד שיער פגום ושרוף באופן קיצוני. ההחלקה הברזילאית היא זמנית ומתאימה בעיקר לשיער צבוע, בלונדיני מובהר או סדוק (אך כזה שלא עבר טיפול כימי קיצוני). ההחלקה הצרפתית מתאימה בעיקר לשיער טבעי, גלי, מקורזל ומרדני, אבל גם לשיער צבוע.
נזקים אפשריים
- משרד הבריאות מזהיר מפני שימוש במסכות שיער המכילות פורמאלדהיד (פורמלין). בעת השימוש במכשיר חום עלול הלקוח לשאוף אדים רעילים של החומר, דבר המגביר את הסיכון לפגיעה בעור, במערכת הנשימה ובעיניים.
- פעולת החלקה שתהיה עמידה לאורך זמן עלולה לפגוע במבנה הפנימי של השערה.
- החלקה הנעשית שלא בהתאמה מלאה למטופל עלולה לגרום לקריעת השערה, למראה מחושמל שלה ולנשירת שיער מסיבית.
תמרור אזהרה
- כשמעצב השיער מציג בפניכם רק את יתרונות השיטה, תוך התעלמות מהחסרונות והנזקים.
- במהלך הפעולה, כשהוא לא מספק לכם מסכה לחבישה על האף ועל הפה. כאן מדובר ברשלנות.
תדירות מומלצת
- בהתאם לסוג ההחלקה. בהחלקה יפנית, המשפיעה לצמיתות, יש לחזור על הטיפול מדי שישה חודשים (כדי לטפל בשערות חדשות, הצומחות מהשורש). בהחלקה ברזילאית או צרפתית – מדי ארבעה עד שישה חודשים. בכל הסוגים, כדי לשמור על התוצאות, רצוי להסתפר פעם בחודש וחצי.
שיספקו לכם מסיכת חבישה (צילום: Index Open)
מצמצמים נזקים
- משרד הבריאות ממליץ לבדוק היטב את הטיפול המוצע במספרות ולוודא כי החומרים המשמשים לצורך הטיפול הינם מוצרים מאושרים בלבד, ללא תוספות חיצוניות, ושהשימוש שנעשה בהם תואם את הוראות השימוש.
- מומלץ לעבור את הפעולה אך ורק במספרה שעברה הכשרה לכך ולאחר שווידאתם שהספר משתמש בחומר המתאים לכם והמאושר על ידי משרד הבריאות. כדאי לבקש מהספר שיציג תעודה המאשרת כי הוא מורשה מטעם היבואן לעסוק בהחלקת שיער.
- מומחה טוב יזהה את הפורמולה הנדרשת לשיער הלקוח בהתאם לאבחון השיער על פי המראה והמגע. אבל חשוב גם שישמור אצלו רישומים של טיפולי השיער שביצע עד כה בשיער אותו לקוח.
- כמו בצבע, גם בהחלקה, מומלץ להימנע מחפיפה יומיים־שלושה לפני ביצוע הפעולה.
- לקראת הקיץ מומלץ פחות לבצע החלקה, מאחר שהשמש נוטה לייבש את השיער ולהחליש אותו.
- שנו את הרגלי הסירוק. השתמשו במסרק רחב שיניים ולא במברשת, שעלולה לגרות את הקרקפת ולשפשף את השיער.
- לאחר ההחלקה מומלץ להשתמש במרכך שיער לעתים קרובות.
- רצוי להימנע מביצוע החלקה וגם צביעה כי אז גובר הסיכון לגרימת נזק לשיער. שיער שעבר החלקה עדיף לצבוע על ידי שטיפה.
10 סימנים לכך שאתם בידיים טובות במספרה
- היגיינה - המספרה נקייה, הציוד עובר באופן קבוע סטריליזציה מיד לאחר עבודת הספר, החלוק שקיבלתם עבר כביסה, השירותים נקיים.
- הספר מקפיד לבצע אבחון מדויק של שערכם לפני כל פעולה כימית.
- אתם מקבלים הסבר מפורט על נזקים אפשריים בכל פעולה מורכבת שאתם מבקשים לעבור.
- במספרה משתמשים בחומרים ובתכשירים של חברות מוכרות, שקיבלו את אישור משרד הבריאות.
