שתף קטע נבחר

 

יגאל עמיר ל-ynet: אני לא מהווה סכנה, נוקמים בי

לאחר שנים ארוכות שסירבה לאפשר לרוצח רבין לשוחח עם התקשורת, נאלצה היום המדינה להיעתר לבקשת ynet ולאפשר לו להשיב לשאלות. עמיר התחמק מהשאלה אם הוא מתחרט, ותקף את השב"כ: "אם החוקרים היו אמיתיים בטיעונים שלהם, אז היה בא מישהו מהמחלקה היהודית. 15 שנה לא ראיתי אותם"

ראיון לא צפוי. בית המשפט נעתר בצהריים (יום ה') לבקשת ynet, והתיר ליגאל עמיר, רוצחו של ראש הממשלה יצחק רבין, להשיב לשאלות עיתונאים בתום דיון בבית המשפט המחוזי בנצרת, שעסק בתנאי ההפרדה שבהם מוחזק עמיר זה 15 שנים, יותר מכל אסיר אחר. "אין ספק שמאחורי הבקשה להחזיק אותי בהפרדה עומדת החלטה נקמנית", אמר עמיר, המוחזק כיום בכלא גלבוע. "שיגידו במפורש - אנחנו רוצים להעניש את יגאל עמיר בצורה נוספת".

 

יגאל עמיר מדבר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כשהגיע עמיר לדיון, הניד בראשו לשלילה לשאלת ynet, האם אוסרים עליו לדבר. בעקבות זאת, פנתה כתבת ynet לנשיא בית המשפט, השופט דוד חשין, בשאלה: "מה הסיבה המונעת מאיתנו לדבר עם אסיר זה, במיוחד בשעה שהוא אינו נמצא בין כותלי בית הסוהר, אלא באולם בית המשפט, ולפיכך לא חלים עליו תנאי ההפרדה?".

 

נציגת המדינה, עו"ד עידית עמיר, התנגדה תחילה לבקשת ynet: "נמסר לי מפי שלושה גורמים, שאין אישור לראיין את המשיב. בנוסף, זו העמדה של גורמי הביטחון". ל-ynet אכן נודע כי גורמי שב"כ סירבו לבקשה לראיין את עמיר. הדיון הופסק לעשר דקות, שבמהלכן התייעצה הפרקליטה עם גורמים שונים. עם חידוש הדיון, אמרה: "בנסיבות שנוצרו, נאפשר שיישאלו מספר שאלות, למעט שדברי האסיר יכללו דברי הסתה". היא הזהירה שאם ייאמרו דברי הסתה, יוחזר עמיר חזרה לתאו.


יגאל עמיר, היום בבית המשפט (צילום: זום אאוט הפקות)

 

"חרטה? זו שאלה לשיחה יותר מעמיקה"

נשיא בית המשפט, השופט חשין, קיבל את עמדת המדינה - ואיפשר לעיתונאים לשאול אותו שאלות בתום הדיון. כך זה התנהל:

 

האם בכל 15 השנים הארוכות האלה, כשאתה נמצא עם עצמך, יש רגע של חרטה? אתה מרגיש שאתה מצטער על המעשה שעשית?

 

עמיר: "זו שאלה לשיחה הרבה יותר מעמיקה. אני לא יכול להשיב עליה בצורה כזאת".  

 

כיצד אתה מתייחס לכך שעורך-הדין המייצג אותך, אבי מוסקוביץ', אמר כי אדם המוחזק בתנאי הפרדה, לבד, מדי יום, הוא לא אדם מסוכן אלא אדם אומלל. 

 

"ההגדרה אומלל היא הגדרה סוביקטיבית".

 

עורך הדין שלך אומר שמה שעושים לך זו התעללות המתאימה למדינות אפלות. 

 

"אין ספק ששיקולים נוספים עומדים מאחורי ההחלטה הנקמנית הזאת. אם המטרה היא להעניש, אז שיגידו זאת. שיגידו במפורש: אנחנו רוצים להעניש את יגאל עמיר בצורה נוספת. כמו שעשו עלי חוק מיוחד, שאי אפשר לקצוב את עונשי, כמו שבמשך שלוש שנים מנעו ממני להתחתן, מנעו ממני להתייחד, להביא ילדים לעולם - והכל בטענות בטחוניות, אז גם אמרו שאני מהווה סכנה, שזו סכנה לשים אותי לבד עם מישהו אחר בחדר. ומה קרה? מאז התחתנתי, ברוך השם, והבאתי ילד".

