שתף קטע נבחר
 

חמש מתמודדות על רכישת מפעל מוטורולה

ככל שחולף הזמן מתברר שמספר המפוטרים במוטורולה ישראל הולך וגדל: כ-500 פוטרו בשנה האחרונה. יש חברות המנהלות מו"מ על רכישת המפעל בערד במחיר נמוך של 50 מיליון ד', בהן פלקסטרוניקס. אלביט מערכות הציעה למוטורולה מיזם משותף

ככל שחולף הזמן מתברר שמספר המפוטרים במוטורולה ישראל הולך וגדל: כ-500 פוטרו בשנה האחרונה. כמה חברות המשא ומתן על רכישת מפעל מוטורולה דרום בערד תופס תאוצה בשבועות האחרונים. לעת עתה יש חמש חברות לפחות המתמודדות על הרכישה, בהן אלביט מערכות, חברות קבלנות המשנה סנמינה ופלקסטרוניקס - שעמה מנהלת מוטורולה קשרים עסקיים במוקדיה ברחבי העולם - וייתכן גם כי איש העסקים סטף ורטהיימר, שהביע את התעניינותו בעבר.

 

 

כל הצדדים נמצאים בשלבים שונים של דיונים עם שלושת הנציגים המרכזיים של מוטורולה המופקדים על המו"מ (ראו מסגרת). כפי שהוערך, 50 מיליון דולר הם סדר הגודל של המחיר, ונראה כי האטרקטיביות שלו היא המניעה את ההתעניינות הגדלה.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי האפשרות שבוחנת אלביט היא הקמת מיזם משותף עם מוטורולה במפעל בערד. במצב זה, צוות הניהול הבכיר של מוטורולה יאשר מתווה שבו אלביט תגדיל את תפוקת העבודה בעשרות מיליוני דולרים למפעל. אפשרות זו עשויה להציל את עובדי המפעל מפיטורים ואף להגדיל את מצבת כוח האדם בו. אף שיש עוד חודשים ארוכים עד שהמכירה תיסגר סופית בסוף ספטמבר, לפי הוראת האמריקנים, נקבע כי צוות המו"מ צריך להתחיל את בדיקות הנאותות עם החברות המתחרות כבר בחודש הקרוב.

  

נוסף על חברות קבלנות המשנה הישראליות שמתמודדות על רכישת המפעל, יש בסיס סביר להניח כי ישנן חברות קבלנות משנה נוספות מחו"ל שעשויות להתעניין ברכישת המפעל. עם החברות אלה נמנית חברת קבלנות המשנה הגדולה בעולם, פוקס קון הטייוואנית, כפי שפורסם בכלי התקשורת האחרים. 

 

"סביר כי המו"מ עם חברות בינלאומיות מתנהל דווקא עם האמריקנים. אין סיכוי שאם החברה הטייוואנית תרכוש את המפעל היא תייצר כאן את האייפון, אלא תתמקד בייצור בהיקפים קטנים של מוצרי אלקטרוניקה מתוחכמים", אמר בכיר ל"כלכליסט". 

 

עובדי מוטורולה מכירים זה כמה שנים את ההוראה למכירת המפעל בערד, שאותה קיבל צוות הניהול הבכיר של החברה במטה בשיקגו לפני כמה שנים. הסיבה היחידה שתהליך המכירה לא החל עד התקופה האחרונה נובעת מכך שלמוטורולה התחייבויות למשרד התמ"ת להעסיק את עובדי המפעל עד סוף 2010. עם זאת העריך הגורם הבכיר כי בכל מקרה מוטורולה תהיה מחויבת בתשלום של 100–150 מיליון דולר, בשל משיכה של דיבידנדים על רווחים היסטוריים.

  

הפיטורים בישראל נחשפים 

מוטורולה ישראל כבר לא תוכל לטשטש את היקפי הפיטורים בחברה. לדברי החברה, מאז פרוץ המשבר הכלכלי ב־2008 ביצעה החברה פיטורים בשני סבבים, של כ־130 עובדים ב־2009 שמרביתם בתל אביב, ועוד כ־40 עובדים במהלך הרבעון הראשון של 2010. 

 

ואולם, ל"כלכליסט" נודע כי כפי שהוערך תחילה על ידי גורמים המקורבים לחברה, היקף הפיטורים גדול בהרבה. מאז סוף נובמבר 2008 היו במוטורולה ישראל 3,800 עובדים (עובדים קבועים ועובדי קבלן). בסוף נובמבר 2009, כעבור שנה, המספר נחתך משמעותית: מספר מקבלי המשכורת ממוטורולה היה 3,400 עובדים, ירידה של 400 עובדים.