- בעל המספרה עובר דרך כל הלקוחות ומוודא שהם מקבלים טיפול אחראי מהספרים השונים.
- אף אחד לא שוכח אתכם כשאתם עם מסכה על הראש, צבע, גוונים או כל חומר כימי. המהדרין יפעילו שעון (טיימר) שיצלצל כשיגיע הזמן לשטוף את החומרים מהשיער.
- במספרה קיים רישום, הכולל תאריך של פרטי כל הפעולות הכימיות שנעשות על ראשיכם (מספר הצבע, הרגישות וכו’).
- כחלק ממדיניות המספרה מבצעים בלקוחות (או לפחות מציעים להם) תבחין אלרגיה בעור לפני כל פעולה כימית מבוקשת.
- אתם מקבלים מענה אדיב וסבלני לכל שאלה שמציקה לכם, לרבות בקשה לראות אישור של משרד הבריאות לשימוש בחומרים מסוימים או לביצוע פעולות כימיות.
- סביבכם לא מעט לקוחות קבועים ומרוצים.
פן: לא חזק מדי, בבקשה
הפעולה: הספר נוטל בכל פעם קווצת שיער ומגלגל אותה על מברשת עגולה. הוא מצמיד למברשת מייבש שיער רב עוצמה ומושך אותה כלפי חוץ. בכך הוא מאפשר לאותה קווצת שיער להשתחרר מהמברשת כשהיא יבשה וחלקה יותר.
נזקים אפשריים
- ככל שמשיכת השיער חזקה יותר, קיים סיכון להחלשת השערות ולתלישתן.
- השימוש במייבש שיער רב עוצמה עלול לכווץ את מעטפת השערה ולגרום לה שברים ופיצולים.
- העברת המברשת מלקוח ללקוח, ללא חיטוי, עלולה להדביק במחלות זיהומיות, בפטרת ובכינים.
תמרור אזהרה
- כשמתיחת השיער כואבת מדי וכשאתם חשים בחום עז בקרקפת ומריחים ריח שריפה.
תדירות מומלצת
- מעט ככל האפשר. לכל היותר, פעם בשבוע.
מריחה שריפה? כבי מייד (צילום: Index Open)
מצמצמים נזקים
- היצמדו למספרה קבועה, שרמת הניקיון והסטריליזציה שלה משביעה את רצונכם.
- בררו אם המספרה נמצאת בפיקוח הרשות המקומית. לידיעתכם: מספרות ביתיות אינן צריכות להיות בפיקוח.
- שימו לב שבזמן הפעולה הספר אוחז במייבש השיער כך שפייתו מרוחקת כסנטימטר מהשיער ולא נצמדת אליו.
- הקפדה על שיער לח (לא יבש ולא רטוב) בזמן הטיפול מקטינה את הסיכון לשבירת השערה או לתלישתה.
- לפני ביצוע הפן רצוי למרוח את השערה בקרם משקם המונע את שבירתה ומספק לה ברק.
- לתחזוקה שוטפת של תוצאת הפן רצוי למרוח מדי בוקר סרום עם שומן על קצות השערות.
גוונים: שאלה של זמן
הפעולה: השיטה משלבת הבהרה וצבע. מבהירים קווצות שיער, ומפרידים ביניהן באמצעות נייר אלומיניום. חומר ההבהרה שאותו מורחים על קווצות השיער מוציא את הפיגמנט מהשערה. לאחר מכן שוטפים את כל השיער ומקבלים שילוב של שני גוונים - האחד שולט והשני בתפזורת. אפשר לבצע גוונים גם באמצעות צבע המיועד לכך, אולם בדרך זו הוא מאבד מכוחו כעבור זמן מסוים. היתרון של שיטת הגוונים בכך שהיא מצמצמת את מספר הביקורים הנדרשים במספרה.
נזקים אפשריים
- הנזק העיקרי נגרם בשל הריכוז הגבוה של החמצן, שמביא בין השאר לייבוש השיער, לקריעתו ולפיצולו. ככל שחומר ההבהרה נותר זמן רב יותר על השערה ובריכוז גבוה יותר, כך הנזק גדל. מסיבה זו לא מומלץ לאדם להבהיר את שיערו באופן קיצוני, למשל, משחור לפלטינה.