 

"אתם יודעים איזה דעות יש לי בכלל?"

מחפשים לנקום בך על הפאשלה של שירות הביטחון?

 

"לא משנה. אני לא יודע אם זה רציונלי בכלל, פשוט יותר נוח להם שאני תחת זכוכית מגדלת. אני לא מהווה סכנה בטחונית. בחיים לא נתקלתי באסיר שקילל אותי בכל המקומות שהייתי. להיפך - הייתי עם אסירים בטחוניים ערבים, ואני חי טוב עם כולם".

 

אז מה אתה מבקש?

 

"הם אלו שמבקשים להשאיר אותו בהפרדה, זה לא שאני ביקשתי. לא מגיע לי כלום, אני לא מבקש כלום. הם מבקשים להאריך את ההפרדה כל חצי שנה, ואני שואל אתכם - מה? זאת הוראת קבע?

הרי אין כזה חוק, אין כזה עונש, הפרדה. איזו סכנה בטחונית אני מהווה? הנה אני נמצא אתכם, ואני יכול להפיץ את הדעות שלי, ואני לא מפיץ אותן. אתם יודעים איזה דעות יש לי בכלל? מישהו פה יודע? יש לכם רק סטריאוטיפ מסוים. אם חוקרי השב"כ היו אמיתיים בטיעונים שלהם, אז היה בא מישהו מהמחלקה היהודית בשב"כ, כמו שהם עושים שיחות עם כל אסיר אחר. 15 שנה אני לא ראיתי אותם בכלל. הם יושבים מאחורה שם, בצורה שבלונית, וכל פעם זורקים משהו. מבחינתם זה הכי נוח, מי יכול להגיד להם לא? אף אחד לא בודק אותם". 

 

בסוף דבריו, אמר עמיר כי אינו חושש לבטחונו האישי, משום שהוא לא שונה מכל אסיר אחר. "אני רוצה להיות באגף שאוכל להתפלל בו, כמו בן אדם, בבית כנסת עם מניין, כמו כל אסיר אחר. אי אפשר להפלות אותי סתם. אם אתם רוצים להפלות אותי, תגידו שזה מה שאתם רוצים, להפלות את יגאל עמיר. תעשו חוק מיוחד בשביל כך".

 

המדינה: "יש לו מוטיבציה להפיץ משנתו"

בדיון עצמו, אמרה עו"ד עמיר, נציגת המדינה, כי אין מנוס מהמשך החזקתו של עמיר בתנאי הפרדה. "העילה המרכזית היא פגיעה בבטחון המדינה", הסבירה. "ישנו מידע שמעיד על מוטיבציה מצד להפצת משנתו, וקיימת סכנה שישפיע על אחרים".

 

מנגד, פרקליטו של עמיר מטעם הסנגוריה הציבורית, עו"ד אבי מוסקוביץ, בחר לפתוח את הסיכמוים בדקה של שקט, כדי להמחיש מה עובר על עמיר זה 15 שנה.

"על המשיב הזה טוענים שהוא מסכן את בטחון המדינה?", תהה, "ואני שואל - הכיצד? אין לו כל יכולת. אדם כזה, שנמצא בתנאי הפרדה, הוא אדם לא מסוכן - אלא אדם אומלל, שמעבר לענישה שנגזרה עליו בבית המשפט, מבקשים להשית עליו ענישה נוספת שהחוק בישראל לא מכיר בה".

 

ההחלטה בבקשת המדינה להאריך את תנאי ההפרדה תתקבל על ידי השופט חשין בשבועות הקרובים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמיר בבית המשפט. "איזו סכנה בטחונית אני מהווה?"
צילום: זום אאוט הפקות
השופט חשין בדיון. החלטה בשבועות הקרובים
צילום: זום אאוט הפקות
עו"ד מוסקוביץ'. דקת דומייה
צילום: חגי אהרון
מומלצים