 

המנכ"ל הנכנס שמעון דיק  

מתוך מספר מפוטרים זה, הגבוה משמעותית מדיווח החברה וכולל גם עובדים שהוצאו נגד רצונם לפרישה מוקדמת, 340 עובדים פוטרו והיתר הועברו לעבוד בחברות שעמן מוטורולה נכנסה לקשרים עסקיים. כוח האדם לשנת 2009 כולל את 1,100 עובדי מירס. במלים אחרות, בשנת 2009 פיטרה מוטורולה 15% מ־2,250 עובדיה במרכז החברה בתל אביב.

  

עוד חשף "כלכליסט" כי כאשר מוסיפים לנתון זה את היקף הפיטורים בינואר 2010, הגבוה משמעותית מהמספר הרשמי של החברה (40), ובהתאמה להערכות קודמות - 150 עובדים הלכו הביתה ברבעון הנוכחי. בחישוב פשוט, בסך הכל הלכו הביתה 500 עובדים בתקופה שבין נובמבר 2008 לרבעון הראשון של 2010, יותר מפי שלושה מכפי שהחברה היתה מוכנה להודות, וכ־300 מהם מהמרכז בתל אביב. 

 

הירידה בהיקפי כוח האדם בעיקר בתל אביב בשנה האחרונה נבעה מכמה סיבות הקשורות במוטורולה העולמית, ובראשן ביטול פרויקטים: מוטורולה העולמית החליטה שהיא אינה רוצה להמשיך בפרויקטים מסוימים שלא היה להם קשר למוטורולה ישראל. התוצאה הסופית של הירידה בפרויקטים היתה צמצום העבודה במחלקת הפיתוח בתל אביב. 

 

מיזוג המוצרים המשלימים 

נוסף על כך, שינויים במבנה הארגוני ייעלו את מוטורולה ישראל, וחטיבת המוצרים המשלימים (Next 2 Core Solutions), שהיתה שנים תחת ניהולו של שמאי וסרמן שיצא לגמלאות בתחילת 2010, התמזגה עם חטיבה אחרת תחת המנכ"ל שמעון דיק.

 

חטיבת המוצרים המשלימים נושאת באחריות עולמית למוצריה בתחומי השיווק, הפיתוח, הייצור והשירות. אחד המוצרים הבולטים שלה הוא הטלפון הקבוע לרכב, ספיריט, תוצרת כחול־לבן. עוד מייצרת החטיבה מוצרי תקשורת נתונים וקול הנפוצים בעיקר בתעשיית הרכב. מיזוג החטיבה והתוצאות חלשות שלה בשנים האחרונות הם שהובילו לפיטורים הנרחבים. בחברה טוענים שנכון להיום הם סיימו בסוף ינואר את גל הפיטורים. ואולם הדבר, כאמור, נכון להיום, ואם יבוטלו עוד פרויקטים יהיו עוד פיטורים. 

 

ינאי ניסה לשמור על העובדים

מקורב לחברה אמר כי "בניגוד לאלישע ינאי (המנכ"ל הפורש - ע"ע), ייאמר לזכותו של שמעון דיק כי הוא יקלוט ויפלוט עובדים לפי המצב העסקי. אלישע יכול היה להחזיק עובדים עד שקיבל הוראה מהאמריקנים לפטר וזה יצר אנטגוניזם מצד האמריקנים, שבסופו של דבר לא היה טוב למוטורולה ישראל".

  

לקראת סוף השנה תעבור מוטורולה למשרדיה החדשים באיירפורט סיטי, שנבנתה בהתחלה בשביל 2,500 עובדים. מדובר במהלך אסטרטגי נכון שהחברה נוקטת לנוכח פיזור העובדים בכמה בניינים בתל אביב, כמו גם העובדה כי השטח בתל אביב שבו נמצא המטה בישראל עשוי לספק לחברה רווח נאה ממכירתו. עם זאת, העסקה בין מוטורולה לחברה הקבלנית נבנתה כך שלמוטורולה תהיה האפשרות להכניס שוכרי משנה, כנראה אם וכאשר לחברה יהיו משרדים פנויים.

 

 מאלביט נמסר בתגובה: "מדיניות אלביט מערכות בתחום פיתוח התעשייה באזורי הפריפריה ידועה, והיא בוחנת את כל האפשרויות העומדות בפניה בנושא". מפלקסטרוניקס לא נמסרה תגובה לדברים. ממוטורולה נמסר: "אנחנו לא מגיבים לשמועות או ספקולציות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ינאי ניסה לשמור על העובדים - המנכ"ל החדש לא בהכרח. אלישע ינאי
מומלצים