תמרור אזהרה
- כשהספר עושה לכם גוונים ויוצא לארוחת צהריים, שוקע בשיחת טלפון או בטיפול בלקוח אחר - ושוכח מכם. במקרה זה הוא עלול לראות את פיסות נייר האלומיניום גולשות לרצפה, עם שערותיכם...
תדירות מומלצת
- פעם ב־4־5 חודשים בממוצע.
מצמצמים נזקים
- ודאו שהספר מבצע את הפעולה לא משורש השערה אלא החל ממרחק סנטימטר מהשורש.
- אם זו לכם הפעם הראשונה שאתם עושים גוונים, בקשו לבצע ניסוי בקווצת שיער בעורף.
- רצוי שהספר ישים שעון לידכם (בררו איתו מה משך הפעולה הרצוי, והיו ערים לזמן).
- העדיפו גוונים הנעשים בצבע על פני אלה הנעשים בחמצן.
תוספות שיער: לא לכל ראש
הפעולה: מדובר בחיבור של שיער סינתטי או שיער טבעי ממקור אחר למחלפות ראשו של הלקוח, במטרה לספק אורך או נפח לשיער. ישנן שיטות שונות לביצוע הפעולה, חלקן מספקות תוצאה קצרת מועד ולחלקן חיים ממושכים יותר. לתוצאה זמנית מקובל לחבר בין התוספת ובין השיער המקורי באמצעות קליפסים, שאותם אפשר להסיר לפני השינה, או בהדבקה בג’ל שקוף ונוזלי.
לאפקט ממושך יותר אפשר להשתמש בחרוזי מתכת זעירים שבתוכם מצוי דבק, או להלחים באמצעות חומר ששמו קראטין (תרכובת חומצה חנקנית אורגנית), בטכניקה חמה או קרה. החיבור חזק ולא נפגע במגע עם מים חמים או על ידי שימוש במייבש שיער.
לכל שיטה יש אמצעי הסרה משלה, וברובן משתמשים גם בחומר הממיס דבק.
נזקים אפשריים
- חלק מסוגי הדבק הקיימים בשוק עלולים לגרום לגרד בעור, להזיק לקרקפת ולשיער.
- לעתים התוספת מכבידה על השערה הטבעית, עד כדי תלישה, קריעה או שבירה.
- חיבור הנעשה עם שיער לא איכותי עלול לגרום למראה “ראסטות”.
- חלק מהנזקים קשורים לאיכות התוספת. כשמדובר בתוספת משיער טבעי, יש פחות שימוש בחומרים כימיים.
תמרור אזהרה
- כשהספר מסרב להראות לכם את אריזת התוספת שעליה מצוין המקור ממנו הגיעה (במקרים רבים תוספות מתוצרת סין או טורקיה נופלות באיכותן מאלה המגיעות מאירופה).
תדירות מומלצת
- יש להסיר את תוספות השיער מדי 4־6 חודשים, אבל נדרשת התייצבות
במספרה פעם בחודש־חודשיים לסידור מראה התוספות.
מצמצמים נזקים
- בקשו לראות עבודות קודמות שנעשו במספרה.
- היו מודעים לכך שלא כל לקוח מתאים לתוספות שיער. מעצב השיער צריך לבצע אבחנה מדויקת, לוודא שהלקוח אינו סובל ממחלת עור וששערו חזק ומסוגל לשאת את משקל התוספות.
- העדיפו תוספת משיער טבעי חרף היותה יקרה יותר.
- ודאו שמעצב השיער שמציע לכם את השירות עבר הדרכה מקצועית בתחום הוספת השיער וכי הוא משתמש במוצרים מאושרים.
ייעוץ רפואי: ד"ר סלביו אויסלנדר, מומחה לרפואת עור, מכבי שירותי בריאות. סייעו בהכנת הכתבה: אורטל עפולה ודודו סעדי, בעלים משותפים של מספרת D&O עיצוב שיער ואיפור; סילבי אטיאס, מנהלת הדרכה בחברת לוריאל פרופסיונל; יניב קצב, מעצב שיער; מספרת שמעון, רמת השרון; יורם רחמנוב, מדריך בכיר בחברת שוורצקופף; גבי ויינשטיין, המנהל המקצועי של חברת קרין גל; עופר תורג'מן, מנהל מרכז ההדרכה בחברת וולה; שמעון לב, מספרת שמעון ושאולי לב